ŠKOLE

Zbog loše sigurnosti kažnjeni učenici!

21.03.2003.
u 00:00
Testiranjem smo dokazali da su mjere sigurnosti u srednjim školama katastrofalne
Pogledaj originalni članak

Nakon Večernjakova testiranja sigurnosti u srednjim školama, u kojem su novinarke cijele nastavne sate neprimjetno sjedile u razredima, kažnjeni su samo učenici! Iako smo ovim testiranjem željeli dokazati da su mjere sigurnosti u srednjim školama katastrofalne unatoč porastu nasilja u školama, ravnatelji su zasad svoje reakcije usmjerili samo ka učenicima. Njima predbacuju to što "uljeze" na satu nisu prijavili profesoru ne uzimajući u obzir izvanrednu situaciju jer smo učenike, zbog našeg testiranja, zamolili da nas ne prijave profesoru.

Ni nakon niza tekstova u Večernjaku o sve češćim tučnjavama učenika, nasilju profesora nad učenicima, dilerima u, i oko škola mjera sigurnosti i dalje nema. Testiranjem smo dokazali da bilo tko može ući u Trgovačku školu, Hotelijersko-turističku školu te X. gimnaziju bez legitimiranja, a ravnatelji se pravdaju prevelikim brojem učenika. Državni program povećanja mjera sigurnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama i dalje je tek slovo na papiru, a toj problematici mjerodavni Gradski ured za obrazovanje i sport, Ministarstvo prosvjete i športa kao i ravnatelji škola pridaju premalo važnosti i pažnje.

Nakon Večernjakova testiranja telefoni u redakciji su neprestano zvonili, a javljali su se ogorčeni roditelji učenika jer su razrednici i ravnatelji krivnju prebacili upravo na njih.

U Hotelijersko-turističkoj školi sazvan je i roditeljski sastanak jer je razrednica 2.d razreda, kažu roditelji, optužila učenike da su oni pozvali Večernjakove novinare u tu školu. Ipak je ravnateljica te škole Marija Rašan Križanec smirila situaciju kako učenici ne bi bez razloga ispaštali. Nevjerojatno je da ravnatelji rade pritisak na učenike kojima smo se prije testiranja predstavili, pa je tako profesorica matematike iz Trgovačke škole od učenika 1.f razreda s kojima smo sjedili na satu inzistirala da napišu da novinari u tom razredu nisu bili!

- Učenici često lažu jer taj dan 1.f razred nije ni bio u školi jer su imali praksu. Vi ste bile na satu 1.e razreda. Činjenica je da je profesorica trebala biti budnija, ali đaci ipak neće dobiti opomene jer su oni nevini, a koje ću mjere izreći profesorici zasad ne znam - rekao nam je ravnatelj Trgovačke škole Stanko Škrobo.

Kada smo nasumce izabrali razred u Trgovačkoj školi, predstavili smo se učenicima koji su nam rekli da smo na satu 1.f razreda.

Pritisak profesora osjetili su i đaci 2.h razreda X. gimnazije, a zbog nenajavljena dolaska dviju novinarki na sat, dvoje učenika-redara dobili su opomenu razrednika!

- Profesor je bio uvjeren da ste vi prijateljice učenica pa zbog toga nije reagirao. Učenici imaju svoja zaduženja i obveze pa su vas trebali prijaviti. Ako netko nepoznat uđe u školu nije moguće reagirati na porti jer u zgradi ima više od 3000 učenika - kaže ravnateljica X. gimnazije Roksanda Smolčić-Kunić.

Mama učenice tog razreda kaže da zbog loše sigurnosti i nepravednog postupka razrednice i ravnateljice razmišlja i o ispisu svoje kćeri iz te škole.

Pogledajte na vecernji.hr