ISTRAŽIVANJE

Poduzetnici u 2015. godini očekuju poboljšanje općih uvjeta poslovanja

burza
Foto: ilustracija
06.01.2015.
u 10:33

Portugalski i litavski poduzetnici imaju najbolja očekivanja, dok su Austrijanci najtmurniji

Poduzetnici u 2015. godini u prosjeku očekuju poboljšanje općih uvjeta poslovanja, i to u većoj mjeri nego prošle godine, pokazalo je istraživanje koje je asocijacija europskih komora Eurochambres provela u suradnji sa svojim članicama, među kojima je i HGK.

Portugalski i litavski poduzetnici imaju najbolja očekivanja, dok su Austrijanci najtmurniji. Hrvatska je među zemljama s umjerenim optimizmom, no uz napredak s obzirom na to da su prošle godine prevladavali pesimistički raspoloženi poduzetnici koji su očekivali daljnje pogoršanje.

Očekuje se i rast izvoza, no smirenijom dinamikom nego ranijih godina zbog pojačanih geopolitičkih napetosti i nesigurnog globalnog okruženja. Hrvatska je u ovoj kategoriji među manje optimističnim zemljama, najveći rast očekuju poduzetnici u Portugalu i Grčkoj, a najoprezniji su finski poduzetnici.

Najmanje optimizma za rast poduzetnici su pokazali u kategoriji zaposlenosti, a hrvatski su poduzetnici i ovdje suzdržani, baš kao i u pogledu investicija. Poduzetnici su identificirali domaću potražnju, inozemnu potražnju i neodgovarajuću ekonomsku politiku kao najteže izazove kojima će se morati nositi u ovoj godini, a Hrvatska nije bila izuzetak - naši su poduzetnici posebno naglasili problem domaće potražnje i loše ekonomske politike.

>> Poduzetnici: Izdržat ćemo krizu, najgora nelikvidnost

>> Guverner Vujčić: Tečaj kune ostat će isti

Komentara 4

BE
belimo
11:16 06.01.2015.

Imam samo jednu molbu prema sadašnjoj i budućoj vladi; MOLIM vas nemojte nam više pomagati! Od svih vaših pomaganja Hrvatska privreda je došla postepeno do dna i kada misliš da ne može biti gorije, vrijeme pokaže da ipak može. Stečajne i predstečajne nagodbe, subvencije, povlašteni krediti, pravosuđe,HGK,raznorazni inspektorati, poreznici,itd idu na ruku velikim igračima i muljatorima. Reda mora biti, ali neki mali obrtnik ili poduzeće koje pošteno radi jednostavno to sve ne može podnijeti. Poznanik koji je "legao" sa zvučnim firmama u HR za 1.200.000 kn je završio na "bubnju" zbog 300.000 kredita(pola je otplatio a dužan je bio još 330.000),prodao preostalu imovinu i otišao u Njemačku raditi zajedno sa familijom u 08/2014. Pitajte njega za mišljenje o poboljšanju uvjeta poslovanja kod nas...

CA
capto a parva
11:48 06.01.2015.

... najviše se bojim "bijele kuge"za koju nema lijeka ...

Avatar gladnijura
gladnijura
12:31 06.01.2015.

U Hrvatskoj nema poduzetnika. Svi se oni samo šlepaju na društveni trošak. Ako nema tunela i sličnih aktivnosti, nema ni poduzetnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije