Test ljubaznosti

Vozač ZET-a: Vaša vožnja je na moj račun. Sjednite!

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Vozač ZET-a: Vaša vožnja je na moj račun. Sjednite!
03.04.2015.
u 11:00

Vožnju smo odlučili platiti krupnim novčanicama i kovanicama i testirati hoće li nas izbaciti iz vozila
Pogledaj originalni članak

Novčanicom od sto kuna i deset kuna skupljenih od deset, dvadeset i pedeset lipa koje stanu u tri šake krenuli smo u ZET-ov autobus na najprometniju i po pritužbama građana najproblematičniju liniju – 268, koja prometuje od Velike Gorice do Zagreba i obrnuto.

Svakodnevne pritužbe

Pola je dvanaest. Osam minuta čekanja na stanici u Oreškovićevoj ulici bilo je dovoljno da se dočeka 268 prema gradu.

– Dobar dan – pozdravlja me vozač kao jedinog putnika na stanici. Tražim kartu i spremna sam, baš kao i svi putnici, na žustru raspravu odbije li je prodati zbog novčanice od sto kuna. Jer bezobrazluk vozača, a u konačnici i izbacivanje iz autobusa zbog krupnih novčanica, ono je što gotovo svakodnevno doživljavaju putnici koji se voze na toj liniji. Posljednjih mjesec dana na Večernjakov e-mail pristiglo je nekoliko pritužbi naših čitatelja, a posljednji takav incident izbacivanja doživjela je naša čitateljica koja nam je svoju "anegdotu" dojavila jučer neposredno prije nego što smo se odlučili testirati ljubaznost vozača. Anonimno naravno.

– Kartu molim – tražim prilikom ulaska u autobus i pružam novčanicu od sto kuna.

– Ovdje je vaša karta, a ovo je vaš ostatak novca. Izvolite – odgovorio mi je vozač bez ikakve namjere da me izbaci ili mi prigovori zbog novčanice. Snop iz kojega mi je uzvraćao ostatak imao je tek rijetke novčanice od 10 i 20 kuna, prevladavale su one od 50 i 100. U tome smo autobusu ostali sve do posljednje stanice stojeći točno pored vozača i promatrajući putnike koji su ulazili na sljedećim stanicama. Na svakoj idućoj, vozač koji bi slobodnom procjenom mogao imati 50-ak godina pozdravljao je putnike prvi, bespogovorno naplaćivao karte i ponašao se baš onako kako bi to trebali svi vozači ZET-ovih autobusa – profesionalno.

Taj je novac iz kasice? Vožnja je na moj račun!

vozač

U popodnevnoj gužvi odlučili smo se na vožnju u obrnutom smjeru čekajući autobus na stanici "Lisinski". Kartu ću platiti – lipama.

– Joj – bilo je sve što je izgovorio vozač kada je pogledao lipe.

Novac iz kasice?

– I to je novac – odgovaram

– Pa da je bar po kunu. Nemam kamo s tim. Uđite, sjednite, častim vožnjom – kaže. Inzistiram da platim, no on se ne da.

– Ne. Samo se vi vozite – kaže. Odlučujem još jednom probati u drugom autobusu i s drugim vozačem. U Novom Zagrebu čekam autobus. Ponavljam priču. Kartu plaćam lipama.

– Taj je novac iz kasice? – pita vozač dok promatra lipe. Potvrđujem.

– Vožnja je na moj račun. Ako dođe kontrola, pošaljite ih meni – kaže.

Hoće li se tko od trojice vozača, baš kao što to čine putnici, požaliti na dežurni telefon i reći: "Jučer je neka s kilom željeza kupovala kartu"? Teško. A hoće li pokojeg bezobraznog vozača išta spriječiti da frustraciju iskali na putniku? Hoće, jedino i samo oštra sankcija poslodavca zbog prigovora putnika.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 50

DU
Deleted user
11:36 03.04.2015.

Koliko bi vozač trebao imati sitnog novca ako mu 5 putnika na jednoj stanici uđe sa 100 kuna? Pa opet pet na sljedećoj? Pa tako redom. Stoga, građanski je pristojno prirediti novačanu od 10 ili 20 kuna, jer s krupnom novčanicom (viđam da donose i 200 kuna) očito se pokušava iskamčiti besplatna vožnja. Što se tiče 3 šake sitniša za jedni kartu, valjda samo autor članka zna što bi vozač trebao učiniti s tim sitnišem i gdje bi ga stavio. Znači, opet sistem vozim se besplatno.

PA
parasa
11:56 03.04.2015.

Ovo se sve hrpa gluposti, živimo u 18-tom stoljeću, ili kako bi rekli na balkanski način. Nisam u Evropski (zapadnim) zemljama vidio ovakav sistem. Tamo i nemožeš (Njemasčka, Austrija i t.d.) kartu kupiti kod vozača. Karta se može kupiti samo na automatima, bilo to mjesečn a, godišnja, dnevna ili neka druga, i takovih problema tamo ne postoji (jasno osim š vercanja). Ne razumijem ZET-a da ne promjeni sistem u tramvajskom i autobusnom kupnji karata.

OB
ObrenM
13:22 03.04.2015.

Tesko je imati bolesnika,a pogotovo dijete sa teskom neizljecivom bolesti.Ipak se cudim vecini komentatora,koji su mahom ustali protiv vozaca.Po njihom sudu vozac je trebao voziti putnike u autobusu u komu su se vrata stalno otvarala i zatvarala.Sto da je netko ispao iz autobusa?Koju svijest ima majka bolesnog dijeteta,koja ga pusta sa dvoje ostale maloljetne djece,koja nad bolesnim bratom nemaju nikakovu kontrolu.Kako,kad dodju kao pjesaci na crveni semafor,a bolesno dijete ne slusa.Teski kriz je takova bolest,pa bi onima koji su zamjeravali vozacu to dijete (koje nije krivo za tu bolest)dao u njihov stan samo na jedan dan.Kakav bi komentar imali nakon tog iskustva?