OTVORENJE IZLOŽBE

"Zagrebački fotopis": Radovi gimnazijalaca spajaju književnost, fotografiju i novinarstvo

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
"Zagrebački fotopis": Radovi gimnazijalaca spajaju književnost, fotografiju i novinarstvo
31.05.2024.
u 12:26
Izložba na Krvavom mostu je kruna cjelogodišnjeg rada učenika na istraživanju života znamenitih hrvatskih književnika kojima je Zagreb bio dom ili inspiracija za pisanje
Pogledaj originalni članak

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha sa "Zagrebačkim fotoplovom", Fotosekcija XVIII. gimnazije i Novinarska grupa udružuju snage u novoj avanturi koja povezuje umjetnost fotografije s moćnom pričom koju pruža novinarstvo. 

Pod vodstvom Vedrana Peruničića i Jelene Glavaš, ovo interdisciplinarno putovanje istražuje dubine Zagreba kroz objektiv fotoaparata i pera novinara. Cilj je istražiti veze između književnosti i grada, posebno kroz život i djela značajnih hrvatskih književnika koji su u Zagrebu pronašli dom ili inspiraciju.

VEZANI ČLANCI: 

IZLOŽBA „ZAGREB U SLIKAMA I SRCU“

U povodu Dana grada Zagreba kreativni radovi osnovnoškolaca krasili su Zrinjevac, najbolji su nagrađeni

Folklorni, kulturni i povijesni motivi grada Zagreba, kao i njegove znamenitosti, kroz dječje su oči, maštu i ruke našli svoje mjesto na papiru. Trg Nikole Šubića Zrinskog, popularno zvan Zrinjevac, šarenio se u više od 150 likovnih i literarnih radova učenika iz 24 zagrebačke osnovne škole, dok se Glazbeni paviljon orio pjesmom učeničkog zbora.

Tijekom školske godine 2023./2024., učenici su istraživali, fotografirali i pisali o književnim divovima koji su oblikovali Zagreb svojim prisustvom ili djelima, a kruna projekta je izložba u Knjižnici Marije Jurić Zagorke. Otvorenje izložbe "Zagrebački fotopis“ bit će 7. lipnja s početkom u 18 sati na adresi Krvavi most 2. Tiskani katalog, prateći izložbu, zadržat će ove umjetničke uratke kao trajan podsjetnik na projekt. 

Projekt je plod suradnje s nekoliko partnerskih institucija, uključujući Knjižnice grada Zagreba, posebno Knjižnicu Marije Jurić Zagorke, Fotoklub Zagreb i Centar za ženske studije, a podržan je i od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.