Sigurnost

Neispravno 86 posto vozila upućenih na izvanredni pregled

tehnički (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
12.10.2010.
u 11:51

Auto s neispravnim kočnicama, pogonskim ili upravljačkim sklopom ne smije proći na tehničkom pregledu.

Tehnički neispravni automobili svakodnevno voze pokraj nas. Ima tu vozila kojima je istekla registracija, a njihovi su vlasnici ‘zaboravili’ ponovno otići na tehnički pregled, no ima i onih, javna je tajna, na čije su nedostatke pojedini djelatnici centra za tehnički pregled malo zažmirili. Nismo puritanci i ne mislimo da treba upirati prstom u svaki slučaj prolaska na tehničkom sa sitnim nedostacima, poput manjeg odstupanja rezultata na ekotestu, ili oštećenja laka karoserije, ili pregorjele žarulje.

Kamere za evidenciju

Ali, automobil s neispravnim kočnicama, pogonskim ili upravljačkim sklopom, lošim donjim postrojem ili gumama, takvo vozilo ne bi smjelo proći na tehničkom pregledu, i u tim se segmentima pravila moraju strogo poštivati i njihova provedba kontrolirati. Stoga smo se i razveselili uočivši kameru u jednoj stanici za tehnički pregled. No, kamerama postavljenima u svim stanicama za tehnički pregled cilj ipak nije nadziranje automobila koji prolaze ili ne prolaze na tehničkom.

– Pravilnik o tehničkim pregledima propisao je da se sve stanice za tehnički pregled u Hrvatskoj moraju opremiti sustavom videonadzora. No, u istom pravilniku stoji i da sustav videonadzora mora osigurati najmanje očitanje (identifikaciju) registracijskih pločica na vozilima. Dakle, osnovna svrha videonadzora je dokumentiranje činjenice da je vozilo pristupilo tehničkom pregledu – objašnjavaju iz Centra za vozila Hrvatske. Ništa, dakle, od našega scenarija o lovu na vozila koja su prošla tehnički pregled, a da to nisu smjela. Rad stanica za tehnički pregled nadzire Hrvatski autoklub, no oni, kažu, ne smiju javnosti dati uvid u podatke o broju vozila koja su prošla tehnički, iako nisu trebala.

Oduzete pločice

Iz MUP-a navode da su od početka ove godine, pa do pred kraj kolovoza “plavci”na izvanredni tehnički pregled uputili 563 vozila, od kojih je 486 odnosno 86,32 % proglašeno tehnički neispravnim. Nakon što je automobil koji je upućen na izvanredni pregled pao na tehničkom, isključen je iz prometa, a vozaču su privremeno oduzete registracijske pločice. Zakon propisuje i kaznu za one koji se u promet upuste s neispravnim automobilom. Stoga, u pravu ste ako vas ljuti susjedov očito neispravan, a registriran automobil. Prijavite ga policiji.

Komentara 17

DU
Deleted user
13:55 12.10.2010.

86% to znaći da svaki deseti auto prolazi teh. iz prve ?!?!? Što je ovo indirektna reklama za našu posrnulu nepostojeću \"autoindustriju\" (čitaj: lopovčine i prevarante u tzv. ovlaštenim servisima\")

Avatar dystopia
dystopia
13:56 12.10.2010.

zakaj baš danas članak o tome? moram na tehnički...kanta ima 12 godina. taman sam se izvukao iz minusa..ah..

NE
nemamblage
15:36 12.10.2010.

mene sam zanima što to gospođi Mikulčić znači neispravno, tehnički neispravno. i onda još napiše da nije bed ak na vozilu ne rade svijetla (žalost,stvarno žalost) da sam na mjestu njezinog šefa,definitvno bi je smjenio i stavio u fridž daa se malo ohladi od nebuloza koje piše

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije