Gideon Brothers

Autonomni roboti domaće proizvodnje moći će mjeriti temperaturu, dezinficirati, voziti potrepštine

Foto: PR
1/5
10.04.2020.
u 10:01

Matija Kopić, prvi čovjek Gideon Brothersa: Proizvest ćemo koliko god ovakvih strojeva bude potrebno. Odričemo se svake zarade. Roboti će koštati točno onoliko koliko našu tvrtku koštaju da ih proizvedemo, i niti lipe više.

Kada, ako ne sada?

Nešto što je jučer bilo nezamislivo, danas nam se ubrzano događa pred nosom. Kako će izgledati budućnost? Danas to ne znamo. Ali mi u Gideon Brothers znamo jednu stvar: razvijati najnaprednije mobilne robote. Zato je došlo vrijeme da svoje metalne ljubimce pošaljemo na prve crte obrane od koronavirusa. U narednim mjesecima, hrvatskim bolnicama, školama, trgovačkim centrima, supermarketima, hotelima, skladištima, tvornicama i drugim javnim i privatnim okruženjima možemo pomoći autonomnim mobilnim robotima za: - dezinfekciju unutarnjih prostora, - prijevoz robe i potrepština, - detekciju povišene temperature kod ljudi. Radimo na više korisnih koncepata.Ako svi zajedno svoja znanja, iskustva i tehnologije stavimo na raspolaganje hrvatskoj državi i njezinim stanovnicima, imamo šanse za opstanak u neizvjesnoj budućnosti. Ekonomiju? Kad-tad ćemo nastaviti graditi, na nekim zdravijim temeljima. Ljudski životi? Neprocjenjivi su. Svaki je preskupo plaćen.

 

Objavio je to Matija Kopić, suosnivač i predsjednik uprave Gideon Brothersa na svom LinkedIn profilu.

Pitali smo ga da nam dodatno pojasni ponudu objavljenu na društvenoj mreži

- Predstavljena rješenja su u ranoj konceptualnoj fazi, no ideja je da na naše autonomne mobilne robote, koji se jako uspješno kreću u zatvorenim prostorima gdje surađuju s ljudima, montiramo dodatne elemente te ih osposobimo za poslove kao što je dezinfekcija, transport potrepština te detekcija povišene temperature kod ljudi, - kaže nam Matija Kopić te nastavlja - Cilj je izbjeći nepotrebno izlaganje ljudi ovakvim potencijalno opasnim poslovima u javnim prostorima. Čini se da će promjena pravila društvene interakcije uzrokovana COVID-19 pandemijom doista potrajati, stoga kao nacija trebamo razmišljati kako ćemo naše javne i privatne djelatnike zaštititi dugoročno. Tehnologija je tu da pomogne čovjeku.

Proizvest ćemo koliko god ovakvih strojeva bude potrebno... U nekim razumnim rokovima, dakako. Trenutno ispitujemo javni interes. Želimo se za fokusirati na pomoć Hrvatskoj, iako također postoji veliki interes izvana. Već smo u kontaktu sa različitim javnim i privatnim organizacijama, da – ističe Matija Kopić te naglašava kako ponuda svakako uključuje i donacijiski dio  jer veli - za sve robote koje eventualno dostavimo hrvatskim javnim službama - poput bolnica, autobusnih i željezničkih postaja itd. - odričemo se svake zarade. Roboti će koštati točno onoliko koliko našu tvrtku koštaju da ih proizvedemo, i niti lipe više.

Komentara 1

Avatar MargaretHG99
MargaretHG99
14:39 10.04.2020.

Margaret, 22. w︆︅w︆︅w︆︅.︆︅k︆︅i︆︅s︆︅s︆︅t︆︅o︆︅k︆︅.︆︅c︆︅o︆︅m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije