AMERIČKA SURADNJA

Institut Ruđer Bošković razvio računalnu platformu CloudMan

laboratorij,institut ruđer bošković
Borna Filić/PIXSELL
20.09.2013.
u 12:38

CloudMan putem web-preglednika omogućava jednostavnu uspostavu virtualnih superračunala "u oblaku"

Centar za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković, u suradnji s američkim sveučilištima Emory i Penn State, razvio je računalnu platformu CloudMan koja putem web-preglednika omogućava jednostavnu uspostavu virtualnih superračunala "u oblaku", izvijestili su danas iz Instituta.

"Računarstvo u oblaku" (cloud computing) vrlo je korisno za male laboratorije kojima je prevelik trošak nabave, uspostave i održavanja velike i moderne računalne infrastrukture potrebne za obradu sve veće količine podataka dobivenih sekvenciranjem DNK. Na ovaj način mogu koristiti mrežu udaljenih računala pristupajući im putem interneta.

Kako objašnjavaju iz Instituta Ruđer Bošković, CloudMan je jedinstveno rješenje u svijetu s obzirom na to da funkcionira na četiri najpopularnije platforme računalnih sustava u oblaku (AWS, OpenStack, OpenNebula i Eucalyptus).

>> Iz oblaka se najbolje vidi gdje je koji automobil

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije