Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 212
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pristiglo gotovo 10.000 Ukrajinaca

HGK-u se javljaju ukrajinske tvrtke koje bi k nama preselile poslovanje

Prvi val izbjeglica iz Ukrajine
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
24.03.2022.
u 18:15

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje promptno je složena lista na koju se do jučer upisalo 120 domaćih tvrtki koje nude posao izbjeglim Ukrajincima

Za Ukrajincima koji su Hrvatskoj pronašli utočište nastala je gotovo pa pomama među gradovima i županijama, među poslodavcima. Ukrajinci su svima poželjni. Među prvima koji je “iskočio” bio je grad Bjelovar i njegov Tehnološki park. Čim je objavljena informacija da je ukrajinska IT tvrtka Intellias, iz protesta zbog stava Srbije prema ratu, odlučila odustati od otvaranja svog razvojnog centra u Novom Sadu i preseliti ga u Hrvatsku, gradonačelnik Dario Hrebak i direktorica Tehnološkog parka Ivana Jurković Piščević pozvali su ih da centar otvore kod njih.

Ponudili su besplatan prostor, a imaju i povoljnije porezne uvjete, no, zasad nisu dobili odgovor. HGK je, pak, stupio u kontakt s Intelliasom, te su im ponudio pomoć i povezivanje sa svojim Udruženjem za IT. Komori se, kažu, obraćaju i ukrajinske tvrtke zainteresirane za preseljenje, a poslodavcima s kojima su u komunikaciji, kažu, u prvom su planu informacije o uvjetima kao što su vrtići, međunarodne škole i odgovarajući poslovni prostori.

Vrijedni radnici

Hrvatske tvrtke već imaju dobro iskustvo s radnicima iz Ukrajine, lani ih je, u turizmu, industriji i graditeljstvu, radilo više od 2000, pa ne čudi da se na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje promptno složila lista na koju se do jučer upisalo 120 tvrtki koje nude posao Ukrajincima, a prijave stižu i u HGK, koji podatke prosljeđuju Veleposlanstvu Ukrajine u Zagrebu. I to u apsolutno svim djelatnostima i u svim hrvatskim krajevima.

Među onima koji ozbiljnije rade na prihvatu i uklapanju u zajednicu je Osječko-baranjska županija, koja je s prvim danom rata u Ukrajini ekspresno pripremila Akcijski plan za prihvat prognanika, ali i stvaranje uvjeta za njihov dulji ostanak. Trenutno je u županiji Ivana Anušića više od 350 izbjeglica, nitko nije u dvorani, imaju osiguran smještaj u privatnim objektima ili hotelima i apartmanima. Anušić ne skriva da želi da ih stigne još više, jer Slavonci imaju iskustva s prognanstvom i imaju ih gdje primiti. Županija već ima 40-ak stambenih jedinica koje će dati na raspolaganje izbjeglicama, a ministru državne imovine Ivanu Paladini na jučerašnjem je sastanku u Vladi predložio je da se i za cijelu Hrvatsku ažurira popis neaktivne imovine koju se može osposobiti i dati na korištenje izbjeglicama.

- Ukrajinci su vrijedni i svi u EU, od Njemačke i Italije do Francuske, potrudit će se da ih što više dođe u njihovu zemlju, a mi imamo slično podneblje i klimu, sličan mentalitet, pa i sličnu zemlju. Uglavnom, lako ih možemo inkorporirati i zato trebamo brzo reagirati - kaže Anušić.

Poduzetnici nisu dugo oklijevali, čim je bilo jasno da je prvi put aktiviran privremeni mehanizam zaštite u EU, čime je izbjeglicama pružena mogućnost boravka i života bez uobičajenih procedura dobivanja azila, pokazali su da trebaju radnike.

Posao nudi i Hanfa

HUP-ov glavni direktor Damir Zorić procjenjuje da će najviše uspjeha biti u zapošljavanju u turizmu i trgovini, no na listi ima i velike potražnje za liječnicima i medicinskim osobljem, primjerice u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije i varaždinskog Doma zdravlja, do klinike Magdalena i liječnika specijalista medicinske mikrobiologije koje treba Synlab Hrvatska. Za IT zanimanja zainteresirani se mogu javiti M Sanu, te Spanu. Inženjere elektrotehnike traži Kalide, a sve vrste radnika od inženjera do električara i zavarivača, te građevinskih radnika energana Reneteh u Ogulinu.

Na HZZ-ovom popisu su mnogi od velikih trgovaca poput Spara, Lidla, NTL-a, Metroa, Bose i Pet centra, a najbrojniji su oni iz turističkog sektora. No, niz je imena iz industrijske proizvodnje, od karlovačkog Lole Ribara, Feroimpexa, omiškog Galeba, zaprešićkog Hrvatskog kišobrana, šivače u Bra-Pag-u u Antunovcu, NTT New Textile Technologies u Osijeku, Akorda koji treba stolare, zagrebačke Prvomajske koja treba limare, koprivničkog Silensa, koji treba radnike u proizvodnji obuće, do poznatog hrvatskog brenda u proizvodnji namještaja Prostoria. Dubrovačka tvrtka Trames traži potencijalne projektante i arhitekte među Ukrajincima, a za posao poziva radnike iz Ukrajine i i TÜV Nord u Slavonskom Brodu. Zanimljivo je i da se na ovoj listi našla i Hanfa, koja nudi posao aktuara..

VIDEO Pijanist Davide svira na ukrajinsko-poljskoj granici za sve izbjeglice: "Glazbom širim poruku mira"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije