Vina Antunović u Zagrebu

Vinarija unikatne velike priče i u Zagrebu proslavila 20. rođendan

13.03.2025.
u 09:44
Poslušaj ovaj članak
00:00 / 00:00

Svaka pohvala koju smo čuli o vinima Antunović bila je opravdana, ne treba nikoga iznenaditi ako padne i još neki platinasti Decanter, možda čak i za neko od crnih vina

U Hrvatskoj sada ima zaista sjajnih vina, dokazuju to i brojne medalje osvojene po raznim natjecanjima. Tako da nitko ne može reći da ne može u nas pronaći makar jedno vino koje mu se sviđa. No, bavljenje vina ovdje, iz ovog našeg entuzijastičkog kuta, ne znači samo potražiti neko drugo vino i preporučiti ga, već to mora značiti i zaviriti i u priču iza tog vina. O Vinariji Antunović iz Dalja puno smo slušali od vinskih entuzijasta i zanalaca, praktično na svakom festivalu ili događaju, ponegdje i probali vina te vinarije. Da bi nam se sada otvorila prilika da probamo odabrana vina te vinarije, otkrijemo zašto su ta vina tako cijenjena, poslušamo iz prve ruke kako ona nastaju. A nemajmo nikakve sumnje, iz ove vinarije stigla je prva platinasta medalja za vino od graševine s ovog područja i to je uspjeh koji još u Hrvatskoj za takvo vino nije ponovljen. Graševina 2013. koja je osvojila taj platinasti Decanter 2017. godine i dalje je ponos vinarije koju je Jasna Antunović Turk ustanovila 2004. godine nakon što je odlučila u životu napraviti temeljiti zaokret i krenuti u vina. Rekla je jednom za ovu novinu kako je plakala od sreće nakon što je iz Londona javljeno kako je dobila to visoko odličje.

- U Dalju sam kupila zemlju na kojoj je bi vinograd koji je uništen u ratu, no zemlja je ovdje takva da nisam imala sumnje da ću uspjeti napraviti nešto, počinje svoju priču Jasna Antunović Turk na svojem zagrebačkom događaju Grand Selection u Amadria Park Hotelu Capital organiziranom povodom nedavne obljetnice 20. godine njezine vinarije koju je već uvelike preuzeo Jasnin sin Braninir Turk.

Za vina izuzetno područje Podunavlja daje povoljne uvjete na kojima sjajno uspijeva vinova loza, kako je objasnio Tomo Jakopović iz Vinskog kluba koji sa svojim kolegama Ivom Kozarčaninom i Markom Malovićem organizirao ovaj događaj. O tom području opjevane su već brojne strofe, grožđe podunavskih vinograda daje posebna vina, mineralna, strukturiana i ukusna. Pokazano je to jasno prošlotjedne večeri kada se moglo probati sedam vina od grožđa s vinograda na Daljskoj planini, ogranku Fruške gore nedaleko Erduta, položajima Šušnjar i Busija. Naravno, i u ovim se predjelima osjete klimatske promjene pa se vremena berbi mijenjaju, ali predsnost je kao i uvijek odlazi gdje je više emocije. U svakom je slučaju najbolje nazivati vina Vinarije Antunović autorskima, bez obzira što se taj izraz pretjerano koristi. Ipak, svako od ovih vina nosi vlastitu autentičnost, kao i izražeu sortnost koja leži na terroiru s kojeg vino dolazi. Kao što su i osobna priča koju je Jasna Antunović karakterizirala ovako – U zagrljaju Dunava, vinove loze i žene. Jer, poznati vinski biznis gospođe Antunović svoj potpis nosi od stvaranja.

Od J Rose Pinot Noir iz linije Grand Selection boje nalik lososu, ukusnog i punog ali i dalje pitkog, kojim smo večer počeli da bi s temeljitim upoznavanjem krenuli Graševine Tradition Grand Selection 2021. koja je nastavljač najboljih vina ove butikne vinarije, to jasno govori i ime ovog vina. Svakako je vinarstvo u Hrvatskoj najpoznatije po graševinama, očito one ponajbolje dolaze iz Podunavlja, tako i ova daje slojevit aromatski profil, okuse u dugom gutljaju koje karaktrizira mineralnost a prije svega i snažne citrusne note. A da je utjecaj odležavanja u velikim bačvama slavonskog hrasta skladno uklopljen u opću cjelinu.

Chardonnay Reserve Grand Selection 2020. dokazuje nam još nešto, a to je balans koji ova vina imaju, gdje je svježina uvijek istaknuta kvaliteta. I ovdje je tijelo puno, izražene mineralnosti, kao i kremoznosti, dugog okusa što ćete sve osjetiti nakon što savladate aromatični profil slojeva svijeća i voća. Slijedilo je jedno od omiljenijih vina Jasne Antunović, a to je jedan multivintage, Jubilea Reserve Grand Selection M/V. Dakle, kupaža berbi različitih godišta, ali i različitih sorti, zelenog silvanca 2011., chardonnayja 2014. i graševine 2016. Ovo je vino ostvarilo srebro na ocjenjivanju Decanter 2020. Teško je u jednom retku opisati što sve postoji u aromama ovog vina koje suptilno odišu aromama koje nas jako podsjećaju na voćnjak, pa je tu i livade, livadskog cvijeća, meda, kruške, marelice. No, onda dolazimo i do crvenih vina kroz koja je upravo prije koju godinu od majke vinariju počeo preuzimati Branimir Turk.

- Vidjet ćete kako je ovaj terroir osim što je odličan  za bijela, podjednako dobar i uspijevanje sorti za crna vina, čuli smo. Krenulo je s Tango iwth Life Red Blend Grand Selection M/V što je kupaža cabernet sauvignona iz 2020. i cabernet franca iz 2021. godine. Doista, trešnja, višnja, ribiz, nagovještavaju ugodu koju nosi ovo ne prepuno ali mekano i fino vino. Sjajan uvod za monosortna vina.

- Branimir je stigao u pravom trenutku za vinariju. Bio je jedan od najboljih stipendista Miljenka Grgicha, tako da je u vinariju donio znanja na kojima su nastala ova vina koja pokazuju koji je zapravo potencijal ovog područja, govorila nam je gospođa Antunović.

Cabernet Franc Grand Selection 2020. Branimir Turk označio je kao vino sorte i većeg potencijala od cabernet sauvignona. Vino koje nosi njegov potpis doista je iznimno, elegantno, sa začinskim uz note crnog voća, također meko i toplo, karakteristično mineralno. Ovo je vino odlećano u bačvama od 225 litara 12 mjeseci, što je ispalo sasvim dovoljnim. Cabernet Sauvignon Grand Selecion 2021. nije interesantan samo zbog odmah uočene činjenice kako je odležavao u bačvama 225 litara od mađarskog hrasta. Jer, riječ je o bogatom vinu izražene sortnosti, biljnih i voćnih nota, ponovo toplo i meko. Treba reći kako se za većinu ovih vina naglašavalo kako njihovo vrijeme tek dolazi, jer na ovom području, dokazano je na ovom susretu, i izuzetno dobro stare. Jer, kao vrhunac večeri poslužena je graševina berbe 2010. godine.

Franjo Francem, iskusni naš enolog i jedan od najpoznatijih profesionalaca, rekao je kako je to vino dokaz da graševina ima ogroman potencijal starenja što se do sada zanemarivalo. Kada se ovo vino proba, jasno je koliko je to bilo neopravdano. Kao što je neopravdano ne probati izuzetna vina Vinarije Antunović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije