Kada smo prije nekih godinu i pol prvi puta posjetili Botanist na Remetinečkoj cesti u Zagrebu riječ je bila s restoranom koji je iza svoje fasade skrivao jedan od najugodnijih ambijenata u gradu a zasigurno u Novom Zagrebu. Ogroman uređen eksterijer, nalik doista jednom parku, s pregršt ukrasa, biljaka, pripadajučim vanjskim barom, tada je, u srpnju mjesecu, izgledao zaista svježe za metropolinu restoransku ponudu. Jelovnik je nudio izuzetn dobru vrijednost za novac, pa smo se i vratili da to i provjerimo. Bilo je opet isto, roštiljska ponuda koja nije bila nimalo skupa, privlačna i nekim poznatim licima koja smo u prilično punom restoranu ugledali.
Botanist, ime neka ne čudi jer je vlasnik doista botaničar, u ovih je godinu i pol dodatno odskočio. Uporno rade na svojoj prisutnosti u javnom prostoru, s velikim brojem interesantnih događaja. Vanjski je prostor dodatno uređivan, još će u njemu uživati djeca, a postavljen je i veliki parking, dakle svi uvjeti su zadovoljeni. Ipak koliko god ambijentom bio odličan, Botanist je restoran a tamo se ide zbog jela. Prezentiran nam je novi proljetni meni u kojem je sada nekoliko doista izuzetnih jela kod kojih cijena više ne bi trebala igrati ulogu. To bi za nas bio carpaccio od jelena s pestom od medvjeđeg luka i šumskim voćem a dodatno začinjenim pri mariniranju. Riječ je doista o jednoj od najboljih izvedenica divljači koju smo jeli u posljednje vrijeme, tako su ocijenili i drugi iz našeg društva. Isplatilo bi se doći samo po to i spariti ga s nekim od vina s doista bogate vinske liste koju restoran ima.
U Botanistu će rado reklamirati izvrsne štrukle koje imamo, posebno veseli što se tradicijska sjevernohrvatska delicija nastavlja vraćati u stilu. Štrukle se u Botanistu dobivaju pečene i doista su izvrsne. No, nakon njih nas su nastavila iznenađivati mesna jela poput klasično napravljenih junećih rebrica, odnosno mariniranih na poznati američki način, ali koja su dimljena i zaista dobro ispečena, dakle meka i lako odvojiva od kosti. Izuzetno su ukusna, ostaje za odabrati neki prilog uz njih, poput zapečenog graha ili pak satarašem, što je još jedno staro jelo koje ste sigurno probali iz ruku svojih baka ili majki pa onda možda na njega i zaboravili. Umjesto rebrica, možda ćete odabrati juneću koljenicu koja je također odlična.
Steakovi su nastavak te mesne priče, od govedskih tomahawka, T-bonea koji su bili odlični, točno onako začinjeni kako ih mi volimo, ponešto na slaniju stranu. Ali mnogi će se odlučiti za ribeye ili striploin od crne svinje koja održava svoju popularnost, a isto će vam ponuditi i suhu platu od narezaka upravo od sušenog mesa crne svinje u pratnji s dobro odabranim sirevima. I s tom ćete platom možda kombinirati po općem mišljenju odličnu guščiju jetru. Kolačima se također dala dužna pozornost što je uredilo također nešto drugačijom ponudom. Tu su kolači od maka, datulje ali i mille fouille, slastica od lisnatog tijesta i kreme. Sve je bilo doista odlično, tako da ne može biti mjesta prigovoru o manjku izbora. Ne zaboravimo i konfitirani pačji batak i zabatak, raviole sa svježim sirom i koprivom u umaku od bučinih sjemenki, kao niti šurlice s kozicama koji mogu poslužiti kao lakši ručak ili međuobrok ako nema vremena za puni objed o kojem u Botanistu imaju sada zaista puno toga za reći. Nema sumnje, Botanist se promentnuo u vodeću gastronomsku lokaciju zapadnog dijela Novog Zagreba kakva je ondje i nedostajala, ne sumnjamo da će se ovdje dolaziti i iz drugih mjesta.