MEĐUNARODNO VIOLONČELISTIČKO NATJECANJE ANTONIO JANIGRO

Završnica prestižnog natjecanja u Lisinskom: Šest finalista tijekom dva dana nastupit će uz Zagrebačku filharmoniju

Foto: Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro
Foto: Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro
Foto: Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro
Foto: Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro
Foto: Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro
Foto: Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro
19.09.2024.
u 12:43
Finale će biti održano tijekom dvije koncertne večeri s početkom u 19.30 sati. Na svakoj večeri nastupit će po tri finalista, a izvodit će istaknuta djela skladatelja poput Dvořáka, Čajkovskog, Schumanna, Šostakoviča, Prokofieva i Elgara
Pogledaj originalni članak

Ovog tjedna u Zagrebu se održava finale 8. Međunarodnog violončelističkog natjecanja Antonio Janigro. Svečani završetak ovog prestižnog glazbenog natjecanja na rasporedu je večeras i sutra u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kada će šest finalista nastupiti uz Zagrebačku filharmoniju. 

Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro održava se svake četiri godine u Zagrebu te redovito privlači brojne talentirane violončeliste iz Hrvatske i svijeta. Između više od 100 prijavljenih kandidata, žiri je u prvom krugu natjecanja odabrao 25 natjecatelja koji su pozvani u drugi krug, u kojemu su uživo nastupili u Glazbenom učilištu Elly Bašić i uz pratnju korepetitora. Iz tog kruga, šest finalista izborilo je mjesto u završnici natjecanja, gdje će imati priliku nastupiti sa Zagrebačkom filharmonijom pod dirigentskom palicom mo. Dawida Runtza, u Velikoj dvorani Lisinskog. Finale će biti održano tijekom dvije koncertne večeri s početkom u 19.30 sati. Na svakoj večeri nastupit će po tri finalista, a izvodit će istaknuta djela skladatelja poput Dvořáka, Čajkovskog, Schumanna, Šostakoviča, Prokofieva i Elgara.

VEZANI ČLANCI: 

– S velikim zadovoljstvom možemo reći da je ovogodišnje natjecanje ponovno okupilo iznimne mlade glazbenike iz cijelog svijeta, a velik interes publike svjedoči o važnosti ovog događaja u zagrebačkom kulturnom životu. Šest finalista, koje je žiri odabrao, svojim će nastupima uz Zagrebačku filharmoniju zasigurno pružiti publici dva nezaboravna koncerta. Pozivamo sve ljubitelje glazbe da nam se pridruže na finalnim večerima i uživaju u nastupima talentiranih violončelista – istaknuo je Josip Nalis, voditelj natjecanja i jedan od organizatora.

A šest najboljih natjecatelja prema ocjeni stručnog žirija, koje će publika imati priliku poslušati uživo, su: Caterina Isaia (Italija), Nagyeom Jang (Južna Koreja), Jeri Lee (Južna Koreja), Ari Peraza-Webb (SAD), Till Schuler (Njemačka) i Ziyang Zhao (Kina). Organizatori natjecanja su Umjetnička organizacija Cristoforium i Platform for Culture, uz partnere Glazbeno učilište Elly Bašić, Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog i Zagrebačku filharmoniju. Natjecanje podupiru Grad Zagreb te Ministarstvo kulture i medija RH. Svi koncerti su besplatni i otvoreni za javnost, a ulaznice se mogu preuzeti na blagajni KD Vatroslava Lisinskog ili putem online platforme Ulaznice.hr.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.