Emotivan govor Ukrajinke

'Zahvalna sam što moja djeca imaju djetinjstvo u Zagrebu, ali moj suprug ostaje tamo'

Foto: Dario Topić
'Zahvalna sam što moja djeca imaju djetinjstvo u Zagrebu, ali moj suprug ostaje tamo'
25.02.2023.
u 14:52
Okupljenima na skupu podrške Ukrajini na Trgu bana Josipa Jelačića se obratila i Ksenija Levčenko, Ukrajinka koja je zbog invazije morala sa svoje dvoje djece pobjeći u Hrvatsku
Pogledaj originalni članak

Na današnjem skupu okupili su se brojni građani kako bi izrazili svoju podršku Ukrajini, državi koja se već godinu dana suočava s ruskom agresijom. Nekoliko riječi podrške uputili su političari, a ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič pozvao je vladu da i dalje pomaže i podržava Ukrajinu i ukrajinski narod u ovim teškim trenucima. Okupljenima se obratila i Ksenija Levčenko, Ukrajinka koja je zbog invazije morala sa svoje dvoje djece pobjeći u Hrvatsku. 

- Govoriti nešto ovih dana vrlo je teško jer boli me srce gdje je dom, rodbina, domovina, gdje je Ukrajina. Gdje uništavaju naše gradove, ubijaju naše branitelje i djece. Svi mi sanjamo o povratku u naš dom i vjerujemo da ćemo uz vašu pomoć, dragi Hrvati, uspjeti jer devet godina borbe mora završiti pobjedom. Svjetlo mora pobijediti tamu - poručila je Ksenija s pozornice, zajedno sa svoje dvije kćeri.

- Zahvaljujemo što ste nas pustili u svoje domove, vaša nas je podrška spasila. Kao majka zahvalna sam što moja djeca ne spavaju u podrumu kao u ožujku prošle godine i ne uče pod svjetlom baterijskih lampi kao što rade to sad njihovi vršnjaci. Dok smo tu, moj suprug ostaje tamo, braneći našu zemlju. Moja djeca idu u školu u Zagrebu, smiju se jer imaju djetinjstvo. Vjerujte mi, pamtit ćemo ovu podršku. Danas se obraćam Vladi i Saboru: molim vas da i dalje pružate podršku mojoj Ukrajini, samo svi zajedno možemo pobijediti neprijatelja koji želi uništiti cijeli demokratski svijet. Živjela Hrvatska, slava Ukrajini - poručila je Ukrajinka.

Foto: Dario Topić
Foto: Dario Topić
Foto: Dario Topić
Foto: Dario Topić
Foto: Dario Topić
Foto: Dario Topić
Foto: Dario Topić
Foto: Dario Topić
Foto: Dario Topić
Foto: Dario Topić
Foto: Dario Topić
Foto: Dario Topić

Podsjetimo, posljednji takav skup podrške održan je 10-ak dana nakon što je Rusija prošle godine započela svoju, kako je nazivaju, ''specijalnu vojnu operaciju''. Brojni građani su se okupili na Trgu bana Josipa Jelačića 5. ožujka prošle godine na skupu održanom na znak podrške Ukrajini zbog ruske invazije. Veleposlanik je tada kazao kako ''svijet mora zaustaviti tog đavola u Ukrajini kako sutra ne bi bilo prekasno'', a brojni građani mahali su ukrajinskim zastavama.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

PE
pežo
15:47 25.02.2023.

Dok je bio rat u RH Hrvatice su držale govore na svaku obljetnicu rata -Ukrajina je zbrinula 40 tisuća izbjeglica iz RH.

Avatar Miloradova pudlica
Miloradova pudlica
17:30 25.02.2023.

Realno, kakva je budućnost EU kada nije od 500 milijuna stanovnika skupiti ni 10 tisuća dobrovoljaca da odu u Ukrajinu braniti europske vrijednosti?

Avatar Dragovit
Dragovit
17:30 25.02.2023.

Vidim, okupilo se silno "mnoštvo" od stotinjak ljudi.