Marc Jacobson

U Hrvatsku smo uložili 20 mil. eura, a ne možemo do svoje imovine

'26.05.2010. Zagreb, Hrvatska - Mark Jacobson. photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
31.05.2010.
u 08:00

Marc Jacobson kaže da je frustriran zbog pravnog sustava Hrvatske, koja kao država stalno poziva investitore da ulažu u gospodarstvo, a kada do toga dođe, investitor prolazi kalavariju.

Kada smo prije četiri godine odlučili uložiti 20 milijuna eura u Industrogradnju kako bismo ciljano ulagali u turizam u Hrvatskoj ulažući u hotel Croatia u Dugoj uvali, nismo mogli niti sanjati kakvi nas problemi čekaju, počeo je razgovor za Večernji list Marc Jacobson, izvršni direktor Ethemba Capitala, developera koji se bavi ulaganjem u rastuća tržišta srednje i jugoistočne Europe, Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Iza fonda stoji američko-izraelski kapital.

Upitne daljnje investicije

Jacobson kaže da je jedan od važnijih projekata tvrtke ulaganje u Industrogradnju, a Ethemba Capital je trenutačno njen drugi dioničar.

Tvrtka je dolaskom na ovo tržište imala daljnje planove ulaganja u turistički i građevinski sektor Hrvatske, no nakon što su se susreli s nizom problema vezanim za hotel u Dugoj uvali, upitna su daljnja ulaganja, a Jacobson razmišlja i o potpunom povlačenju iz Hrvatske. Svi su problemi započeli, kaže Jacobson, kada su, nakon što im zakupac hotela Croatia Dragan Boljat kao vlasniku tvrtke mjesecima nije plaćao najamninu te su mu, sukladno ugovoru, odlučili otkazati daljnje korištenje hotela. Od tada je predmet na sudu, a Boljat je prošle godine i nepravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, jer je proglašen krivim zbog prijetnje smrću predsjedniku uprave zagrebačke Industrogradnje Josipu Galincu.

– Dobili smo sve sudske presude, no nakon što dobijemo presudu na nekom sudu, viši sud vraća slučaj na druge sudove i to tako traje godinama, a nama je sve vrijeme onemogućen rad zbog uzurpacije tog objekta i tromosti pravnog sustava – kaže Jacobson te dodaje da su cijelo vrijeme uredno plaćali sva davanja i doprinose gradu Puli, dok osoba koja je uzurpirala hotel ostvaruje profit i ne plaća nikome ništa. Prošle je godine, tvrdi, Boljat ostvario 35 milijuna kuna dobiti, a nije im platio ni lipe. Usto, hotel nema dozvolu za rad i de facto goste prima ilegalno.

Marc Jacobson kaže da je frustriran zbog pravnog sustava Hrvatske koja kao država stalno poziva investitore da ulažu u gospodarstvo, a kada do toga dođe, investitor proživljava kalavariju.

– Želim vjerovati u pravni sustav i, ako se pokaže da smo u krivu, spremni smo snositi posljedice. No već smo pomalo izgubili vjeru i bojim se da, ako se ubrzo nešto ne riješi, bit ćemo prisiljeni povući svoj kapital i otići negdje drugdje. U Hrvatsku više nećemo ulagati – kaže Jacobs.

Spremni na velika ulaganja

Ethemba Capital trenutačno upravljaju investicijama, vrijednost kojih iznosi više od 300 milijuna eura. Prosječno je prvobitno ulaganje Ethembe u rasponu od 25 do 40 milijuna eura, a u regiji su uložili u Željezaru Nikšić i FHL Mermeren Kombinat AD u Prilepu. Poslovna filozofija Ethembe je da na pojedino tržište prvo uđe s tim iznosima, a poslije se otvaraju mogućnosti za ulaganja veća od 100 milijuna eura. Jacobson kaže da su u planu imali uložiti 10 milijuna eura u uređenje hotela i dodatnih 10 u podizanje kategorizacije, uvođenje novih ponuda i zapošljavanje lokalnog stanovništva. Pisali su, kaže, svim mjerodavnim institucijama, no nikakav odgovor nisu dobili.

Komentara 38

PI
pile
08:29 31.05.2010.

Što može očekivati jedan normalan investitor izvan RH, u našoj državi samo divlji biznismeni sa balkana koji imaju veze u vrh politike mogu investirati i nešto zaraditi. EU ne bi smjela nama dati prilaz toj zajednici zbog objektivni razloga. Vladada (a svaka vlada do danas) se ne hvata sa pravim problemima nego pleše i kupuje vrijeme, a još gore su sve udruge (GSV, HUP...itd) koje samo taktiziraju i koje su postale dobre platforme za kvazi-politički managere kao Mudriniča i Tedeschi, gdje se oni igrau malo sa politikom a malo sa biznisom... nema kritične mase u državi za nikakvu promjenu, veliki igrači (todorić, vlahović, i ostalih) nemaju vremena jer su već prerasli ove prostore a svi ostalih su se dobro \'\'namirili\'\' od 91-danas pa čekaju da se samo po sebi nešto promjeni, ali neće ništa samo po sebi....na kraju, dok god ne znamo poštivati sami sebe mi nećemo imati sreču u RH, a strani investitori će nas izbjegavati.

SR
srajic10
09:11 31.05.2010.

Tu je sve logično. Komunističko-jugoslavenska birokracija i dalje radi po svome. Mrze sve što bi moglo pripomoći hrvatskom narodu. Komunisti u Hrvatskoj i dalje misle da hrvatski narod i dalje mora biti kažnjavan na sve moguće načine zbog NDH. Tu smo gdje jesmo. Dok Josipović, Kosor i drugi drugovi vode ovu državu tako će biti. Sretno, hrvatski narode!

OB
-obrisani-
08:19 31.05.2010.

ovo su tipični žmukleri koji najčešće i uzrokuju pizdarije u raznim svjetskim krizama.vođeni su strahovitom gramzivošću i lakomošću a iza sebe ostavljaju spaljenu zemlju.uopće se ne bojim da su ovi mafijaši išta izgubili.njima pojam \"izgubiti\" zapravo znači da nisu uspjeli izlihvariti do granica maksimuma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije