22. IZLOŽBA INOVACIJA ARCA

Inovacija iz Donjeg Kraljevca: Tehnixov modularni Dom za starije osvaja Grand Prix na međunarodnom sajmu inovacija

Zagreb: Otvorenje međunarodne izložbe inovacija ARCA 2022.
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
21.10.2024.
u 14:12

Za starije i nemoćne osobe koje nemaju mogućnosti za dobivanje primjerene skrbi zbog smanjenih kapaciteta rade domove modularnog tipa.

Na 22. izložbi inovacija ARCA i 15. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO-ARCA 2024. u Zagrebu Grand prix za najbolju inovaciju sajma osvojila je specijalna modularna građevina društvene namjene Dom za starije i nemoćne osobe tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca. Autor inovacije je Dubravko Horvat koji je s bratom Željkom suvlasnik te kompanije s 560 zaposlenih.

U tvrtki ističu da starije i nemoćne osobe često nemaju mogućnosti za dobivanje primjerene skrbi zbog smanjenih kapaciteta jer ih jedinice lokalne samouprave ne mogu osigurati pa su kao rješenje ponudili domove modularnog tipa. Predstavljen je jedan od modela Doma za starije i nemoćne za 50 osoba, ukupne površine 1421 četvorni metar. U prizemlju su četiri četverokrevetne sobe s pojačanom njegom, svaka veća od 33 kvadrata, tri dvokrevetne sobe od oko 16 kvadrata te prateće prostorije poput kuhinje, sanitarnih čvorova i blagovaonice, dok je na katu osam dvokrevetnih soba, tri dvokrevetne bračne i šest jednokrevetnih soba s pratećim prostorijama. Tehnix već desetak godina tipska rješenja modularne gradnje za dječje vrtiće prodaje na tržištima Njemačke i Švicarske, a u posljednje vrijeme i u Hrvatskoj.

– Dovršavamo projekte vrtića u Vratišincu i Herešinu, onaj u Koprivničkom Ivancu već je nekoliko mjeseci u funkciji, a gradimo i vrtić u Sračincu. Imamo desetogodišnje iskustvo u gradnji takvih objekata u Njemačkoj i Švicarskoj. Modularna gradnja vrtića i domova za starije daje novi standard u cijeni i brzini gradnje. Mogu biti dnevnog karaktera, za dnevni boravak, ali i za trajni – kaže Željko Horvat. Projekte modularne gradnje predstavit će, veli, uskoro na susretu gradonačelnika u Zadru.

POVEZANI ČLANCI:

– Glavne su prednosti brzina i cijena. U 90 dana od početka gradnje mi ih završavamo. Krenemo li s projektom početkom ljeta, na jesen djeca već mogu u vrtić. Modularna gradnja po cijeni je atraktivnija od klasične, a prednost su i protupotresna i protupožarna kvaliteta takvih metalnih konstrukcija – napominje Horvat.

Sajam ARCA organizirala je Hrvatska zajednica inovatora, a predstavljeno je oko 250 inovacija iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, SAD-a, Moldavije, Poljske, Turske, Irana i Kine. Posebne nagrade Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) u kategoriji mladih inovatora osvojili su učenici Lukas Pavlović i David Janžek (mentor Tomislav Pavlek) za AGRIS OFF-GRID mobilni sustav za nadzor raznih podataka o okolišu, a u kategoriji inovatora seniora nagrađen je stroj za čišćenje sibirske borovnice od lišća i grančica autora Igora i Josipa Hrusteka. Posebne nagrade Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora (IFIA) dobio je stroj za označavanje i maskiranje linija na podu ljepljivom trakom Bože Buhina i inovativan sustav za opstanak pčela i održivo pčelarenje tvrtke PIP, autora Ivana Bračića.

>> FOTOGALERIJA Najviši neboderi u Hrvatskoj: Donosimo listu od 31 impresivne građevine

Zagreb: Otvorenje međunarodne izložbe inovacija ARCA 2022.
1/49

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije