Veganski bureci i kolači, frapeei s biljnim mlijekom samo su neke stvari koje će se moći isprobati na edukativnom štandu Prijatelja životinja na Trgu bana Jelačića ove subote u 11 sati. U nedjelju se, naime, obilježava se Svjetski dan biljnih mlijeka (World Plant Milk Day), a tim povodom, hrvatski koreograf i redatelj Igor Barberić te food blogerice Nataša Rajčević i Marie Wasler dijelit će frapee s biljnim mlijekom i naučiti koje su prednosti biljnih alternativa mliječnim proizvodima za životinje, okoliš i vlastito zdravlje.
Imat će priliku upoznati se s različitim okusima biljnih mlijeka i drugih biljnih proizvoda, naučiti kako kod kuće napraviti razna jela i slastice s biljnim mlijekom, kakve sve vrste biljnih sireva, vrhnja i šlaga postoje, a usput dobiti veganske kuharice i recepte. - Prednosti biljnih mlijeka su brojne, kako za zdravlje tako i za okoliš i zaustavljanje klimatskih promjena. Što je najvažnije, izabiranjem biljnih mlijeka izbjegava se masovna eksploatacija krava u svrhu uzimanja mlijeka namijenjenog teladi i njihova patnja i smrt - kažu Prijatelji životinja.
Biljna mlijeka danas su sve dostupnija na tržištu i namijenjena su svima, a na tržištu su dostupni i drugi biljni proizvodi poput jogurta, sira, vrhnja, sladoleda, pudinga, šlaga... Svi se proizvode od soje, riže, badema, lješnjaka, kokosa, zobi, pira, indijskih oraščića i drugih žitarica i orašastih plodova.