Vodič kroz financijske prijevare

Živimo u vrijeme poziva na primamljive prilike na zaradu, kako prepoznati što je prijevara?

Vodič kroz financijske prijevare
20.11.2021.
u 16:00

U subotu 20. studenog Večernji list i HANFA daruju posebni prilog – Vodič kroz financijske prijevare. E-izdanje posebnog priloga pronađite u članku

Svakoga se može prevariti, pa stoga svatko treba informacije o tome kako prepoznati i izbjeći prijevaru. Neki ljudi misle da su samo lakovjerne i pohlepne osobe žrtve prijevara. Međutim, istina je da su danas prevaranti sve lukaviji i ako ne znate čega se trebate čuvati, možete i vi postati žrtva prijevare.

Živimo u vremenu kada je sve digitalno dostupno, svatko može dobiti i prihvatiti ponudu koja se „ne odbija“. Životni troškovi su sve veći, strah od gubitka stabilnosti nikad veći, a opet prilike za brzu zaradu nikad brojnije. Prevaranti vam žele pokazati da priliku morate prihvatiti sada ili nikada i da gubite ako njihov savjet ne poslušate.

Investicijske prijevare dolaze u različitim oblicima, uključujući kupnju kripto-valute, trgovanje binarnim opcijama i ostalim egzotičnim vrstama financijske imovine, ali su prisutne i u  kod tradicionalnih oblika ulaganja.

Prevaranti svoje lažne ‘prilike’ maskiraju profesionalnim brošurama i internet-stranicama. Takve prijevare često počinju iznenadnim telefonskim pozivom ili e-mailom prevaranta koji nudi priliku ‘koja se ne propušta’, osigurava ‘visoki povrat’ ili nudi ‘zajamčenu’ priliku.

Prevaranti obično operiraju iz inozemstva i nemaju hrvatsku licencu za pružanje financijskih usluga. Prijevare koje se koriste kompjuterskim softverima za predviđanje, zasnivaju se na obećanjima da će točno predvidjeti kretanja na tržištu dionica ili kriptovaluta, a zapravo mogu biti samo jedan oblik kockanja prerušen u investicije. Većina shema ili programa ne funkcionira i kupci ne mogu dobiti svoj novac natrag. U mnogim slučajevima prevarant nakon što od vas dobije novac jednostavno nestaje.

Već duži niz godina, s rastom investicijskih prijevara, mnoge javne institucije  i gospodarska udruženja redovito educiraju građane o tome kako sačuvati svoj novac od prevaranata. Aktivnu ulogu u edukacijama godinama provodi i Državna agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

E-izdanje posebnog priloga možete pročitati klikom na sliku:

Dokument
Vodič o financijskim prijevarama

U Vodiču o financijskim prijevarama, Hanfa i Večernji list objedinjuje glavna upozorenja o tome kako ne nasjesti na investicijske prijevare novog doba. Uz prikaz povijesti financijskih prijevara, vodič predstavlja moguće oblike prijevara povezanih s financijskim instrumentima koje su inače regulirane, ali i vrste prijevara kod ulaganja koje još nisu ni pod kakvom regulativom i kontrolom.

Naime, trgovanje virtualnim valutama, odnosno ulaganje u kriptoimovinu nije posebno regulirano pa ne postoje određeni zaštitni mehanizmi i kontrole za ulagatelje, kao što je slučaj kod trgovanja dionicama ili drugim klasičnim financijskim instrumentima.

Riječ je o špekulativnim ulaganjima koja su zbog svoje visoke volatilnosti, ali i drugih tržišnih rizika, visokorizična. Takva ulaganja mogu biti posebno rizična za male ulagatelje, i to osobito one koji nemaju sve informacije o obilježjima kriptovaluta i/ili nemaju dovoljno predznanja iz područja financija i tehnologije na kojoj se zasnivaju kriptovalute.

Posebnu pozornost treba obratiti i na zavaravajuće, lažne oglase o trgovanju kriptovalutama. Takvi oglasi oponašaju objave poznatih financijskih časopisa te koriste lažna svjedočanstva poznatih osoba o financijskim dobitcima kako bi potakli građane da uplate novac. 

I zato prije nego što prihvatite bilo čiju ponudu, dobro razmislite kome ćete povjeriti svoj novac. Ovaj vodič može vam poslužiti da ne donesete krivu odluku.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije