Procjene

Vlada u fiksnoj telefoniji može uštedjeti ukupno 300 mil. kuna

'lukac_pxl_unu_210211'
''
22.02.2011.
u 08:00

U fiksnoj telefoniji, internetu i podatkovnim uslugama u državnim institucijama i ministarstvima moguće uštede od 170 mil. kuna

Vlada bi u godinu dana samo u fiksnoj telefoniji, internetu i podatkovnom povezivanju mogla uštedjeti 170 milijuna kuna, i to samo kad je riječ o ministarstvima i državnim institucijama, a ako se uključe i državne tvrtke, ušteda bi bila i veća od 300 milijuna kuna, smatraju u Metronetu, alternativnom fiksnom operateru. A premijerka je još prije godinu dana, kada je pokrenut Ured za javnu nabavu, najavila ukupne uštede od 340 milijuna kuna.

Goleme uštede

A kada je riječ upravo o fiksnoj telefoniji, premijerka je izjavila da planira uštedjeti 30 milijuna kuna. Do te procjene došli su, objašnjava Željko Lukač, predsjednik uprave Metroneta, na temelju dosadašnjih natječaja koji su 'odrađeni' za tri institucije. Primjerice, Ured za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade do novog natječaja trošio je 1,92 milijuna kuna, dok je Metronetova ponuda iznosila 1,24 milijuna kuna za godinu dana. Nadalje, HZZO je raspisao natječaj za prijenos podataka, za koji je trošio 7,8 milijuna kuna u 36 mjeseci, dok je Metronet ponudio 5,6 milijuna kuna za istovjetnu uslugu. HŽ infrastruktura, pak, tražila je ponudu za fiksnu telefoniju, internet i prijenos podataka. Do natječaja su za to izdvajali 23 milijuna kuna, dok je Metronet za sve to ponudio 10,4 milijuna kuna za dvogodišnje razdoblje. Ukupni je iznos 15,4 milijuna kuna manji. Upravo ti iznosi bili su osnova Metronetu da stigne do brojke od 170 milijuna, odnosno 300 milijuna kuna mogućih ušteda.

No, ono što ih muči jest to što nema natječaja za usluge fiksne telefonije, iako Ured postoji već godinu dana.

Iz Metroneta su još u rujnu poslali dopise gotovo svim ministarstvima i državnim institucijama te obveznicima javne nabave, njih gotovo 30, kako bi ih potaknuli na raspisivanje natječaja za telekomunikacijske usluge.

– Nismo tražili da nam daju posao, već samo da raspišu natječaj prema zakonu, pa neka pobijedi najbolji – kazuje Ž. Lukač te dodaje: – Pola godine od tih dopisa, natječaji još nisu raspisani jer se sve ovo vrijeme čeka centralizirana odluka Ureda za središnju javnu nabavu, umjesto da sve institucije, poput Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade, raspišu zasebne transparentne natječaje.

Apsurdno čekanje

Zapravo, apsurdno je da se sada čeka jedan, centralizirani natječaj, dok su neki ipak u rujnu raspisali vlastite natječaje, smatraju u Metronetu. Za sada gotovo sve usluge u svim ministarstvima i ostalim državnim institucijama, osim spomenuta tri natječaja koje je osvojio Metronet, nudi HT. Zato se odgađanjem natječaja, smatraju u Metronetu, ide na ruku upravo najjačem telekomu u Hrvatskoj. A znakovito je i da je J. Kosor o uštedama od 30 milijuna kuna počela govoriti upravo nakon sastanka s prvim čovjekom HT-a I. Mudrinićem, smatraju u Metronetu. Iz HT-a pak vrlo kratko poručuju: HT je telekomunikacijski operater koji može pružati potpuni spektar usluga na vlastitoj telekomunikacijskoj strukturi za cijelo područje RH te će se u slučaju natječaja svakako prijaviti.

Ključne riječi

Komentara 11

TN
the_number
08:42 22.02.2011.

Naravno da treba štediti ali i treba ulagati u razvoj gospodarstva. Izlazak je moguć jedino uz adekvatne mjere i poticaje.

KO
komifo
08:17 22.02.2011.

Šta se ovaj iz Metroneta stalno naslikava po novinama, pa firma mu može pokrit samo tri kvarta u Zagrebu. Da ih ne kupuje Vip bankrotirali bi.

OB
-obrisani-
08:38 22.02.2011.

Svi to znaju,......svi su to i znali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije