Terminal Janafa u Omišlju

Ministar Vrdoljak pustio u rad tri nova spremnika

Omišalj
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/5
11.03.2014.
u 15:02

Janaf je u nove spremnike sa infrastrukturom uložio oko 274 milijuna kuna, a cijeli je posao obavio domaći konzorcij na čelu s Đurom Đakovićem.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak obišao je danas Terminal Janafa u Omišlju i pustio u rad tri novoizgrađena spremnika za skladištenje sirove nafte kapaciteta 240 tisuća kubika čijom je izgradnjom ukupni kapacitet spremnika na Terminalu Omišalj dosegao milijun prostornih metara.

- Riječ je o prvim novim skladišnim kapacitetima na ovom terminalu u samostalnoj Hrvatskoj i ta investicija, uz nove kapacitete u Sisku i uskoro na Žitnjaku, uz sve druge infrastrukturne projekte za transport i plina i nafte i njihovo skladištenje, kao i planovi za izgradnju LNG terminala i pretvaranje Ine u regionalnu energetsku kompaniju, daju nam pravo da kažemo da ćemo biti energetsko čvorište ovog dijela Europe – kazao je ministar Vrdoljak. Dodao je da i kriza u Ukrajini pokazuje da je jedini novi sigurni dobavni pravac koji barem dijelom može diverzificirati opskrbu energijom za srednju i jugoistočnu Europu upravo Hrvatska koja je spremna za te izazove.

Janaf je u nove spremnike sa infrastrukturom uložio oko 274 milijuna kuna, a cijeli je posao obavio domaći konzorcij na čelu s Đurom Đakovićem. Tri izgrađena spremnika su, kako je rekao Dragan Kovačević, predsjednik uprave Janafa , prva faza realizacije projekta rekonstrukcije i dogradnje rezervoarskog prostora Terminala Omišalj koji predviđa izgradnju osam novih spremnika za sirovu naftu ukupnog kapaciteta 640 tisuća kubika te spremnike za naftne derivate ukupnog kapaciteta sto tisuća prostornih metara.

Foto: Goran Kovacic/pixsell

(Foto:Goran Kovacic/PIXSELL)

- Današnje puštanje u rad ovih spremnika spada u rubriku dobrih vijesti, ne samo zbog energetike nego zbog ekonomskog podizanja morala, ovo je rezultat rada domaće pameti – kazao je Kovačević dodajući da je Janaf pozicioniran kao jedna od najuspješnijih nacionalnih kompanija i da im je cilj postati najpoznatija regionalna kompanija u ovom biznisu. Inače, Terminal Omišalj je od posebnog značaja za Janaf i Hrvatsku zbog mogućnosti uvoza nafte s Bliskog istoka, kaspijske regije, crnomorskih luka, afričkih država što rafinerijama osigurava opskrbu i izbor jeftinije i kvalitetnije nafte.

>> Hrvatska neće ostati bez plina, ali cijene bi mogle porasti

>> Unatoč krizi u Ukrajini Rusi su najbliži Ini

Komentara 1

SV
svitilnik
21:59 11.03.2014.

1. Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (NN 174/04 i 92/05 i 02/07-Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, broj:U-I-4585/2005,U-I-4799/2005, U-I-2446/2006, U-I-3502/2006 od 20. prosinca 2006.) Navedeni Zakon obvezuje državna tijela da prilikom zapošljavanja službenika inika i namještenika daju prednost nezaposlenom ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, odnosno oglasa i to sljedećim redoslijedom: • djetetu smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez obaju roditelja, • HRVI iz Domovinskog rata, • članu obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, • dragovoljcu iz Domovinskog rata, • hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije