BESKRAJNA KRIZA

Euro na najnižoj razini u 2011. i prijeti da se izjednači s dolarom

'Feature - Euromuenze. Eine 1 Euro Muenze. Aufgenommen am 16/11/2011  Foto © nph /  S. Zangrando *** Local Caption ***'
'nph /Zangrando'
15.12.2011.
u 21:53

Manje od tjedan dana nakon povijesnog summita u Bruxellesu euro ponovno klizi, dogovor o fiskalnoj uniji još je nejasan i trebat će mjeseci da se uobliči u zakonski tekst, a Francuska pleše na rubu snižavanja kreditnog rejtinga

Euro je u srijedu završio na najnižoj razini prema dolaru od siječnja ove godine (1,3 dolara), a Scott Mather, šef jednog globalnog financijskog fonda koji upravlja s više od bilijun dolara, iznio je donedavno nezamislivu mogućnost: euro i dolar možda će se u 2012. čak i izjednačiti! Manje od tjedan dana nakon povijesnog summita u Bruxellesu euro ponovno klizi, dogovor o fiskalnoj uniji još je nejasan i trebat će mjeseci da se uobliči u zakonski tekst, a Francuska pleše na rubu snižavanja kreditnog rejtinga. A padne li francuski rejting AAA, još neizgrađena i tek zamišljena struktura buduće fiskalne discipline mogla bi postati nevažna i teško izvediva.

Izgubi li plan o fiskalnoj uniji onaj snažni momentum koji je dobio nakon povijesnog summita, sve više protagonista ove krize počet će na njega gledati onako kako ga je opisao i britanski ministar financija George Osborne: “Merkel-Sarkozy plan ne daje rješenje za krizu koja traje. Taj plan ima isti učinak kao kad biste čovjeku koji proživljava srčani udar savjetovali da u budućnosti, ako želi izbjeći još jedan srčani udar, mora više vježbati i smanjiti kolesterol.” Snižavanje kreditnog rejtinga Francuske, koje bi se moglo dogoditi u nekoliko dana ili tjedana, poništilo bi sav optimizam nakon summita i vratilo krizu na jednake ili još gore razmjere.

– Gubljenje rejtinga AAA ne bi, naravno, bila dobra vijest, ali ne bi bila ni kataklizma – kazao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppé. Još jedna europska zemlja s AAA rejtingom signalizira da ipak neće pristati na nove mjere fiskalne discipline. Finski premijer protivi se dogovoru od petka ujutro i kaže da će ga pokušati promijeniti u dodatnim pregovorima.

Finci se protive novom načinu glasovanja o paketima pomoći posrnulim državama. Dosad je bila potrebna jednoglasna odluka, a odsad će se donositi 85-postotnom većinom. To znači da samo Njemačka, Francuska i Italija – zemlje s dovoljno velikim brojem glasova – mogu spriječiti isplatu pomoći, dok finsko protivljenje ne bi ništa zaustavilo. Bogati Finci, ukratko, ne bi kontrolirali kome ide njihov novac. Parlamentarni odbor zaključio je da bi bilo protuustavno da Finska pristane na takvo što.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar wjekon
wjekon
22:56 15.12.2011.

zanimljivo, a ja plaćam kredit po 7,5

TO
Toni50
00:34 16.12.2011.

15.12.2011. u 22:56h wjekon je napisao/la: zanimljivo, a ja plaćam kredit po 7,5 Bogati Hrvati i dobre im banke, nude lovu; Njemačkoj ( EU ) njemac plača 2,8-3,5% kredit za stan ili kuću sada ...

OB
-obrisani-
22:56 15.12.2011.

ovakovi katastrofićni ćlanci če se periodički pojavljivati u medijima dok god ne ozakone sve juropljane njihovim robovima putem nekih fiskalnih unija i sličnih eufemizama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije