Odluka u korist dužnika

Ustavni sud Slovenije vratio negativnu presudu za ništetnost na ponovno odlučivanje

Švicarski franak
Jurica Galoic/PIXSELL
01.02.2022.
u 15:36

Posrijedi je postupak u kojem je dužnik u CHF ustavnom tužbom zatražio ukidanje presude kojom je odbijen zahtjev za ništetnost CHF ugovora

Ustavni sud Slovenije ukinuo je negativnu presudu nižih sudova o ništetnosti kompletnih ugovora o kreditima u CHF i vratio je na ponovno odlučivanje. Situacija je slična onoj kakva se dogodila u Hrvatskoj, s tom razlikom da je hrvatski Ustavni sud vratio postupak na Vrhovni, dok u Sloveniji ide na niži sud.

Posrijedi je postupak u kojem je dužnik u CHF ustavnom tužbom zatražio ukidanje presude kojom je odbijen zahtjev za ništetnost CHF ugovora, s prethodnim obrazloženjima da je ugovorni odnos završio te banka nije bila nepoštena jer je kredit ponudila u dobroj vjeri, a i sama je bila pod valutnim rizikom.

No, Ustavni sud je odbacio takvo tumačenje s obrazloženjem da su banke visoko profesionalne ustanove koje su morale potrošačima objasniti rizičnost ponude kredita s valutnom klauzulom CHF, a budući da sudovi nisu ispitali predmet u odnosu na tu okolnost, postupak se ponavlja i u ponovljenom postupku potrebno je utvrditi je li banka ispunila zahtjeve transparentnosti i zahtjeve upozoravanja potrošača na rizičnost ugovaranja dugoročnog kredita s valutnom klauzulom CHF.

O presudi je izvijestila Udruga Franak u kojoj komentiraju:

- Prema svemu sudeći, kako god smo prvi imali odluku o ništetnosti valutne klauzule CHF, tako ćemo ponovno biti pioniri u Europskoj uniji i prvi ćemo utvrditi ništetnost CHF ugovora na Vrhovnom sudu RH. Očekujemo da se to dogodi tijekom proljeća.

Čestitali su Združenju Frank, tamošnjem udruženju potrošača dužnika u CHF, te sutra očekuju izglasavanje zakona o ograničavanju tečajnog rizika na plus 10 posto iznad početno ugovorenog tečaja uz vraćanje svih preplata i pripadajućih zateznih kamata.

- Mi u Hrvatskoj 3. veljače očekujemo pozitivno mišljenje Suda EU o konverzijama, a onda tijekom proljeća i konačnu odluku Suda EU o konverzijama te odluku Vrhovnog suda o ništetnosti CHF ugovora – kažu u UF-u.

Odluka Ustavnog suda Slovenije dostupna je na linku. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije