ISPITIVANJE

ZET pita: zagrepčani, što vam smeta

02.04.2003.
u 00:00
Anketiranje još danas i sutra od 8 do 20 sati na glavnim stajalištima
Pogledaj originalni članak

Kontrolori ZET-a jučer su zaustavljali putnike, za promjenu, izvan tramvaja i autobusa, no razlog nije bio provjera karata nego - anketa. Kako zadnji podaci o broju putovanja javnim gradskim prijevozom datiraju otprije 20 godina, Prometno-tehnička služba ZET-a organizirala je trodnevno anketiranje putnika na glavnim gradskim stajalištima i terminalima. Pitanja su bila namijenjena korisnicima pokaznih karata jer njih kupuje više od 90 posto putnika.

- Ljudi su sumnjičavi i izbjegavaju odgovarati na pitanja. To je zapravo smiješno jer sada konačno imaju priliku kazati čime su nezadovoljni i što bi htjeli da se poboljša u prijevozu - rekla nam je anketarka koja je jučer "vrebala" putnike na črnomerečkom terminalu.

Unatoč početnom nepovjerenju, u sat je vremena ipak uspjela ispitati dvanaest građana, koji su osim zaokruživanja imali dodatne primjedbe na poboljšanje gradskog prijevoza. Tako su neki od njih istaknuli da su gradu potrebna bolja vozila te da bi trebalo smanjiti kašnjenja autobusa.

- Konačno da se netko sjetio pitati i nas putnike što mislimo o gradskom prijevozu. Ipak smo mi najpozvaniji da ga komentiramo. Meni najviše smeta što su autobusi prestari i neudobni, pa pri svakom kočenju i rupi skačemo po njima - ispričala je umirovljenica Božena Buček te dodala:

- Uskoro ću imati 65 godina, pa ću se moći besplatno voziti do mile volje!

- Anketiranje provodimo zbog potrebe za planiranim razvojem, i važno nam je da nam putnici kažu što bi poboljšali u prijevozu. Isprintali smo 10.000 upitnika i nadamo se da ćemo anketirati 10 putnika u jednom satu - istaknula je Nada Marić iz Prometno-tehničke službe.

Kontrolori s bedževima ZET-a i natpisom "anketar" još će danas i sutra od 8 do 20 sati ispitivati putnike na Črnomercu, Ljubljanici, Trgu bana Jelačića, Glavnom i Autobusnom kolodvoru, Kvaternikovom trgu, u Dubravi i Dupcu. Ispitanici odgovaraju na četiri pitanja - o vrsti pokazne karte, koliko putuju radnim danom i vikendom, kojim prijevoznim sredstvom, te što poboljšati u gradskom prijevozu. U svezi s potonjim ispitanici su mogli izabrati i redovitost voznog reda, udobnost i ponašanje zaposlenika ZET-a.

- ZET od 15. ožujka već provodi interno anketiranje među obiteljima svojih zaposlenika koji koriste pokaz. Ono će biti gotovo do 15. travnja - ističe N. Marić.

Maja Prištof

Pogledajte na vecernji.hr