Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatsko tržište

Hoće li prodaja Optime razbiti postojeći duopol fiksnog tržišta

Hoće li prodaja Optime razbiti postojeći duopol fiksnog tržišta
Foto: OT
01.02.2020.
u 19:16

U HAKOM-u uvjereni su da u Hrvatskoj ima mjesta za tri fiksna operatora

Hrvatski telekom i A1 Hrvatska (nekoć poznat kao Vipnet) kompanije su koje vladaju uslugama fiksne telefonije i interneta te televizije u Hrvatskoj. HT u vlasništvu ima i tvrtku Iskon, dok je A1 kupio Metronet te B.net, asimilirao ih s tim da B.net još egzistira kao brend.

HT upravlja i Optima telekomom, no, od jučer je ta tvrtka na prodaji. Optima je pripala HT-u, kao drugom najvećem vjerovniku nakon Zabe i uz njihov blagoslov, kada je zapala u dugove, spram dogovora s Agencijom za tržišno natjecanje (AZTN). Sada je došlo vrijeme da se ispoštuje dogovor i Optima je na međunarodnom tenderu u očekivanju kupca. Pod upravom HT-a Optima je kupila H1 telekom. Tako je od nekoć zavidne tržišne situacije s nekoliko fiksnih operatora hrvatsko tržište spalo na duopol, a sada se, prodajom Optime, situacija može vratiti na barem tri zasebna i neuvezana telekom operatora.

Konkurentnost cijena

Kada se radi o mobilnom dijelu, uz HT i A1, tržišnu utakmicu osigurava Tele2, kojem je jučer AZTN odobrio prodaju United Grupi (UG). Tele2 prodan je za 220 milijuna eura. Scenarij koji neki priželjkuju jest da kupac mobilnog operatora Tele2 svom portfelju doda i Optimu. Takav rasplet najviše bi odgovarao korisnicima jer bi im osigurao ponude usluga triju kompanija koje bi nudile fiksnu i mobilnu telefoniju, internet i televiziju te osigurale da hrvatsko tržište ne zapne u duopolu i nekonkurentnosti cijena.

Ipak, taj scenarij je, malo vjerojatan, kažu upućeni jer United Grupa pruža i medijske usluge. U svom portfelju ima Novu TV i N1, ali i licence za niz TV programa. AZTN već je odlučivao o tom dijelu koncentracije i sukoba interesa pri kupnji Tele2.

Istina, nakon dva postupka i konzultiranje s releventnim institucijama, zaključeno je da kada se radi o kupnji mobilnog operatora odnosno Tele2, nema nikakvih negativnih učinaka. No, kada bi na stol došla Optima, prema nekim mišljenjima, usluge pružanja i proizvodnje audivizualnog sadržaja i stjecanje licencija na audiovizualni sadržaj trećih strana za vlastite televizijske kanale, tržištu veleprodaje općih i specijaliziranih televizijskih kanala (Nova TV, Doma TV, N1, Mini TV, Sport Klub kanali, SK Golf, Lov i ribolov, Fight Channel…) kabelskim, satelitskim i IPTV operatorima, od kojih su Nova TV i Doma TV istodobno slobodno dostupni putem digitalnog zemaljskog signala, mogao bi nastati problem.

No, ne razviju li se odnosi na taj način, svakako je dobro što će Tele2 uz novog vlasnika ostati na tržištu, jer UG ima interes okrupniti svoje poslovanje u jugoistočnoj Europi.

Nastavak razvitka tržišta

Sudbina Optime, pak, trenutačno je tek predmet špekulacija. Glasine kazuju da osim United Grupe koja bi mogla imati prepreka pri kupnji, za Optimu bi mogao biti zainteresiran i A1. U A1 kažu “A1 Hrvatska, kao i uvijek, prati mogućnosti novih akvizicija te pozdravlja sve što doprinosi razvoju tržišta i ide u prilog korisnicima”. U oba slučaja, veliki posao, vjerojatno će ponovno čekati Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja. 

Dakle, predstoji bitka za Optima Telekom odnosno za njihove korisnike i jačanje poslovanja bilo u sastavu United Grupe, A1 Hrvatska ili nekog trećeg, dok je sudbina Tele2 Hrvatska već izvjesna, barem u dijelu mobilne telefonije. Iz kuta korisnika, tržište se dobro razvija, iako operatori uvijek vole isticati kako je Hrvatska premalo tržište za veću konkurenciju, posebice u fiksnom dijelu. U Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) ne slažu se s tom ocjenom, uvjereni su da Hrvatska ima mjesta za tri fiksna operatora.

– Vjerujem da se tržište može razviti, posebice sada kada i postoji prilika da dobijemo trećeg igrača. Nisam pobornik teze da u Hrvatskoj nema mjesta za više od dva operatora. Takve smo izjave čuli početkom ovog tisućljeća. Tržište u pokretnoj mreži potpuno se promijenilo dolaskom trećeg operatora. Ne vidim razloga zašto se nešto slično ne bi moglo omogućiti u fiksnoj mreži – smatra Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKO-ma.

U svakom slučaju, Tele2 mogao bi uskoro promijeniti ime, s obzirom na novog vlasnika koji je dogovorio kupnju ovog švedskog mobilnog operatora za 220 milijuna kuna. Hoće li biti zainteresiranih i kako će završiti prodaja Optima Telekoma, tek će se vidjeti. Oglas za prodaju dionica Optima Telekoma objavljen je jučer u tiskanom izdanju međunarodnog financijskog glasila Financial Times, a obaviještena je i Zagrebačka burza. Rok za podnošenje ponuda istječe 2. ožujka kada će puno toga biti jasnije. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar lovre von Bratsch
lovre von Bratsch
11:37 02.02.2020.

“A1 Hrvatska, kao i uvijek, prati mogućnosti novih akvizicija te pozdravlja sve što doprinosi razvoju tržišta i ide u prilog korisnicima” Prije dvije godine sklopio ugovor Turbo 3D za 290 kn... sada za istu uslugu sa povećanjem brzine i ukidanjem HD paketa 343 kn... - 53 kune u prilog korisniku.. AZTN i HAKOM potpomažu pljačku građana od strane duopol bande...Sve što je bilo dobro u smislu konkurencije, .. x Net, B net, Amis su kupili i uništili da mogu nabijati cijenu..

SA
samoborka
22:36 01.02.2020.

Teleoperateri...Pokusavam se sjetiti jedne lijepe rijeci za ijednoga od njih. Bez uspjeha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije