civilizacijsko pitanje

Zagreb i dalje nema spomenik stradalima u holokaustu, a umjesto sinagoge ostaje parkiralište

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Sinagoga Praška
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Sinagoga Praška
28.01.2014.
u 09:30
O mogućoj gradnji židovskoga centra i sinagoge u Praškoj, na mjestu sinagoge koje su ustaše srušile 1941., govori se već više od deset godine
Pogledaj originalni članak

Zagreb nema spomenik stradalima u holokaustu, a više od deset godina raspravlja se o mogućoj gradnji u Praškoj ulici.

Gradnja židovskog centra i sinagoge u Praškoj ulici na mjestu na kojemu je 1941. godine srušena, još je, čini se, samo mrtvo slovo na papiru. Ni na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, o eventualnom početku gradnje i financiranju jedinog spomen-obilježja stradalima u holokaustu u Zagrebu još se ne zna ništa.

Memorijalni centar

Iako se gradnja sinagoge i židovskog centra najavljuje još od 1999. godine, kada je Republika Hrvatska zemljište u Praškoj vratila Židovskoj općini, dvije židovske zajednice - Židovska općina Zagreb i Bet Israel, još nisu složne što bi se točno trebalo graditi na mjestu na kojem je sada – parkiralište.

– Odavno je na tom mjestu trebala biti sinagoga, kako bi ljudi znali kada prolaze Praškom ulicom da je ona tu bila i prije 72 godine. Zagreb nema nijedan spomenik žrtvama holokausta. Na tome mjestu može biti memorijalni centar, židovski muzej... – kazala je Jasminka Domaš iz židovske općine Bet Israel.

Provedena anketa

I gradonačelnik Milan Bandić potvrdio je jučer pri polaganju vijenaca kod instalacije umjetnika Zlatka Kopljara na Trgu žrtava fašizma da problem realizacije projekta isključivo ovisi o dvjema zajednicama, koje se ne mogu dogovoriti o sadržaju.

– Grad Zagreb spreman je napraviti svoj dio posla. Dogovor o sadržaju trebaju postići dvije židovske općine – kazao je Bandić. Židovska općina Zagreb nakon nekoliko izmjena planova o tome što bi centar trebao sadržavati, 2012. godine zaustavila je projekt jer ga nije mogla samostalno financirati.

Lani je provedena anketa o novom programu gradnje među članovima ŽOZ. Završena su geomehanička ispitivanja na parceli i napravljen je geotehnički elaborat – poručili su iz ŽOZ-a.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

DR
DRINUTREBAPREGAZITI
10:19 28.01.2014.

nemamo ni spomenik žrtvama križnog puta!

Avatar hrvat do smrti
hrvat do smrti
11:03 28.01.2014.

neka beograd prvi napravi spomenik pa oni su imali konc.logore pa neka im oni sagrade spomenike mi hrvati nemamo veze s holokaustom

ST
strsljen2013
11:51 28.01.2014.

Zagreb još uvijek nema ni spomenik Matiji Gupcu.