Majstor enigmatike

Vojvođanin iznenadio Zagrepčane izazovnom zagonetkom. Možete li ju riješiti?

Foto: Zoran Radisavljević & Nenad Savić
Vojvođanin iznenadio Zagrepčane izazovnom zagonetkom. Možete li ju riješiti?
24.10.2023.
u 20:00
Zoran Radisavljević, jedan od najboljih anagramista u ovom djelu svijeta, ovih je dana Zagrepčanima darovao anagramsku kartu tramvajskih linija Zagrebačkog električnog tramvaja
Pogledaj originalni članak

Ljilja Bunca, Čeprko, Onaj grob, Čemer crno, "Žnj" kita... Niz ovih riječi na prvi pogled djeluje kao potpuna besmislica, no ljubitelji enigmatike brzo će shvatiti kako se radi o anagramima imena zagrebačkih kvartova, odnosno krjanjih postaja linija Zagrebačkog električnog tramvaja.  A još urnebesnije zvuče premetaljke tramvajskih linija. Jedinica koja vozi od Zapadnog kolodvora do Borongaja je Provozan, dobro odgajan lik, u 'dvojci' Srećemo čin šverca, u dvanaestici Babac divlja na rulju... 

Zoran Radisavljević, jedan od najboljih anagramista u ovom djelu svijeta, ovih je dana Zagrepčanima darovao stvarno poseban poklon, anagramsku kartu tramvajskih linija Zagrebačkog električnog tramvaja. Pronaći ju možete na njegovom blogu "Šah-mozgalice-enigmatika-kvizovi" gdje je objavio i dirljiv tekst o svojoj ljubavi prema Zagrebu, gradu u kojemu je neko vrijeme živio dok je radio kao enigmat u tjedniku "Kviskoteka". 

Foto: Zoran Radisavljević & Nenad Savić

Kada se nedavno vratio kući u Novi Sad, odlučio je razveseliti svoje donedavne sugrađane anagramnom mapu tramvajskih stanica. Svojevremeno je sličnu enigmatsku atrakciju imao i London, no ova je još bolja i zabavnija. 

"Pre četiri godine, kad sam došao u Zagreb da radim za "Kviskoteku", dočekan sam srdačno od strane redakcije, a upriličena je i večera za mene u izvrsnom restoranu. Bio je to početak jedne lepe avanture, koja je potrajala do rujna ove godine, kad sam suradnju nastavio u nešto promenjenom obliku, radeći od kuće u Novom Sadu.

Za sve to vrijeme koje sam boravio u prestonici Hrvatske nisam imao nikakvih neprijatnosti, naprotiv - na svakom koraku sretao sam ljubaznost, a nekim ljudima je bilo vrlo simpatično što pričam po vojvođanski, pa su mi pričali neke svoje uspomene o Novom Sadu. Život u takvom mirnom okruženju mi je odgovorao i lako sam se prilagodio", napisao je na svom blogu Radisavljević. 

Anagramnu mapu, u čijoj mu je tehničkoj pripremi pomogao kolega Nenad Savić, možete preuzeti na ovom linku. Riješenja koja ne uspijete pronači, autor će uskoro objaviti na svom blogu.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar mrIvan
mrIvan
18:57 25.10.2023.

Bravo majstore!