PROMO

Kako izabrati optimalan klima uređaj

MB FRIGO GRUPA
Foto: PR FOTO
1/3
PR
Autor
PR članak
16.07.2015.
u 08:15

Čitanje kompliciranih specifikacija i instrukcije ponekad nametljivih, a neupućenih prodavača često znaju biti zbunjujući i navesti Vas da kupite uređaj koji neće zadovoljavati Vaše potrebe i kojim kasnije nećete biti zadovoljni, a u najgorem slučaju ćete nepravilnim odabirom uređaja ili pozicije ugradnje te nepravilnim ili neredovitim održavanjem uzrokovati nelagodu prilikom korištenja i ugroziti svoje zdravlje i zdravlje svojih ukućana.

U ovom tekstu ćemo pojasniti pojedine tehničke karakteristike klima uređaja i termine koji se upotrebljavaju kako bi Vam pomogli da izaberete optimalan klima uređaj za svoje potrebe. Inverter, energetska klasa, ionizator zraka, antibakterijski filteri, pozicija montaže, odvod kondenzata, funkcija samočišćenja, nano aqua, 3d usmjeravanje zraka, wi-fi funkcija, LED display, IR daljinski upravljač, samodijagnoza, 24-satni timer, power/quite, autorestart, neki su od pojmova koji opisuju značajke današnjih modernih klima uređaja.

Za detaljna objašnjenja na raspolaganju su Vam naši MB FRIGO prodajni savjetnici u našim Klima centrima u Zagrebu, Splitu, Zadru i Rijeci te mreža profesionalnih ovlaštenih instalatera koji će Vam iscrpno do zadnjeg detalja objasniti sve funkcije i karakteristike uređaja te Vam pomoći da odaberete karakteristike uređaja koje će biti prilagođene upravo Vama. Na osnovu pregleda Vašeg prostora ili nacrta/skice ćemo odrediti potrebni kapacitet uređaja i definirati optimalan smještaj unutarnje i vanjske jedinice prema jedinstvenim potrebama Vašeg prostora koji želite hladiti ili grijati.

Jedna od vrlo važnih naprednih karakteristika današnjih klima uređaja je Inverter tehnologija koja omogućava brže postizanje i preciznu regulaciju željene temperature, veću ugodnost boravka u klimatiziranom prostoru, manju potrošnju električne energije u odnosu na klasične klima uređaje koji nisu inverterski čak i do 50% manje (uobičajeno bi rekli uštedu ) te mogućnost grijanja i kod niskih vanjskih temperatura. Ušteda energije može biti čak i do 50%. Ovom tehnologijom uređaji postaju veoma energetski efikasni. Energetska efikasnost iskazuje se slovnim oznakama A, B, C, D... čime se daje kupcu informacija o tome koliko uređaj troši struje i omogućava jednoznačno mogućnost usporedbe s drugim uređajima. Ovakvo označavanje obavezno je za sve prodavače, a nažalost se ne provodi čime se kupcu ne daju prave informacije o proizvodu.

Sve veći broj ljudi pati od tegoba uzrokovanih alergijama, a današnji moderni klima uređaji imaju ugrađene antialergijske filtere te dodatne opcije filtriranja i pročišćavanja zraka poput plazma filtera, IAQ filtera, Super OXY Deo filter itd. čime mogu otkloniti ili ublažiti tegobe problema s disanjem. Ovi filteri imaju sposobnost eliminiranja mikronskih čestica prašine, peludi, grinja, plijesni i ostalih alergena što predstavlja idealnu pomoć za ljude koji pate od tegoba s disanjem. Ionizator zraka jedna je od funkcija kojom se pomoću negativnih iona neutraliziraju loši utjecaji magnetskog i električnog zračenja koje nastaje upotrebom različitih električnih uređaja (TV, kompjutori, mobiteli...) te zbog upotrebe umjetnih sintetiziranih materijala u prostoru u kojem boravimo. Ionizator zraka istovremeno pročišćava zrak i aktivira kisik te tako čini zrak ugodnim poput planinskog zraka u prirodi u blizini vodopada. Dokazano je da ionizator zraka umenjuje negativnu energiju nastalu kao posljedica stresa te pozitivno utječe na kvalitetu zraka i čini boravak u takvom prostoru ugodnijim, bilo da se radi o stambenom ili polsovnom prostoru.

Nakon odabira konkretnog modela, trebalo bi voditi računa i o poziciji na koju će klima uređaj biti postavljen, nije dobro da hladni zrak iz unutarnje jedinice klima uređaja struji direktno po ljudima koji borave u prostoru. Vanjska jedinica se ne bi smjela postaviti na uličnu stranu objekta, naročito ako je zgrada na koju se montira u centru grada ili treba zadovoljiti posebne urbanističke uvjete. Odvod kondenzata treba izvesti da je funkcionalan, a da ne smeta druge te da ne može doći do povrata neugodnih mirisa u unutarnju jedinicu. I ne manje važno, pozicija ugradnje treba omogućiti kasnije jednostavno održavanje i servisiranje uređaja.

Wi-Fi funkcija omogućava Vam da upravljate radom Vašeg klima uređaja preko interneta putem Vašeg mobilnog telefona ili tableta. Funkcija je dostupna za mobilne telefone koji koriste IOS ili android sustav.

Redovito održavanje klima uređaja omogućiti će da Vaš uređaj bude spreman za upotrebu kad ga trebate. Prljavi filteri ili prljava unutarnja i vanjska jedinica svakako će smanjiti kvalitetu zraka koji dišete i značajno povećati potrošnju električne energije. Uz to postoji opasnost od razvoja gljivica, plijesni i neugodnih mirisa čime dovodite u opasnost zdravlje sebe i svojih ukućana.

Želite prijaviti greške?