Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA STRATEGIJA

Ambiciozni planovi novih vlasnika: Konzum mora udvostručiti profit

Foto: Borna Filic/PIXSELL
04.04.2019.
u 08:44

Odbor direktora koncerna do kraja će travnja osmisliti novu strategiju razvoja kompanije i maloprodaje s naglaskom na Konzum, koji mora zadržati trgovine i povećati maržu

Dva dana novi šefovi Fortenova grupe intenzivno rade na upoznavanju sa stvarnim stanjem poslovanja velikih tvrtki unutar grupe. U koncernu su tijekom utorka i srijede menadžeri velikih kompanija poput Leda, Jamnice, PIK Vrbovca i Belja članovima odbora direktora prezentirali detaljne podatke iz poslovanja i planove razvoja kompanije.

Naime, cilj i zadatak odbora direktora jest do kraja mjeseca odobriti novu strategiju poslovnog razvoja Fortenove te postaviti osnovne ciljeve profitabilnosti i prihoda koncerna. Kako se može čuti, plan izvanredne uprave o EBITDA koncerna na razini od oko 370 milijuna eura za tekuću godinu izrađen na temelju planova održivosti bit će revidirani jer vlasnici žele veće zarade i brži oporavak kompanije.

Ujedinjavanje nabave

Poseban se naglasak stavlja na poslovanje Konzuma i Mercatora, odnosno cijele maloprodajne mreže. Cilj nove strategije, koja će se donijeti do kraja travnja, bit će gotovo udvostručiti profitnu maržu. Ne očekuje se bitnija promjena cjenovne politike s obzirom na to da će se raditi na tome da se vrate izgubljeni kupci, ali će se mijenjati formati trgovina. Izvanredna je uprava krenula u tom smjeru gašenjem poslovanja na neprofitabilnim lokacijama, ali novi vlasnici povećanje zarade ne namjeravaju tražiti u gašenju trgovina, već u povećanju efikasnosti u nabavi proizvoda.

Dapače, bore se za zadržavanje lokacija na kojima im prijeti iseljenje zbog isteka ugovora o najmu. Planira se ujedinjavanje nabave za sve maloprodajne lance, uz poštovanje dogovora s lokalnim dobavljačima. U nagodbu je, podsjetimo, ugrađen sporazum s dobavljačima o plasmanu njihove robe tijekom idućih pet godina. Maksim Poletajev ključni je čovjek Fortenove, a nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem najavio je da će najveći problem u poslovanju, a to je zaduženje nastalo roll-upom veće od milijardu eura, riješiti do ‘sredine ljeta’.

Pregovori su, kako smo saznali neslužbeno, u završnoj fazi i očekuje se kamata od osam do 8,5 posto, pri čemu kredit, za razliku od postojećeg aranžmana neće biti garantiran dionicama ni udjelima u kompaniji. Vlasnici vjeruju da je roll-up bio prevelik te da se moglo održati likvidnost i s manjom izloženošću. Iako se novi vlasnici Fortenove okreću budućnosti i ne žele javno raspravljati o onome što se događalo tijekom izvanredne uprave, neslužbene informacije o tome da će se trojici specijalaca unutar Fortenove dodijeliti zadatak detaljne provjere trošenja novca iz roll-up kredita nisu demantirane.

Istraga o Todoriću gotova do svibnja

Poletajev je demantirao da će se provoditi privatna istraga Sberbanka unutar Fortenova grupe o postupanjima bivšeg povjerenika Agrokora Ante Ramljaka, koja bi kao rezultat trebala imati pravne posljedice pri čemu je pak i naglasio da ‘Sberbank nije državni odvjetnik’. Iako Sberbank nije u toj ulozi, Poletajev je i sam najavio da će proces protiv Ivice Todorića ispratiti do kraja.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić jučer je novinarima rekao kako je 20. svibnja instruktivni rok za završetak istrage u slučaju Agrokor pa bi do tada trebala (a ne i morala) završiti, ali je optimist da će do tada i završiti. Kako je pojasnio, državni odvjetnici su svoj dio posla napravili, a čeka se samo nalaz knjigovodstvenih vještaka o vrlo složenoj materiji. Kako je riječ o revizorskoj kući, nalaz mora proći još i verifikaciju unutar kuće prije nego se prezentira javnosti. Riječ je o istrazi o tome je li Todorić stekao nepripadnu imovinsku korist od milijardu i 142 milijuna kuna, a DORH na to dodaje i istragu o 320 milijuna kuna pribavljenih krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

– Iz kontakta s nadležnim tužiteljima koji rade na tom predmetu saznajem da je vještačenje doista pri kraju i istraga bi trebala završiti do svibnja – rekao je Jelenić, te dodao kako će pet milijuna kuna koje je DORH dobio biti dovoljno za troškove istrage. Otvoren je i treći krak istrage o ‘skretanju 1,5 milijuna eura’ tijekom jedne veće transakcije na račun u Švicarskoj. Informacija o istrazi procurila je u javnost, ali Jelenić tvrdi da je DORH nije tajio iako priznaje da je osobno nezadovoljan što to nije na vrijeme priopćeno javnosti. Da bi nastavili taj dio istrage trebaju odobrenje Velike Britanije, a Jelenić uvjerava da bi, sukladno njegovim informacijama, sud u Londonu trebao o tomu odlučiti do polovice travnja.

>> Pogledate video: Zagreb: Novi Agrokor od 1. travnja počinje poslovati pod imenom Fortenova grupa

Ključne riječi

Komentara 2

MA
marijaqwer
10:06 04.04.2019.

Tvrtka koja ima kredit sa kamatom 14% je odavno propala. Pa Todorić je izgubio kada se počeo zaduživati sa kamatom većom od 10%. Fortenova ima manje radnika ,manje imovine, manje posla i veće dugove od Agrokora, a političari kažu da je spašena.

TT
TTjac
10:22 04.04.2019.

Hahaha, nemoguće, prodaju maglu. Njih zanima što brža lova, a duplanje prihoda je sad nemoguće. Znači, jedina opcija im prodaja operativnih kompanija, a upravo to je koma za Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije