Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INICIJATIVA HUP-A

Dvostruko oporezivanje tjera poslove

Davor Majetić
Foto: Borna Filic/PIXSELL
28.08.2017.
u 14:02

Tvrtke su u strahu da će izgubiti preostalih 5,35 milijardi kuna izvoznih poslova, jer su zbog politike nekonkurentni

Četiri godine otkako je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju riješila brojna pitanja u vanjskoj trgovini s vodećim državama Europe, poslodavci su pozvali Vladu da riješi i gospodarske odnose s vodećim državama na drugim kontinentima. Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) uputila je premijeru Andreju Plenkoviću, ministarstvima vanjskih poslova te financija inicijativu da s osam država potpišu ugovore o sprečavanju dvostrukog oporezivanja. Na popisu su: SAD, Australija, Novi Zeland, Brazil, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Singapur i Hong Kong.

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a tako je ministru financija Zdravku Mariću napisao da hrvatska poduzeća koja izvoze svoje proizvode u spomenutih osam država to čine u financijski lošijim uvjetima od konkurentskih tvrtki iz država u okruženju.

“Poslovanje naših tvrtki u državama s kojima nemamo potpisan takav ugovor čini da je poslovanje hrvatskih tvrtki, u usporedbi s kompanijama iz drugih država koje imaju sklopljene takve ugovore, puno skuplje i nekonkurentno zbog dodatnih troškova”, navodi glavni direktor HUP-a.

Na osam tržišta, koje spominje HUP, hrvatski poduzetnici lani su napravili izvoz od 5,35 milijardi kuna. U sve to nije uključen i izvoz usluga, koji je zbog sve većeg izvoza znanja u porastu. 
Sama inicijativa potekla je od ICT ogranka HUP-a.

IT tvrtke najranjivije su na čimbenike koji utječu na njihovu globalnu konkurentnost, a prema podacima druge udruge, CISEx-a, koji okuplja isključivo softverske izvoznike, hrvatska IT industrija lani je sama napravila izvoz od 2,41 milijardu kuna uz rast od 12,8 posto.

Usto je po prvi put probila prihod od milijardu eura, uz rast od 10,4 posto, i otvorila 1341 novo radno mjesto. No, svoj IT industriji pa tako i onoj hrvatskoj, najveće, najvažnije i najbogatije tržište je SAD. Hrvatska je pak jedina članica NATO pakta koja sa SAD-om nema potpisan ugovor o sprečavanju dvostrukog oporezivanja.
 Anketom među tvrtkama doznali smo da im zbog dvostrukog oporezivanja vrijednost koju tvrtke vide na svom računu u Hrvatskoj u odnosu na vrijednost koju su naplatili za odrađeni posao može biti manja i do 40 posto. Kada se tome pribroji da Hrvatska ima jedne od najvećih poreza u EU te da i njih treba platiti onda, pojašnjavaju sugovornici Poslovnog dnevnika, teško je biti konkurentan čak i u odnosu s tvrtkama iz Rumunjske.  

Komentara 3

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
14:15 28.08.2017.

Treba uz Boga I domoljublje jako i žustro oporezivati kako bi mi hrvati stalno osječali da imamo Hrvatsku u kojoj nedamo ni milimetra poreza..

GA
Gastarbeiter2
20:21 28.08.2017.

Što je ovo? Mi nećemo gospodarske teme, nas zanima Thompson, HOS, ploča u Jasenovcu. Halo VL.... manje ovih tema od kojih se živi a više proslosti ako je ikako moguće!

Avatar comparator
comparator
23:37 28.08.2017.

Hrvatski proizvodi su jeftiniji u BiH ili Mađarskoj što je nedopustivo kao što je nedopustivo da vlada ništa ne poduzima na sprečavanju uvoza damping robe te tako uništava našu proizvodnju. Nedopustivo je žmirenje na to da u Hrvatskoj mogu raditi strane firme koje zapošljavaju strane radnike i sav porez odlazi vani . Nedopustivo je da Plenković popušta pod pritiscima Srbije BiH i tih susjednih država pri uvozu jeftine hrane na kojoj zarađuju prekupci ,a domaća roba se baca .Mogao bih nabrajati danima ali kao da pričam pred zidom plača u Izraelu ,a i on bi već odgovorio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije