EY Poduzetnik godine

Od ideje do jedne od najpoznatijih obrazovnih institucija: „Krenuli smo iz garaže sa šest računala“

Algebra
Foto: Algebra
1/3
03.11.2011.
u 10:54

Algebra je danas jedna od najpoznatijih obrazovnih institucija u Hrvatskoj, a sve je krenulo malim koracima. Početaka se prisjetio suosnivač Tomislav Dominiković

- Partner i ja smo skupili 20.000 kuna za osnivanje društva s ograničenom odgovornošću te tim sredstvima kupili 6 računala. Uz to, dali smo još svoja dva privatna računala i počeli smo lijepiti plakate po gradu s kojima smo oglašavali tečajeve za informatičko opismenjavanje. Tako počinje priča jedne od danas najpoznatijih obrazovnih institucija u Hrvatskoj, o Algebri. U svoje 23 godine djelovanja, Algebra nudi širok spektar obrazovnih programa i modula kojima, ne samo da se obrazuju mladi ili nezaposleni ljudi, već se usavršavaju i oni koji imaju izgrađenu karijeru. Put do toga bio je skroman, govori nam Tomislav Dominiković, suosnivač Algebre.

- Mi smo klasična priča iz garaže. Krenuli smo iz sobe jednog od partnera u stanu njegove bake, dok je on bio na odsluženju vojnog roka. Svu zaradu koristili smo za kupovinu računala i druge opreme, reklamu i razvoj novih edukacijskih programa – prisjeća se Dominiković. Iako u skromnim uvjetima, trud se isplatio.

- Ubrzo su nas prepoznali softverski divovi kao IBM i Microsoft te smo krenuli provoditi službenu edukaciju po njihovim nastavnim programima. Uvijek smo zaradu primarno ulagali u razvoj novih edukacijskih rješenja i obrazovnih programa i u ljude s kojima to možemo realizirati – govori.

Uvijek korak ispred

Zanimljivo je da su još tada studenti, Tomislav Dominiković, Mislav Balković i Hrvoje Balen u običnom bakinom stanu uspjeli stvoriti veliko obrazovno ime koje stvara stručne i radno sposobne ljude diljem Zemlje. Nije uvijek bilo lako, tvrdi Dominiković. Konkurencija je bila velika.

- Algebra je u 23 godine postojanja imala brojnu konkurenciju i na tržištu se uvijek izborila kvalitetom u izvedbi edukacije, inovativnim i modernim programima obrazovanja ili studijima, širinom ponude i pouzdanošću da će svaki korisnik naše edukacije izići osnažen za novi iskorak u karijeri – objašnjava Dominiković. Danas je to institucija u kojoj se obrazuju gotovo svi, bez obzira na dob.

- Bilo da se radi o digitalnim radionicama za djecu, pripremama za državnu maturu, studiju u nekom od digitalnih područja ili pak edukaciji za IT profesionalce i menadžere ili one koji to žele tek postati, Algebra uvijek nudi iskorak u karijeri – Zaključuje Tomislav.

Gotovo svi Algebrini studenti nakon diplomiranja se zaposle. Algebra nudi niz obrazovnih programa, a predavanja su se prilagodila i online putem
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Tako Algebra danas nudi niz obrazovnih programa kao što su digitalni marketing, digitalni dizajn, poslovni analitičar, turizam, programer, podatkovni znanstvenik te brojna druga.

- Nudimo razne programe edukacije za različite generacije, od osnovnoškolaca koje upoznajemo sa različitim aspektima digitalne tehnologije, preko studijskih programa za moderna digitalna zanimanja i digitalne karijere do programa usavršavanja i prekvalifikacija za odrasle, bili oni zaposleni ili nezaposleni – dodaje Dominiković.

Algebru financirali potpuno sami

Različito od brojnih poduzetnika u Hrvatskoj, Dominiković ističe kako za osnivanje Algebre nisu iskoristili nikakav kredit, kao ni druge financijske pomoći. Upravo u financiranju prema njegovom mišljenju leži glavni problem hrvatskog poduzetništva.

- U nekim zemljama, tržišta kapitala za rizična ulaganja su mnogo dostupnija nego kod nas, iako se i kod nas situacija mijenja. Međutim, sva sreća da se mnogi poslovi mogu pokrenuti i bez velikih početnih ulaganja kapitala – prepričava Dominiković i kao pozitivan primjer ističe Algebru.

- Cjelokupni razvoj smo financirali iz vlastitog ulaganja. Kod nas je uvriježeno mišljenje da postoji bezbroj administrativnih prepreka, međutim one nisu nesavladive – kaže. Osim kapitala, Dominiković problem vidi i u mentalnom sklopu društva. Prema njegovom mišljenju u društvo je ukorijenjena ideja da se mnogo toga ne može i takvim negativnim stavovima poduzetnici sami sebe ograničavaju.

Savjet za mlade poduzetnike je da budu hrabri u ostvarivanju svojih snova i ambicija, da su sva ograničenja samo u njihovim glavama

- To je ukorijenjeno u našem društvu, u prosjeku više nego kod mnogih drugih nacija, jer smo još uvijek poprilično zatvoreni i imamo nisku razinu međunarodne mobilnosti. No ja se nadam da će se za koju godinu ljudi koji su otišli raditi van početi vraćati kao što se to već događa u nekim drugim zemljama istočne Europe koje su ranije postale članice Europske unije – objašnjava Dominiković.

Od 'garaže' do Poduzetnika godine

Algebra je institucija čiji podaci pokazuju da je u proteklih 3 godine čak 100 posto diplomanata zaposleno širom Hrvatske. Osim statistike, pokazatelj da rade dobar posao je svakako i nagrada Poduzetnik godine. Tom prigodom, Dominiković se obratio mladim poduzetnicima.

- Savjet za mlade poduzetnike je da budu hrabri u ostvarivanju svojih snova i ambicija, da su sva ograničenja samo u njihovim glavama. Neka se ne zamaraju sa stvarima koje im se čine nepoznate, već da idu korak po korak i fokusiraju se na svoju ideju i životni problem koji ona rješava njihovim potencijalnim korisnicima – poručuje Dominiković.

Tomislav Dominiković, Hrvoje Balen i Mislav Balković Poduzetnici su godine. Pobjedu je odnijela Algebra
Foto: E&Y, Poduzetnik godine

Ernst & Young Poduzetnik godine jedinstvena je globalna nagrada koja se dodjeljuje najuspješnijim poduzetnicima u Hrvatskoj. Slavi nezaustavljive i odvažne vizionare koji svojim uspjehom nadahnjuju druge i dokazuju da je ideju moguće pretvoriti u uspješnu poduzetničku priču. Potiču rast i napredak stvaranjem novih radnih mjesta te redefiniraju način na koji se može živjeti i raditi. Protekle godine, vizionari su bili upravo navedeni trojac iz Algebre. Svatko može doći do uspjeha i ovakve nagrade, tvrdi Dominiković.

- Na svom životnom putu isprobavajte i istražujte razne mogućnosti u cilju da pronađete što volite raditi i postanite u tome izvrsni. Da bi to mogli morate biti ustrajni i strastveni u svom nastojanju. Strast će vam pomoći da ne osjetite strah i ne obazirete se na ograničenja. Na tom putu budite gladni znanja koje nikada nije bilo dostupnije. Sa predanim radom se i u Hrvatskoj može puno postići, a uspjeh u realizaciji vlastitih ideja će vam više značiti, od financijske neovisnosti koja je samo nuspojava uspješnog poduzetničkog poduhvata – poručuje svim mladim poduzetnicima koji žele uspjeti Tomislav Dominiković, jedan od suosnivača Algebre.

U tijeku su i prijave za novog Poduzetnika godine. Sve opće informacije dostupne su na poveznici.

Članak je nastao u suradnji s Ernst & Youngom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije