presuda

Mihanovićev i 
Vojkovićev izbor: milijunska odšteta ili natrag u CO

vojković
Goran Stanzl/PIXSELL
25.07.2012.
u 20:54

Ne bih govorio čemu sam sklon – povratku u upravu ili isplati otpremnine. Važno je da smo doživjeli satisfakciju, kaže Vojković.

Zagrebački Trgovački sud proglasio je ništavnom odluku Nadzornog odbora Croatia osiguranja iz 2010. godine o otkazima tadašnjem predsjedniku i članu uprave te državne tvrtke Hrvoju Vojkoviću i Damiru Mihanoviću. Takvom presudom obojici je otvoren put povratka u upravu CO-a.

U NO-u bili Šuker i Hebrang

Vojković i Mihanović razriješeni su iz uprave CO-a u veljači 2010. godine uz obrazloženje da su svojim medijskim nastupima naštetili ugledu tvrtke. No, odmah su protiv takve odluke podnijeli tužbu Trgovačkom sudu koji je na kraju presudio u njihovu korist. U NO-u najvećeg hrvatskog osiguravatelja tada su među ostalim sjedili i visokopozicionirani članovi HDZ-a Ivan Šuker i Andrija Hebrang.

Povod smjeni i otkazima bio je Mihanovićev istup u medijima u kojima je progovorio o aferi Fimi media. I Vojković i Mihanović ističu da su takvom presudom dobili osobnu satisfakciju, no još nisu odlučili, barem to ne žele javno otkriti, što će učiniti nakon presude Trgovačkog suda. Naime, ona im otvara mogućnost ili povratka u CO ili naplate otpremnine, odnosno nadoknade štete zbog nezakonitih otkaza.

Mihanović kaže da je sad odluka na Vladi hoće li dati sadašnjem sastavu NO-a Croatia osiguranja nalog da se žali na presudu Trgovačkog suda.

– Znao sam da će me ovakva presuda obradovati, ali nisam znao da će me toliko obradovati dok je nisam dobio. Osjećam veliko zadovoljstvo nakon svega, pogotovu stoga što samo moja obitelj i ja primali brojne prijetnje – kaže Mihanović.

Svoju odluku o tome hoće li se vratiti u CO ili ne želi prvo priopćiti Nadzornom odboru Kraša jer je u međuvremenu postao član uprave te tvrtke.

– Nadzorni odbor Kraša dao mi je priliku kad mi je bilo najteže i oni zaslužuju prvi čuti moja razmišljanja – navodi Mihanović.

Vojković kaže da su on i Mihanović imali povjerenje u pravosudni sustav i da će biti zaštićeni njihovi interesi.

– Ne bih govorio o tome čemu sam sklon – povratku u upravu ili isplati otpremnine. Sad je bitno da smo nakon progona koji smo preživjeli ovom presudom doživjeli osobnu satisfakciju – kaže Vojković.

Mandat na pet godina

Iako ni Mihanović ni Vojković ne žele govoriti o mogućim nadoknadama štete koju bi mogli dobiti zbog nezakonitih otkaza, obojica bi, ako se ne vrate u upravu CO-a, mogla ipak imati pravo na odštetu.

Vojković je smijenjen na samom početku svog drugog mandata (nakon samo šest odrađenih mjeseci) na čelu CO-a, pa bi mogao potraživati primanja za preostale, neodrađene, četiri i pol godine jer je dobio mandat na pet godina ili bi pak imao pravo na otpremninu koja mu nije nikad isplaćena, a navodno iznosi oko milijun kuna. Mihanović navodno ima pravo na znatno manju nadoknadu štete, od 150.000 do 200.000 kuna.

Komentara 23

VE
velikazmija
21:13 25.07.2012.

a što je sa njegovom-vojkovićevom- gradnjom bez dozvole po žumberačkin brdima --

Avatar seneka
seneka
21:27 25.07.2012.

Jao,kakva dilema.. Da se mene pita noga u guzicu i na biro ,kao i ja.

CH
chemica
21:10 25.07.2012.

Ajoj. Eto problema. Ako se Vojković i ovaj drugi vrate, morat će odletjeti neki od Čačićevih ili Milanovićevih uhljebljenika iz partije. Ma riješit će to naš Čaćko, u par sekundi, s nekoliko milijuna NAŠIH kuna. Kao i prošli put. Zar da mu nekakav tamo Vojković smeta u oživotvorenju "vasionskih" planova koje je osmislio čekajući policiju nakon izazivanja mnogobrojnih prometnih nesreća?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije