Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika promjena na tržištu

Sva isplata mirovina 2. i 3. stupa prešla u ruke Triglava

umirovljenici
Zarko Basic/PIXSELL
27.04.2018.
u 20:21

Adris grupa drži oko 6 posto dionica Triglava, koji očekuje da će se narednih godina značajno povećati broj korisnika mirovina iz 2.stupa.

Slovenska osiguravateljska kuća Triglav preuzela je isplatu mirovina iz drugog i trećeg stupa od Raiffeisen banke, što bi mogla biti najava većih vlasničkih preslagivanja u mirovinskom biznisu. Poznavatelji prilika vjeruju da bi banke mogle još značajnije prepuštati posao s mirovinama osiguravateljima. Većinu mirovinske štednje hrvatskih građana kontroliraju društva za upravljanje mirovinskim fondovima u (su)vlasništvu najvećih banaka Zabe, PBZ, Erste i RBA.

Ona vrte s više od stotinu milijardi kuna koje radnici izdvajaju dok su zaposleni. Mirovinsko osiguravajuće društvo stupalo je na scenu tek nakon što osiguranik drugog ili trećeg stupa ode u mirovinu. Hrvatska ima samo jedno mirovinsko društvo – Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD) koje je sada preuzeo Triglav. Sve što je radnik tijekom radnog vijeka uštedio, zajedno sa zaradom koju su ostvarili mirovinski fondovi, sjeda na račun Društva te ono nadalje brine o isplati mirovina. Tek se za desetak godina očekuje značajnije povećanje broja umirovljenika iz privatnih fondova, ako kojim slučajem ne dođe do radikalnih zahvata u mirovinski sustav koji bi vodili prema nacionalizaciji privatne štednje. RMOD trenutno isplaćuje oko 11,5 tisuća mirovina, od čega je samo 276 mirovina iz 2. stupa, a ostalo su isplate iz trećeg stupa.

Triglav nije nepoznat u Hrvatskoj, njegov tržišni udio u segmentu osiguranja nešto je manji od 5 posto, a tvrtka tek treba objasniti motive zbog kojih ulazi u osjetljiv posao s isplatama mirovina. Hrvatska je prije dvadeset godina krenula u mirovinsku reformu, ali mnoge je stvari mijenjala u hodu, pa tako i propise koji su utjecali na broj mirovina iz privatnih fondova i njihovu visinu. Uz vijest o preuzimanju Raiffeisen MOD-a Triglav navodi da je jačanje položaja u regiji i usmjerenost na razvoj životnih, zdravstvenih i mirovinskih osiguranja strateško usmjerenje tvrtke. Triglav je u vlasništvu slovenske države i godinama ga pokušava preuzeti rovinjska Adris grupa, ali zasad nisu uspjelil kupiti više od 6 posto dionica Triglava.
- S obzirom na demografska kretanja i potvrđene reforme sistema sljedećih se godina očekuje značajno povećanje broja novih osiguranika, koji će prenositi sredstva iz drugog stupa, navode u Triglavu.

Osiguravatelji su pak, stava da se Hrvatska treba ugledati na europsku praksu po kojoj je upravljanje mirovinskom štednjom sastavni dio njihova posla. 
RMOD naglašava da je do sada mirovinu iz prvog i drugog stupa ugovorilo više od 24.000 korisnika pri čemu je dobar dio korisnika iz dobrovoljnih mirovinskih fondova (treći stup) već u potpunosti primio isplatu mirovine ugovorene na pet godina, a dio korisnika mirovina iz drugog stupa vratio se u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kako bi koristio za njih povoljniju mirovinu.     

Ključne riječi

Komentara 5

VV
Vladimir_Vladimirovič
22:08 27.04.2018.

Prvo, novinar nema pojma o čemu piše i brka "stupove" Drugo, prestanite više zazivati nacionalizaciju bilo čega privatnog. Jel vam jasno da smo u društvenom uređenju u kojem je privatno vlasništvo svetinja i ustavom zagarantirano. Jednostavno NE DAM da se iz MOJEG, ponavljam MOJEG novca isplaćuju tuđe mirovine.

DU
Deleted user
20:36 27.04.2018.

Sve te osiguravajuce kuce su surogat banaka.. gradjane prisile na placanje premija ...a jamce isplatu praznom kasom...

DU
Deleted user
18:24 30.06.2018.

Sve je to u redu , kako je pisalo, da Hrvatska !iskoristi novac za 'PRAVE STVARI' "" Recimo da zakrpa Zdravstvo sa jedno 1,5 milijardi €, pa pokrene nazad Imunološki Zavod, pa plati "Hrvatske ceste", no to se neće desiti! Kupit ćemo stare leteće kante za smeće!? Uglavnom, što Vlast ima manje novca za trošiti, znatno je bolje za Hrvatske građane, jer ne znaju novcem, što su dokazali kroz ovih 27 godina!? Rade manju štetu! I to pišem za SVE VLASTI DO SADA! Nitko tu nije sposoban od jedne kune napraviti tri! Ne, to su isključivo veliki potrošači "tuđeg ili još gore privatnog novca" koje se u Kapitalizmu "ne smije dirati"? No, kako su se upleli u Agrokor, tako će se uplesti u sve? Agrokor bi mnogo bolje prošao bez uplitanja Države, jer bi rak rana otpala, ostalo bi samo zdravo tkivo! Ovako ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije