tihomir jakovina

'Ukidanje kvota neće preko noći dovesti do sloma hrvatskih farmera'

Tihomir Jakovina
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
30.03.2015.
u 13:26

Rješenje je u udruživanju proizvođača, ulaganju u znanje i tehnologiju, podizanju produtivnosti te otvaranju mini mljekara i sirana

- Ovo ukidanje kvota jest nešto što ide razvijenim mljekarskim industrijama Europe, ali nije nešto što će preko noći dovesti do sloma hrvatskih farmera - rekao  je  danas  u  Čakovcu  ministar  poljoprivrede  Tihomir Jakovina, komentirajući  ukidanje kvota za proizvodnju mlijeka. Rješenje je u udruživanju   proizvođača, ulaganju u znanje i tehnologiju, podizanju produtivnosti te otvaranju mini mljekara i sirana koje će se financirati iz programa ruralnog razvoja. Gotovo 200.000 farmera u EU se zadnjih par godina prestalo baviti proizvodnjom mlijeka, rekao je Jakovina i dodao da će,  kao  i  u  svakom  biznisu,  opstati  oni  koji najviše ulažu u sebe i proizvodnju. Prije 12 godina u Hrvatskoj je bilo 60.000 mljekara, kad je on postao  ministar bilo ih je ispod 14.000, a danas ih je oko 10.000.

- Preko 96 posto mlijeka je vrhunske kakvoće, samo moramo podići produktivnost. Kvote koje smo dosad imali nisu ni blizu bile iskorištene - istaknuo je. Na pitanje o nalazu revizija koja je otkrila nepravilnosti oko isplate predujmova u Ministarstvu poljoprivrede, odgovorio je da je nalaz revizije točan jer službe  u Ministarstvu nisu radile svoj dio posla, zbog čega je sredinom prošle godine i smijenjena šefica sektora računovodstva.

- Za mene je  to  gotova  priča - rekao je. O ostavci ne razmišlja jer ne može, veli, obavljati i posao blagajnice  i načelnice sektora računovodstva, koje su trebale kontrolirati opravdavaju li djelatnici svoje putne naloge.

>> Farmeri još nekonkurentniji, a uvoz mlijeka sve alarmantniji

Komentara 1

OB
ObrenM
14:22 30.03.2015.

Ovaj zaista nezna sto prica.Kada ovo unisti i zadnju kravu,piti ce mo Gmo mlijeko,koje preporucujem njemu.Mozda opet otvori poljoprivrednu apoteku,samo ne znam tko ce mu dati ponovo kredit,koji nije iskoristio za pravu namjenu.Tada mu preporucujem,da pije mlijeko u prahu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije