korisni savjeti

Ove stvari izvadite iz automobila kad je velika vrućina. Mogu eksplodirati!

Klima uređaj u automobilu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
05.07.2023.
u 20:14

Litij-ionske baterije, koje imaju visoko koncentriranu energiju povećanjem topline povećavaju energetsku koncentraciju iznad kritične razine te može nastati eksplozivno samozapaljenje.

U automobilu u ljetnim mjesecima može biti neugodno vruće, no neki svakodnevni predmeti mogu čak eksplodirati na vrućini. Kad je automobil na žarkom suncu, iznutra brzo postane još toplije nego izvana temperature mogu porasti iznad 50-60 Celzijevih stupnjeva te se sve unutar vozila također brzo i intenzivno zagrijava, prenosi autoportal.hr.

To može uzrokovati probleme ne samo ljudima i životinjama, koje ljeti nikako ne bi smjele boraviti u automobilu sa zatvorenim prozorima i vratima. Može biti jednako opasno za elektroniku: ako su mobiteli, prijenosna računala…. izravno izloženi suncu u zaključanom vozilu, može čak i eksplodirati. 

Litij-ionske baterije, koje imaju visoko koncentriranu energiju povećanjem topline povećavaju energetsku koncentraciju iznad kritične razine te može nastati eksplozivno samozapaljenje.

VEZANI ČLANCI

Dezodorans, sprej protiv komaraca, dezinfekcijska sredstva ili gazirana pića mogu eksplodirati na temperaturama od 50 stupnjeva Celzija i više. Stoga sve te predmete, nakon izlaska iz automobila treba spremiti u prtljažnik.

VIDEO Znate li što znače ove lampice u automobilima?

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Hrvat300
Hrvat300
23:55 05.07.2023.

Treba ljudima razjasniti mnogima da ona temperatura prikazana na ploči je vanjska temperatura ispod haube a ne u kabini.

PO
poluprovokator
23:48 05.07.2023.

...a prtljažnik ima neki čaroban sustav koji ga spriječi da se zagrije kao kabina?

Avatar Svračak
Svračak
00:17 06.07.2023.

Sva gazirana pića u staklenim bocama. Iz vlastitog iskustva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije