Pelješac

Američki bogataš Lee R. Anderson ulaže 100 milijuna kuna u vinariju

'Pavlak_jor_pos_200510'
Foto: ''
1/3
27.05.2010.
u 15:00

Vina Korte Katarine već se izvoze u zemlje u okruženju i SAD, no cilj je vinarije njihov plasman u vrhunske restorane zemalja EU.

Pelješki kraj pretvara se u vinski raj na zemlji, o čemu svjedoči i sve veći broj stranih ulagača koji u njemu vide priliku za užitak – i unosan biznis. Vinske ambicije prvog čovjeka AIG-a Roberta Benmoschea, osnivača Eurokabela Ernesta Tolja te hrvatsko-kalifornijskog vinara Miljenka Grgića dijeli, naime, i Lee R. Anderson s Forbesove liste 400 najvećih američkih privatnih kompanija i poduzetnik 2009. prema izboru Ernest&Younga koji u vinariju Korta Katarina u Orebiću ulaže 17 milijuna dolara.

Vinarija od iznimne kulturne i turističke vrijednosti

Vinska priča nije počela slučajno. Obitelj Anderson o Hrvatskoj sanja otkako je u nju u vrijeme rata slala humanitarnu pomoć. Tu su upoznali i Jeffa i Ankicu Reed, koji danas vode pelješki projekt i brinu se o gradnji nove vinarije koja je pred dovršetkom.

Bit će, kako bi rekli Amerikanci "state of the art winery" – vinarija iznimne kulturne i turističke vrijednosti, priča Marko Pavlak, menadžer prodaje i marketinga Korte Katarine. U sklopu nje bit će restaurirana stara zgrada Rivijere iznad plaže Trstenice. No dok se, što je u nas već klasična priča, ulagači susreću s birokratskim preprekama koje koče sinergiju turizma i vinarstva, prva ekskluzivna pelješka vinarija ovih je dana na London Wine Fairu drugu godinu za redom za svoj odležani pošip osvojila Decanterovo srebro u kategoriji iznad 10 funti, ne računajući najviša lokalna odličja.

- Turizam je naša jedina industrijska grana u Dalmaciji, a vinarstvo je njegova najjača potpora. Sve vinske zemlje svijeta zavide nam na lijepoti naše zemlje. No, mislim da naša država i institucije u turizmu to ne shvaćaju ozbiljno. Postoje nevjerojatne birokratske prepreke koje koče sinergiju tih dviju grana. Stoga nam je porebno što više projekata kao što su Korta Katarina kako bi turistička ponuda bila što veća, bolja i raznolikija. Ovo su trenutci u našoj povijesti kad država i njene institucije moraju shvatiti prioritete i pomoći što kvalitetniji regionalni razvoj - kaže Pavlak

Uspjeh ne dolazi preko noći

Uspjeh Korta Katarine, koja je danas sa svojim vinima prisutna u zemljlama u okruženju i SAD-u, nije ni čudan ni slučajan zna li se da Hrvatska ima sjajan potencijal proizvodnje vrhunskih svjetskih vina od autohtonih sorti poput pošipa i plavca, kaže Pavlak. Mi smo, tvrdi, jedina zemlja na svijetu u kojoj uspijevaju sorte pošip, debit, malvazija istarska, zelenac, plavac mali, babić... - i svijet to zna.

Sirovinu najbolje kvalitete, dakle, imamo, a na vinarima je da, uz primjenu najmodernije tehnologije, proizvedu i najbolja vina. No, ništa se i dalje neće događati bez ulaganja u njihovu jaku promociju kako bi hrvatska vinska priča napokon i počela – na ekskluzivnim policama trgovina i u najboljim europskim i svjetskim restoranima, na koje u svojim kratkoročnim planovima cilja i Korta Katarina.

Kod "kuće" pak treba postaviti pravilne parametre u proizvodnji, zaštiti svoje tržište od svih negativnih pojava koje su danas u velikom broju prisutne, a potom omogućiti turistima koji nas posjećuju da piju najbolje i prenose svoje dojmove diljem svijeta, poručuje Pavlak. 

Komentara 7

KA
kajinx
22:50 27.05.2010.

27.05.2010. u 20:27h Spezi je napisao/la: Hvala za korisnu informaciju. ...\"Upravo su taj čovjek i njegova gospođa zaslužni da su za vrijeme rata cijeli brodovi humanitarne pomoći iz USA stigli u BiH i Hrvatsku\". Josipoviću: Evo ti posla, napravi nešto - \"Njih se nitko nije sjetio odlikovati bilo kakvim državnim odličjem\".

GR
gromCH
19:19 27.05.2010.

Cuvaj se jarane heheeh!!!!!!!!!!!Znas gdje dolazissssss.

OB
-obrisani-
17:23 27.05.2010.

pa naravno da je dobro dosao svako, pogotovo ak je majstor svog zanata, ja bis e pitao kaj radi mister grgic iz okolice doline san franciska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije