INSPIRIRAJTE SE

Idealan vikend izlet: Hrvatska obiluje prekrasnim špiljama, evo koje svakako morate obići

Baraćeve špilje su zaštićeno krajobrazno područje u općini Rakovica
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
25.10.2024.
u 09:00

Opcija ima za svih; rekreativce, obitelji s malom djecom, osobe s invaliditetom, entuzijaste koji pod zemljom vole provesti i do tri sata

Nestabilni vremenski uvjeti i prognoza koju je u posljednje vrijeme teško predvidjeti nerijetko vas mogu odvući od ideje da vikend provedete na izletu. Ipak, postoje prirodni fenomeni za čiji obilazak ne morate pomno pratiti prognozu kako biste uživali u njihovim ljepotama, a tu spadaju i mistične špilje kojima posebno obiluje područje Like i Gorskog kotara. Evo koje svakako morate uvrstiti na svoju listu. 

Impresivna krška ljepotica

Slučajno otkriće Jakova Bolfa Talijanetova prilikom iskopavanja vapnenca 1911. rezultiralo je time da danas svi imaju priliku posjetiti jednu od najljepših spilja hrvatskog krša. Riječ je o nevjerojatnoj Lokvarki koja se nalazi nedaleko općine Lokve u Gorskom kotaru, s ulazom na padini šumovitog brijega Kamenitog vrha. Nakon atraktivnog spusta koji vas dočekuje već na početku spilje slijedi put do 70 metra u dubinu zemlje gdje možete istražiti impresivne geološke rasjede, pukotine i baritne žile. Spilja se sastoji od šest etaža, a posjetiteljima su, uz obavezno stručno vodstvo, dostupne četiri.

12.05.2019., Lokve - Spilja Lokvarka. Po postanku to je kaverna, spiljski objekt bez prirodnog ulaza, ciji je otvor probijen tek u 20. stoljecu. Sastoji se od 6 etaza, od cega su prve 4 uredjene za posjetitelje. Smjestena je neposredno uz autocestu Zagreb - Rijeka, oko 2 kn istocno od naselja Lokve. Prema dosadasnjim istrazivanjima spilja Lokvarka duzine je 1.179 m te dubine oko 275 m. Najdublji je turisticki uredjen speleoloski objekt u Hrvatskoj, u kojem turisti mogu dosegnuti od ulaza do dna turisticki uredjenog dijela oko 75 m dubine.rPhoto: Robert Belosevic/PIXSELL
Foto: Robert Belosevic/PIXSELL

Duljina zasad otkrivenog dijela spilje iznosi 1179 metara, a dubina 275 metara. Ako se spremate na posjet Lokvarki, imajte na umu kako se temperatura ondje kreće u rasponu od sedam do devet stupnjeva. Spilju možete obići od srijede do nedjelje s time da morate uhvatiti jednu od vođenih tura koje startaju u 9, 11, 13 i 15 sati. Cijena ulaznice za odrasle je 12 eura, a za djecu 10 eura. 

Bogata arheološka priča

Apsolutna tišina i mrak na nekoliko će trenutaka preplaviti posjetitelje Baraćevih špilja. Smještena u blizini Rakovice, na samom jugu Karlovačke županije, jedini je dio kompleksa od 150 špilja Plitvičkog kraja koji je dostupan za javnost. Osim prirodnih ljepota u obliku stalaktita, stalagmita i stalagnata, uz stručno vodstvo možete doznati i zanimljivosti o arheološkim i paleontološkim nalazima koji datiraju u 7. stoljeća prije Krista, a velika je vjerojatnost da ćete naletjeti i na pokojeg šišmiša.

05.05.2020., Rakovica - Baraceve spilje su zasticeno krajobrazno podrucje u opcini Rakovica, kojima upravlja Javna ustanova Baraceve spilje. Baraceve spilje uredjene su i otvorene za posjecivanje 1892. godine. Glavna Baraceva spilja duzine je 493 metra, a za posjetitelje uredena je u duzini 200 metara. U uredenom dijelu nalaze se tri dvorane, Guano, dvorana Slonovih nogu i Dvorana izgubljenih dusa. Spilje su staniste dviju vrsta sismisa Velikog i Malog potkovnjaka, a temperatura je devet stupnjeva. Ovo veliko paleontolosko i arheolosko nalaziste u srednjem vijeku je bilo skloniste za skrivanje ljudima, a cuvaju i kosture zivotinja iz posljednjeg ledenog doba.rPhoto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Otkrit ćete brojne kamene spomenike, nekadašnje stanište špiljskog medvjeda, mjesto pronalaska brončane narukvice iz srednjeg vijeka... Vođeni obilazak traje od 45 do 60 minuta, a cijena ulaznice kreće se od osam eura za djecu od četiri do 18 godina do 16 eura za odrasle, s time da povlašten ulaz imaju studenti, umirovljenici, planinari, izviđači, speleolozi i geolozi i to za 10 eura. Baraćeve spilje do kraja listopada možete posjetiti svakodnevno, od 10 do 17 sati s time da je zadnji polazak na obilazak na rasporedu pola sata prije kraja radnog vremena.

'Postojna u malom'

A vrijednost još jedne impresivne špilje Gorskog kotara, špilje Vrelo u Fužinama, leži u prekrasnom gorskom izvoru, jezeru i ponoru. Poseban doživljaj nastaje kada bistar i hladan gorski potok iz porječja rijeke Ličanke u izrazito kišnim razdobljima poplavljuje špilju. Iako se ne može reći da spada među najdulje špilje u Hrvatskoj, broji tek 300 metara, zbog svoje je ljepote dobila nadimak "Postojna u malom".

9.7.2020.., Fuzine - Spilja Vrelo ove godine slavi 70 godina od otkrica. Spilja je otkrivena 1950. godine kod izgradnje akumulacijskog jezera Bajer, a starost joj se procjenjuje na 3,5 do 4 milijuna godina. Ukupna duzina svih kanala spilje je 300 metara. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Uređena je za posjete i obnovljena novom rasvjetom i pješačkom stazom s mostićima 1998. godine, a s obzirom na to da nema niti jedne stepenice, prikladna je za sve uzraste, ali i za osobe u invalidskim kolicima. Obilazak traje od 25 do 30 minuta, radno vrijeme ovisi o dobu godine, a detaljno ga možete proučiti na stranici Turističke zajednice Fužine. 

Tri sata ispod zemlje

Na obronku južnog Velebita smjestio se najveći špiljski kompleks u Hrvatskoj- Cerovačke špilje. Dio su Parka prirode Velebit, a za turistički posjet su otvorene Donja i Gornja Cerovačka špilja. Riječ je o prirodnim fenomenima koji spadaju u neke od najvećih nalazišta pećinskog medvjeda u Hrvatskoj, a pronađene su fosilne čovječje kosti i brončana sjekira.

Cerovačke pećine, najveći spiljski kompleks u Hrvatskoj 11.12.2018., Gracac - Cerovacke spilje su najveci spiljski kompleks u Hrvatskoj. Nalaze se cetiri kilometra jugozapadno od Gracaca, na sjevernoistocnoj padini velebitskog brda Crnopac (1403 m), u juznom dijelu Parka prirode Velebit.rPhoto: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Treba napomenuti kako obilazak jedne špilje traje sat i pol vremen stoga se svakako pripremiti na to da ćete toliko vremena provesti na sedam stupnjeva Celzijusa stoga se preporučuje sportska obuća i toplija, slojevita odjeća. Djeca do sedme godine imaju besplatan ulaz, a cijene pojedinačnih ulaznica od rujna do lipnja kreću se od sedam do 11 eura za jednu špilju, odnosno od 13 do 18 eura za obje, ovisno o kategoriji posjetitelja. 

Blago Pećinskog parka 

Brdo Grabovača među svojim je padinama sakrilo nevjerojatnu špilju Samograd, speleološko blago kojeg krase  stijene i podzemne rijeke. Riječ je o dijelu tamošnjeg pećinskog parka koji se  smjestio između ličke krčke zaravni i Perušićkog polja. Osim Samograda, ondje se nalazi još sedam špilja i jedna jama. Vođena tura u Samogradu, koji se sastoji od četiri dvorane, traje oko sat vremena, a pruža vam  jedinstveni uvid u bogat svijet stalaktita, stalagmita, sigastih stupova, kao i proučiti dva sigasta mosta.

22.03.2022., Perusic - Povodom Svjetskog dana voda koji se svake godine obiljezava 22. ozujka, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske vode organizirali su obilazak i ciscenje izvora Grabovac u Perusicu, (naselje Kaniza) i spilje Samograd u sklopu pecinskog parka Grabovaca. Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

 U cijenu ulaznice uključena je i pratnja vodiča koji će vas odvesti do špilje Samograd, pričati vam o njenom nastanku i povijesti, povijesti mjesta Perušić i Javne ustanove. Cijene i termine obilaska možete proučiti na stranicama Pećinskog parka Grabovača. 

Više održivih tema potražite na portalu Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije