Turistička zemljišta

Koncesijska naknada turizmu donosi 300 mil. kuna godišnje

'frz_ipl_IS_260209 Hoteli Rovinj:Hoteli Eden i Monte Mulini rovinjske Maistre Snimio:Franjo Zeravica'
''
17.04.2011.
u 21:09

Stručnjaci smatraju da bi veći postotak od naknade trebao ići lokalnim jedinicama a ne državi

Od koncesijske naknade prikupit će se tristo milijuna kuna godišnje, a taj će se novac ulagati u razvoj infrastrukture u turizmu, najavila je Sanja Čižmar, direktorica zagrebačkog Horwath Consultinga, na okruglom stolu "Kako pokrenuti uspavane projekte u hrvatskom turizmu?" koji je održan u sklopu 7. konferencije o hrvatskom tržištu nekretnina.

Sporni kampovi

Iznos koncesijske naknade utvrđen je Zakonom o turističkom zemljištu, a ta naknada za kampove iznosi tri kune po kvadratu plus dva posto od prihoda, a za hotele i turistička naselja dvije kune po kvadratu i dva posto od prihoda. Zakon je predložen na zahtjev djelatnika u turizmu koji su tražili pravnu sigurnost za investiranje na turističkom zemljištu. Zakonom je, smatraju turistički djelatnici, država stvorila bolje okruženje za investitore. Novi zakon regulira korištenje turističkim i ostalog građevinskim zemljištem koje u postupku pretvorbe i privatizacije nije postalo vlasništvo kompanija jer nije bila procijenjena njihova vrijednost. No, Sanja Čižmar nije zadovoljna načinom kako će se raspodijeliti novac od koncesija, koje se daju na 50 godina.

– Predviđeno je da 60 posto od koncesijskih prihoda ide državi, a 40 posto jedinicama lokalne samouprave. Potrebno bi bilo da lokalna zajednica dobije 50 ili 60 posto jer se tako potiče razvoj na lokalnoj razini – kazala je Čižmar. Djelatnici u turizmu imaju velike zamjerke, ponajprije zbog toga što se smatraju oštećenima time što novi zakon ne priznaje ulaganja na tim zemljištima u posljednjih 20 godina.

Otvorena pitanja

Ivana Budin Arhanić, članica uprave Valamar grupe, jedne od najvećih tvrtki u hrvatskom turističkom sektoru, upozorila je na niz manjkavosti u novom zakonu. Najviše zamjerki ima na to što nije definiran suvlasnički odnos u kampovima koji imaju više vlasnika. Smatra da kamp ne smije biti podijeljen na više čestica, nego se mora proglasiti jedinstvenom česticom i sudskim vještačenjem prijeko je potrebno odrediti omjer vlasništva, uzimajući u obzir vrijednost imovine koju suvlasnici unose ili su već unijeli od pretvorbe do danas.

– Investitori traže i pravo gradnje na turističkom zemljištu "u najširem smislu", ističe Budin Arhanić, unutar prostorno-planskih ograničenja za cijelo vrijeme trajanja koncesije.

– Zakon ostavlja velik broj otvorenih pitanja u praksi, a postoji i velik rizik da se još dugo neće primjenjivati. Zakon neće pokrenuti novi val ulaganja u turizam ako se sporna pitanja ne riješe na racionalan i praktičan način – zaključila je Ivana Budin Arhanić.

Komentara 5

DU
Deleted user
22:26 17.04.2011.

da, pocelo je... kad je jedna zemlja u krizi i ne moze dobiti vise kredita onda je zadnja opcija prodavati jos neprodanu drzavnu imovinu... na zalost zlatnih poluga se nema... zadnje bi se opet poklonile vatikanu, zauzvrat mozda dode spas... kad ce se u hrvatskoj samo poceti racionalno razmisljati... kad jedna drzava padne na samo dno, to jos uvijek nije garancija za oporavak.

LU
lutomirski
08:23 18.04.2011.

pa nema ovoj drzavi nade da se oporavi, zasto, zato jer se nista ne poduzima da bi novce zaradili, to je tako jednostavno, a ti bolesni optimisti neka se pitaju kako ce ova drzava izgledati za 5 godina kako za 10 godina i kolike ce place biti od penzionera kolike od normalnih radnika ??????????????????

Avatar nekakav
nekakav
13:34 18.04.2011.

zašto bi veći dio koncesije trebao ići lokalnima, gradićima i općinicama?! pa što se onda one same iz svog proračuna ne reklamiraju, što same ne plaćaju kanadere da im gasi šikare i kamenjare?! ionak im je država cijela sagradila velebne ceste i autoceste, na životu održava aerodrome. kolki je udio turizma u proračunu, u prihodovnoj stavci? ajmo čitat izvješća o izvršenju proračuna prošlih godina... ne vidim baš neke cifre vezane uz turizam... malo smo prevelika krila dali turizmu, em velik dio pdv-a zamrače, a ostatak je ionak umanjen. od turizma država nema nešto velikog, više trošak. i lošiju uzvozno-izvoznu računicu. ako je država financirala sve te silne i nepotrebne autoceste u tako kratkom roku, onda treba i najveći dio prihoda iz tih stavki uzimati, i to dugo dugo vremena. autoceste su uglavnom prazne, a radi dva tjedna, tj. vikenda u godini, mi smo probijali druge cijevi na tunelima. jesu ti dalmatinci ikada bili gdje u svijetu, njemačkoj, francuskoj, italiji? pa da vide gužve, i ponašanje, tj. strpljivost stranaca u svemu tome. a kod nas, sirotinje, kolone ne bi smjele biti, jer to nije u redu, nije dobro za..turizam?!! još veći pdv na one skupe kavice bih ja uveo. kava od 22 kune, a pdv-a skoro pa da i nema... jedva čekam uniju... i dvostruko veće cijene. i poreze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije