papirologija i PDV

Njemački autobuseri razočarani rigidnošću hrvatske administracije

Autobus s turistima
Foto: Ivo Čagalj/ PIXSELL
06.08.2014.
u 17:00

Hrvatsko-njemački partneri bi rado od ministra Lorencina i njegova kolege Lalovca čuli kako će se riješiti problem

Na najvećem skupu autobusera u Europi, sajmu RDA u Kölnu, gdje dogovara poslove i finišira planove za 2015. više od pet tisuća njemačkih autobuserskih tvrtki, Hrvatska nije ponudila odgovor koji branša iščekuje.

Njemački autobuseri, suočeni u ovoj godini s brdom papirologije i PDV-om najvećim u okruženju na putovanjima za Hrvatsku, nadali su se da će do prošlotjednog RDA hrvatska strana omekšati uvjete.Slično kao što su to svojevremeno napravili Poljaci čim su se osvjedočili da im nova EU pravila za autobusere donose turističke minuse.

Hrvatska je također u predsezoni iskusila prorjeđivanje autobusnih gostiju, osobito u režiji manjih autobusera, i to od deset do čak trideset posto. Jadranski domaćini, budući da nema promjene pravila, strepe da će se sličan trend nastaviti i u posezoni, kada se mnogi oslanjaju baš na autobusne grupe.

Usputni posao

– U Njemačkoj su autobuseri uistinu brojni, većina su veliki s nekoliko desetaka ili čak stotina autobusa, ali gotovo trideset posto su male autobuserske tvrtke. Često se radi o ljudima koji tijekom godine voze školsku djecu ili radnike nekih velikih tvornica, a turizmom se bave kad su autobusi slobodni. Nerijetko su i iz manjih mjesta, nisu to neki veliki svjetski putnici i neugodno su ih zatekla ova zamršena pravila. Moraju, među ostalim, ispuniti čak sedam različitih dokumenata i formulara, sve kod službenog tumača prevesti na hrvatski, ponavljati to i još na troškove u Hrvatskoj platiti 25 posto PDV-a više nego igdje – kaže Selimir Ognjenović, direktor njemačkog turoperatora ID Riva tours, koji među poslovnim partnerima ima i dosta autobusera.

– Za manje autobusere to je posebno komplicirano, a nije im ni isplativo tako da ne iznenađuje da neki odustaju od Hrvatske.Neujednačen tretmanPredsjednik zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Nedo Pinezić kaže da autobuseri i inače imaju slabiji tretman od aviokompanija koje se uvelike potiče na dolaske pa brdo papirologije i visoki PDV smatra dodatnom nepravdom.– U nekim dijelovima posezone autobusni gosti u destinacijama na sjeveru obale čine i 90 posto svih gostiju. Takve brojke ne smijemo podcjenjivati – upozorava Pinezić.

Direktor Hrvatske turističke zajednice za Njemačku Romeo Draghicchio, koji je bio na prošlotjednom RDA, priznaje da je kompliciran postupak prijave u svojstvo obveznika plaćanja PDV-a pogodio autobusere, osobito manje.

– Oni imaju i skromniji program i manji broj polazaka prema Hrvatskoj. No, zasad je još prilično teško donijeti generalni zaključak o daljnjem tijeku sezone i idućoj godini. Vjerujem da će uskoro definirati rješenje za taj problem – kaže Draghicchio.

Hrvatsko-njemački partneri bi, međutim, rado čuli od hrvatskog ministra turizma Darka Lorencina kako će i kada će s kolegom, financijašem Borisom Lalovcem, razmrsiti taj čvor. Zasad, novosti nema.Lorencin priznaje da je stopa od 25 posto na prijevoz putnika za strane autobusere, koji rade ture po Hrvatskoj, doista najviša u Europi. Kaže da su lani s Poreznom upravom radili na pojednostavnjenju cijele procedure, koje su se pokazale najvećom gnjavažom za male autobusere koji rade jednokratne ili dvokratne posjete.

– No čak i da Hrvatska odustane, isti sustav postoji u Sloveniji – kaže Lorencin.

– O ovoj smo temi razgovarali s njemačkim autobuserima, znamo kakve modele imaju u drugim zemljama, a ako se pokaže da uistinu stiže bitno manje autobusnih gostiju, zatražit ćemo od Ministarstva financija da se to preispita – poručuje Lorencin.

>>Turizam se događa i to je najbolja vijest koju smo mogli dobiti

>>Policajci iz inozemstva: Čim nas vide, strani turisti su kao doma

Komentara 3

TO
tolitol
21:43 06.08.2014.

Nije mi jasan taj nakaradni, aljkavi odnos prema poslu kod nas. Kako je moguće utvrditi procedure i poreze, a da se pritom nitko ne zapita kako to izgleda kod drugih. Pa tako se čudimo kao pura dreku što je kod nas ovo ili ono najviša stopa u Europi ili najkompliciranija procedura. Ima li pilota kod nas u avionu? Radi li itko u toj našoj upravi kako treba?

Avatar imotska115
imotska115
01:08 09.08.2014.

Na najvećem skupu autobusera u Europi, sajmu RDA u Kölnu, gdje dogovara poslove i finišira planove za 2015. Gospodo Radmila molim Vas da ne upotrijebljavate rijeci stranog jezika i pravite se pametnom. Zato bih Vas zamolio da pisete Hrvarskim jezikom.. Sto Vam to znaci "FINISOM" na Hrvarskom jeziku.

Avatar antonija17
antonija17
18:52 11.08.2014.

HeHeHe Hrvati bi lovu, a kad ma se nudi neznaju je ubrati jednostavnije je nego kuverta ispod stola. Ali sta ces nekako su ma lakse kuverte nego cist i poslovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije