MINISTAR FINANCIJA

Marić: U manje od 2 godine dosegnuli smo predrecesijsku razinu BDP-a. Možemo biti zadovoljni

Ministar Zdravko Marić
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
26.10.2021.
u 21:52

Upitan s obzirom na to da će deficit iznositi 18 milijardi kuna hoće li to uzrokovati potrebu za nekim dodatnim zaduženjem, ministar financija je rekao kako su "sve naše potrebe financiranja već ispunili".

Stanje državnih financija komentirao je resorni ministar Zdravko Marić u Dnevniku HRT-a. 

- Sportskim rječnikom, dva gola na jednoj strani, to su značajno veći BDP u odnosu na planirano, i posljedično i veći prihodi, a dva primljena gola su veći rashodi u odnosu na ono što smo planirali, a obzirom da su viši nego prihodi onda će i deficit biti povećan - kazao je. 

Ministar ističe kako je pobjeda u tome što nam je javni dug unatoč svim okolnostima ove godine bude zabilježio smanjivanje i to ritmom i dinamikom kakvu žele i u narednim godinama.

Na pitanje jesu li pripravni na gore ekonomske rezultate kao bi sačuvali radna mjesta i zdravlje ljudi, ministar Marić se složio.

- Kada gledamo ovu procjenu rasta za ovu godinu koja će biti viša od osam posto, to će značiti da je Hrvatska ovu krizu u manje od dvije godine dosegnula predrecesijsku razinu realnog BDP-a. U prošloj krizi, ona je trajala šest godina, i onda nam je trebalo još četiri i pol, gotovo jedanaest godina u odnosu na ovo, manje od dvije. mislim da s time možemo biti zadovoljni, zaključio je Marić.

Upitan s obzirom na to da će deficit iznositi 18 milijardi kuna hoće li to uzrokovati potrebu za nekim dodatnim zaduženjem, ministar financija je rekao kako su "sve naše potrebe financiranja već ispunili".

26.10.2021., Zagreb - Clanovi vladajuce koalicije dolaze na sastanak u Banske dvore. Zdravko Maric.
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

- Do kraja godine izuzev dvije redovne aukcije trezorskih zapisa - sve smo zatvorili. Naravno mi uvijek moramo biti spremni ako dođe nešto nenadano, još su svega dva mjeseca do kraja godine, ali što se tiče potreba za financiranje, više ih nema za ovu godinu, međutim iduća- kako i planirani deficit, tako i određena dospijeća imamo već u veljači, u svibnju međunarodne obveznice s milijardom i 250 milijuna eura, i potom u srpnju još jedna domaća obveznica. Gotovo tri milijarde eura iduće godine imamo dospijeća, mislim da ćemo biti dosta aktivni već od samog početka, kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu, rekao je.

Govoreći o financiranju reforme zdravstva, istaknuo je da će prihodovna strana dati svoj doprinos no i da bez racionalizacije na rashodnoj strani ne može se očekivati financijsku održivost zdravstvenog sustava. 

- Mi smo postigli određeni dogovor s predstavnicima veledrogerija još na proljeće, razradili smo određene scenarije, neki su malo bolji neko malo lošiji, nažalost za ovu godinu idemo prema najlošijem, najavio je Marić u Dnevniku HRT-a. 

- Bez obzira što smo mi uvijek najviše fokusirani prema dugovima veledrogerijama, to na žalost nisu jedini dugovi u zdravstvu, naglasio je.

- Građani su suočeni s poskupljenjem artikala i proizvodima i uslugama koje svakodnevno konzumiraju, onda svaki artikl koliko je porasla cijena, međutim kada to sve skupa stavite u skup, naše procjene su da je inflacija ispod tri posto čime Hrvatska ne odskače od ostatka Europske unije, kaže ministar financija.

VIDEO: Ministar Marić u srpnju ove godine o odobrenju Nacionalnog plana oporavka i otpornosti

Komentara 8

Avatar NasaPosla
NasaPosla
22:38 26.10.2021.

Hrvate najvažnija tema za svaku državu, ne zanima.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
22:25 26.10.2021.

Da ljevica ima takav uspjeh bio bi proglasen drzavni praznik, Milanovica bi izabrali dozivotno i dali mu vlak, nekoliko dvoraca i par jahti. Ovako, nikom nista.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
22:34 26.10.2021.

Bit ću zadovoljan kad budemo na cca 85% njemačkog BDP-a po glavi stanovnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije