Ponovio se prekrasan događaj u Hotelu Esplanade u Zagrebu – predstavila su se ove godine još jednom premijerno svježa vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Posjetitelji, vinski entuzijasti, mogli su sada kušati vina berbe 2024., poglavito, naravno, graševinu, no vinari se nisu ustručavali pokazati i druga svoja vina. Još jednom tako dokazujući koliko bogatstvo leži u vinogradima Podunavlja i Slavonije. Otporna i na nedaće uzrokovane lošim prilikama, uvelike izazvanim klimatskim promjenama. Graševina Croatica, udruga koja okuplja proizvođače ove najmasovnije naše sorte opet je napravila izvrstan posao.
Naravno, kao i savki put, država je prepoznala vrijednost takvog događaja pa su na manifestaciji bili i državni tajnici Ministarstva poljoprivrede, Tugomir Majdak i Marinko Beljo, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević te v.d. ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Karalić. S vremenskim nevoljama u vezi, vrijedno je za spomenuti izjavu Tugomira Majdaka prema kojoj je u Bruxellesu od strane Europske komisije dobio potvrdu o opravdanosti hrvatskog zahtjeva za aktivaciju krizne pričuve vezano za štete od prirodnih nepogoda u 2024. godini s naglaskom na sektore sjemenarstva, voća, povrća i vinogradarstva.
Srećom, čuli smo od brojnih vinara, šteta na berbama ispod je one očekivane, dapače kvaliteta jamči da će financijski učinak od berbe 2024. vjerojatno biti i značajno bolji od prethodnih. U čovjeku je, očito, i da se prilagođava prirodi, tako je bilo stoljećima prije nas, tako je i sada, a da će se iz butelja ove godine točiti visoka kvaliteta posvjedočili smo se i ovaj puta. Tako je u pravu Dragan Kovačević iz HGK koji je naglasio ključnu ulogu Slavonije i hrvatskog Podunavlja u proizvodnji vina, istaknuvši da ova regija doprinosi više od 50 posto ukupne hrvatske vinske proizvodnje ali je apelirao i na potrošače da biraju hrvatska vina jer time direktno podupiru razvoj vinogradarstva. Direktor Graševine Croatica Tomislav Panenić istaknuo je važnost manifestacije kao značajnog okupljanja vinara iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja i pred zagrebačkom publikom te pozvao sve ljubitelje vina da nastave istraživati bogatstva vinarija Slavonije i hrvatskog Podunavlja. I ovo je sasvim točno, jer ova manifestacija ima i jednu osnovnu važnu osobinu – edukativnog je karaktera. Na En Primeur Graševine Croatice svaki imalo ambiciozniji vinski interesent može provjeriti kakve razlike u istoj sorti na istom području mogu biti ovisno o načinu proizvodnje, odabiru sirovine, fermentaciji, odležavanju i položaju.
Da je jasno bilo moguće uočiti kolike su razlike u osobinama između graševine Podunavlja te središnje i zapadne Slavonije, podrazumijeva se samo po sebi. Nikada se nećemo umoriti od naglašavanja kako graševina kao sorta zaslužuje znatno više od imidža koji je prati godinama, da se radi o sorti od koje se može dobiti doista izvrstan pjenušac, zaista sjajna vina, dakako i ona ledene berbe koja su doista konkurentna zemljama gdje su takva vina i tradicijska. Primjerice, poznati položaj Mitrovac dom je vinograda nekoliko vinara, pa se moglo vidjeti da njihova vina dijele osnovne karakteristike po kojima se prepoznaje položaj, a onda i kakva može biti razlika vina nastalih od grožđa s tog položaja u odnosu na susjedne.
Vinski entuzijasti to već dobro znaju, nismo sigurno da je toga svjesna i šira publika pa je stoga ovaj događaj vrlo značajan. Vina Perak ili Škoro, jasno i Kutjevo te Krauthaker, jasno odražavaju kvalitete kutjevačkog vinogorja u tom kontekstu, a onda je zanimljivo bilo probati i vina Markota čiji su položaji udaljeni tek 25 kilometara, kod Požege. I onda su tu vina iz Podunavlja, iz Erduta i Iloka, Aljmaša, poput Buhača, Papka, Jakovca, vinarije K55. Baranju se uvijek isplati otkrivati kroz vina Zlatnog brda iz Zmajevca. Za nas iz metropole bilo je zanimljivo probati vina koja su Zagrebu rjeđe zastupljena, poput, recimo, Svijetlog brda iz Karanca u Baranji, koja po svemu to zaslužuju, kvalitetom i prezentacijom. Treba reći kako je dodatno oduševljanje izazvao OPG Stojković iz Jagodnjaka također iz Baranje nudeći ono što se iz tog kraja i očekuje, domaće kulen, slaninu i kobasicu.