DOBRO JE ZNATI

FOTO Znate li što znači ovaj simbol u automobilu? Većina ih vozača ne zna, znate li vi?

Zagreb: Prometna gužva na križanju Zagrebačke avenije i Savske ceste zbog radova na podvožnjaku
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
30.09.2024.
u 08:39

Vozači imaju velike probleme s prepoznavanjem ključnih (ali manje poznatih) lampica upozorenja,

Broj električnih automobila na cestama diljem svijeta sve više i više raste. No, rastom broja tog tipa vozila, velik broj vozača ne zna što znači koji simbol koji se pojavi. Mnogi će s čuđenjem gledati u upaljen simbol žutog automobila s velikim uskličnikom i ne imati pojma kako to označava kvar na električnom sustavu, odnosno probleme s baterijom, kabelima ili vožnji električnim automobilom.

Britansko osiguravajuće društvo Confused.com naručio je reprezentativno istraživanje na 2200 sudionika iz 27 zemalja EU. Rezultati su bili itekako zanimljivi. Naime, ispostavilo se kako čak  80 posto sudionika ne bi prepoznalo kvarove na električnim automobilima po indikacijama signalnih lampica, javlja HAK revija.

Foto: HAK

Simboli na instrumentalnoj ploči električnih automobila su crveni, žuti i zeleni, a tu su i plava te bijela svjetlost. Boja simbola pokazuje hitnost problema. Plavo svjetlo označava uključena duga svjetla, bijela obično označava informaciju. Zeleno simbolizira aktiviranu funkciju, a žuta je najava problema te je potrebno odmah provjeriti zahvaćeno područje (npr. tlak u gumama). Crvene lampice su najave ozbiljnih problema i kvarova te signal za brzi poziv mehaničaru.

Confused je u anketi postavljao pitanja i o lampicama koje su već desetljećima vezane uz automobile s motorima s unutarnjim sagrijevanjem. Rezultati su bili mnogo bolji, ali neki vozači imali su probleme s raspoznavanjem.  Na primjer, 35 posto vozača znalo je prepoznati žuti simbol ABS-a, dok 32 posto nije prepoznalo žuti simbol s uskličnikom za tlak u gumama.

FOTO Znate li što znače ove lampice u automobilima? Zbog nekih morate odmah ugasiti vozilo!

Zagreb: Prometna gužva na križanju Zagrebačke avenije i Savske ceste zbog radova na podvožnjaku
1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije