Dan tolerancije

Povijesno-kulturni vodič "Židovski Zagreb" - hommage ljudima i životu

'sinagoga01_nnn_gra_270111'
''
28.01.2011.
u 08:00

Židovska općina Zagreb potaknula je izdavanje vodiča s mjestima u Zagrebu važnima za povijest njegovih građana Židova

Na početku Praške ulice, gdje je danas parking, do 2. svjetskog rata bila je sinagoga, za koju danas brojni Zagrepčani ni ne znaju. Upravo je zato nastao kulturno-povijesni vodič "Židovski Zagreb", koji je predstavljen u sklopu Dana tolerancije, manifestacije u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust.

– Vodič je nastajao četiri godine jer su brojne židovske obitelji "izbrisane" i iznimno je teško doći do informacija – istaknula je Sanja Zoričić Tabaković, predstavnica židovske manjine u Zagrebu i idejna začetnica vodiča.

Uz vodič je priložena karta s lokacijama u gradu na kojima su bile sinagoge, škole, zgrade i umjetnička ostvarenja Židova. Izdavanje vodiča najvećim je dijelom financirao Grad Zagreb.

– Ovaj vodič nije povijest, ni leksikon, ovo je hommage ljudima, životu, prošlom i sadašnjem. A prije svega, to je poruka – rekla je Snješka Knežević, koja je zajedno s Aleksandrom Laslom autorica vodiča.

Ključne riječi

Komentara 6

VI
Vito
08:28 29.01.2011.

Koliko je Hrvastka vlast, kao i zagrebačka gradska, licemjerna vidljivo je iz otga da su odobrili gradnju sinagoge, a ona još nije izgrađena. Grad Zagreb ju je srušio u onim i onakvim političkim vremenima. Grad Zagreb bi ju morao ponovovo izgraditi o svom trošku. Ako ima novaca za fontanu, 10.000.000 kuna i za natjeravače svinjske kože, deset godina po 40.000.000 kuna, onda nitko ne može govoriti, a kamoli pisati, da novaca za to nema. Grad azgreb bi gradnjom o svom trošku dao do znanja svima da nije genocidan, kao što mu stalno nameću baš vlasti grada Zagreba.

AM
amarila
21:08 30.01.2011.

Slazem se! Previse se govori a premalo radi!

TE
teta1
21:18 01.02.2011.

Gdje se može nabaviti taj vodič i jeli možda preveden na engleski?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije