ZAKONSKE PROMJENE Hrvatska financijska industrija, kao i europska, na velikoj prekretnici

Leasing bez depozita i kredita

pos-leasing-txt.jpg
import
30.05.2006.
u 19:00

Više od 20 leasing društava, ali i 50-ak drugih tvrtki koje se bave leasingom, dobit će do kraja godine nova pravila rada, propisana zakonom o leasingu. Leasing društva više neće smjeti odobravati kredite, koji sada nose čak 30 posto njihova prometa, nego će im se posao suziti na klasičan najam imovine, operativni ili financijski.
Leasing kućama zabranit će se i primanje novčanih depozita, pologa, koje građani ili poduzeća daju za najam imovine, najavio je nedavno Vedran Duvnjak, v.d. pomoćnika ministra financija. Europsko udruženje leasing kompanija procjenjuje da su plasmani leasing kompanija u Hrvatskoj potkraj 2005. bili 2,8 milijardi eura, a Duvnjak je izračunao da svaka peta kuna u gospodarstvu potječe iz leasinga. Novost je i to što će se domaće banke moći baviti leasingom kao legalnim biznisom. Godišnje se putem leasinga plasira jedna milijarda eura  36 posto u osobna vozila, četvrtina u nekretnine, 20 posto u opremu i 15 posto u gospodarska vozila. Očekuje se da će Hanfa dobiti pravo nadzora nad radom leasing društva budući da Državni inspektorat nema dovoljno stručnjaka za taj posao.

Banke na prekretnici
Primjena Direktive o kapitalnim zahtjevima (Basel II), najzahtjevniji regulatorni i poslovni ispit bankarskog sektora, nalazi se i pred Hrvatskom. Donošenje te direktive tek se očekuje, ali bez obzira na to što najvažniji međunarodni bankarski propis još nije ni objavljen, sve zemlje članice EU morat će do kraja godine svoja nacionalna zakonodavstva uskladiti s baselskom regulativom. EU će početi s primjenom Direktive o kapitalnim zahtjevima (CRD) 2007. za osnovne i srednje napredne modele, dok bi za napredne modele primjena bila od 2008. kako bi uvjeti rada bankarske industrije bili standardizirani. Basel II. nije obvezan za zemlje koje nisu članice EU, ali Sabor je odlučio da će se bankarski sektor u Hrvatskoj već od 2009. početi ravnati prema međunarodnim pravilima, ističe viceguverner Hrvatske narodne banke mr. Čedo Maletić. On najavljuje da će HNB možda već prije ljeta okupiti bankare i upoznati ih sa svim dostupnim informacijama o CRD direktivi kako bi mogli planirati svoje aktivnosti.

ŠKZ postaju banke?
- Suradnja s bankama preduvjet je uspješne primjene Basela II i mi ćemo sa svoje strane sve učiniti da banke budu pravodobno informirane, veli Maletić. On kaže da su banke u stranom vlasništvu, vođene maticama, već krenule u pripreme, dok ostale čekaju poteze i vodstvo HNB-a. Do kraja 2007., bit će objavljen zakon o kreditnim institucijama koji će zamijeniti važeći Zakon o bankama. Zakon će pružiti okvir i smjer, dok će se detalji regulirati kroz podzakonske akte, čije je konačno donošenje određeno za treće tromjesečje 2008.   Na velikoj je prekretnici i oko 120 štedno-kreditnih zadruga (ŠKZ) jer se očekuje donošenje novog propisa koji će regulirati njihov rad. Na stolu je nekoliko varijatni: prema jednoj ŠKZ-i bi mogli poslovati u sadašnjem obliku do 2008., nakon čega moraju odlučiti hoće li prerasti u banke s malim ovlaštenjima ili kreditne unije, a prema drugoj štedno-kreditne zadruge već bi ove godine počele poslovati prema novim načelima. Prema još nepotvrđenim informacijama Ministarstvo financija ima namjeru do ljeta donijeti zakon o kreditnim unijama koji će regulirati poslovanje štedno-kreditnih zadruga. Kreditne bi unije po definiciji i načinu rada najbliže odgovarale sadašnjim blagajnama uzajamne pomoći, koje su se zadržale unutar velikih privrednih sustava kao zatvorene neprofitne financijske institucije koje kreditiraju samo svoje članove.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije