Novo u Hrvatskoj

Novi Suzuki Swift - moderniji, sigurniji i štedljiviji – za 16.900 eura

Foto: Suzuki
1/6
11.08.2024.
u 10:30

Dimenzije su slične kao kod prethodnika, dužina i visina porasle su za 1,5 cm pa je sada Swift dugačak 386 cm i visok 149,5 cm, dok su međuosovinski razmak (245 cm) i širina od 173,5 cm ostale iste

U Hrvatsku je nedavno stigao novi Suzuki Swift po početnoj cijeni od 16.912 eura. Sedma je to ukupno generacija kultnog gradskog automobila, odnosno četvrta generacija od 2004. godine, kada je Swift postao globalni automobil koji se od tada prodao u više od 9 milijuna primjeraka u 169 država svijeta. Dakle, Swift je pravi globalni igrač, a u novoj generaciji je sofisticiraniji i pametniji, uz oštriji dizajn i napredne sigurnosne značajke, te će i dalje nuditi prepoznatljivu zabavu u vožnji. No, novi model koji se temelji na nasljeđu svojih prethodnika nudeći ugodno iskustvo vožnje uz vrlo dinamične karakteristike, sada dodatnu prednost daje i udobnosti, učinkovitosti i sigurnosti.
Vanjski izgled nije dramatično promijenjen, kao što to nije bila praksa od 2004. godine, no linije karoserije su sada zaobljenije. Maska hladnjaka sada je veća i dolazi sa završnom obradom u crnom klavirskom laku, dok su prednja svjetla u prepoznatljivom obliku slova L. Svjetla se stapaju u zaobljene bočne linije istaknute širokim branicima i mišićavim konturama. Trodimenzionalna stražnja kombinirana svjetla i široki stražnji branik novom Swiftu daju stabilan, ali razigran izgled koji se ističe na cesti. Razigrane su i boje, nudit će se osam jednotonskih opcija i četiri dvotonske opcije, uključujući nove boje Frontier Blue Pearl Metallic i Cool Yellow Metallic.
Dimenzije su slične kao kod prethodnika, dužina i visina su porasle za 1,5 cm pa je sada Swift dugačak 386 cm i visok 149,5 cm, dok su međuosovinski razmak (245 cm) i širina od 173,5 cm ostale iste. Istovjetan je i kapacitet prtljažnika od 265 litara. Novi Swift više nema skrivenu visoko postavljenu kvaku stražnjih vrata, već je ta kvaka sada na tradicionalnom mjestu na vratima. Dakle, Swift je i dalje vrlo kompaktan, idealan za gradski promet, ali i prijevoz četiri odrasla putnika uz pristojan prtljažnik za A segment vozila.
I unutrašnjost je znatno modernizirana. Japanski stručnjaci poboljšali su ergonomiju kokpita s kontrolama koje su suptilno nagnute prema vozaču za jednostavniju uporabu. Nov je i središnji 9-inčni HD zaslon osjetljiv na dodir koji pruža brz i točan odgovor. Sadrži povezivanje s pametnim telefonom za Apple CarPlay i Android Auto, prepoznavanje glasa, Bluetooth reprodukciju glazbe, a također prikazuje informacije o statusu vozila.
Swift sada dolazi uz napredne sigurnosne značajke poput sustava Dual Sensor Brake Support II (DSBS II) koji uz pomoć radara i monokularne kamere otkriva vozila, bicikliste i pješake ispred vozila i pomaže u ublažavanju frontalnih, dijagonalnih i bočnih sudara. Ako sustav procijeni da je sudar moguć, izdaju se audio i vizualna upozorenja kako bi se upozorio vozač. Ako vozač koči nedovoljnom snagom, pomoć pri kočenju automatski se uključuje kako bi se usporilo vozilo. A ako je vjerojatnost za sudar velika, sustav automatski primjenjuje silu kočenja kako bi smanjio silu sudara i ublažio štetu.

 

 

U sklopu prilagodljivog tempomata sada dolazi i pomoć za držanje trake (LKA), sustav koji pomaže vozaču da zadrži položaj vozila u središtu prometnog traka. Sustav za nadzor vozača (DMS), pak, koristi kameru ugrađenu u instrumentnu ploču koja prati oči i lice vozača. Otkrije li sustav da je vozač umoran, da mu se spava ili da skreće pogled s ceste, oglasit će se alarmom upozorenja i prikazati poruku upozorenja na informacijskom zaslonu.
Novi Swift nudit će se uz samo jedan motor, novi 1,2 trocilindarski benzinac s 12V blagim hibridnim sustavom koji razvija 82 KS i 112 Nm uz 5-brzinski ručni mjenjač ili CVT automatik. Za današnje automobile Swiftova masa od samo 920 kg je fenomenalna. Zbog toga su i performanse za gradske uvjete solidne – 12,5 s do stotke i 165 km/h maksimalne brzine. I potrošnja mu je sjajna: kombinirana prema WLTP-u iznosi 4,4 l/100 km. I dalje će se Swift nuditi i uz CVT automatski mjenjač i Allgrip 4WD sustav pogona na sva četiri kotača. Najpovoljnija verzija s CVT mjenjačem stoji 19.724 eura, a uz 4WD pogon 19.848 eura.

Ključne riječi

Komentara 1

TR
tratincica68
15:38 12.08.2024.

Zasto nebi bio 10 keka.ionako onih 5 izgubis cim izades iz salona.zasto salonu treba zarada od 5 keka.lopovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije