wengerov prvi časnik

Rodni Mostar je zaboravio. Ne javlja se bivšim suigračima, ni prijateljima...

Boro Primorac
Foto: News Syndication/PIXSELL
15.09.2015.
u 15:07

Arsene Wenger bez pristanka Bore Primorca nikoga ne dovodi u Arsenal

Dinamo neće niti nikakva nepoznanica treneru Arsenala Arsèneu Wengeru uoči njihova sraza 1. kola Lige prvaka (16. rujna u Zagrebu). Iskusni Francuz u svome stožeru ima stručnjaka za "balkanska pitanja", svoga dugogodišnjega prijatelja i suradnika, 60-godišnjega Mostarca Boru Primorca.

Taj je bivši igrač Veleža i Hajduka već 21 godinu desna ruka uglednoga francuskoga trenera i u Arsenalovoj hijerarhiji "dijeli treće mjesto" po važnosti u stručnome stožeru. Prvi do Wengera je njegov pomoćnik (assistant manager) Steve Bould, čovjek koji na utakmicama sjedi na klupi topnika, dok se kao treneri (first team coach) vode Neil Banfield i Boro Primorac.

Zanimljiv je bio Primorčev samostalni klupski trenerski put. Počeo je i završio u Francuskoj, gdje je radio u Cannesu i Valenciennesu i gdje je prokazao poznatog nogometnoga mešetara Bernarda Tapiea, predsjednika Olympiquea.

Naime, upravo je Boro Primorac otkrio kako je Tapie potkupio trojicu njegovih nogometaša u utakmici posljednjega kola francuskoga prvenstva te tako osigurao Marseilleu naslov prvaka.

Tapie je osuđen na dvije godine zatvora, a Marseilleu nisu oduzeti naslovi, što je najviše pogodilo tadašnjega trenera drugoplasiranoga Monaca – Arsènea Wengera.

Nakon ove afere, Boro Primorac više nije mogao dobiti posao u Francuskoj jer su mnogi posumnjali i u njegovo poštenje. Stoga je kratko vodio reprezentaciju Gvineje, a potom ga je, 1994. godine, Arsène Wenger uzeo za pomoćnika u japanskoj Nagoyi. Od tada su nerazdvojan tandem. Bliski suradnici, ali prije svega pravi, istinski prijatelji.

U 21 godinu suradnje Wenger i Primorac s Arsenalom osvojili su tri naslova prvaka Engleske, po šest puta FA kup i Superkup. Jednom su igrali i finale Lige prvaka... Legende slavnoga londonskoga kluba, trenerski tandem s najduljim stažem u Premier ligi.

Boro Primorac jedan je od najpopularnijih trenera koji je radio u Arsenalu.

– Boro je enciklopedija svjetskoga nogometa. Navedite ime bilo kojega igrača na svijetu i Boro će vam reći sve podatke o njemu. Taj na tv-u vrti samo nogometne utakmice – ispričao je bivši Arsenalov trener vratara Bob Wilson.

K tome, Boro je Wengerov brat blizanac po poimanju nogometa. Primorac će također reći da su tri najvažnije stvari u nogometu: tehnika, tehnika i opet tehnika. Malo čudno za nekadašnjeg centarhalfa od 190 centimetara, ali opet ne klasičnoga razbijača za svoje gabarite, nego inteligentnoga igrača s izrazitim smislom za igru.

Za SFRJ 14 nastupa

Uostalom, Boro je nogometno odrastao u Veležu, bogatom rasadniku nogometnih velemajstora. Sedam godina proveo je u Veležu, u generaciji Duška Bajevića, potom i pet u Hajduku, s kojim je bio prvak Jugoslavije. Primorac je prošao i sve nacionalne selekcije, a za A vrstu odigrao je 14 utakmica.

Boro Primorac, na žalost, nije toliko vezan za rodni grad kao, primjerice, Duško Bajević ili Ivan Ćurković. Mostarski sportski kroničar, 70-godišnji odvjetnik Josip Muselimović, napisao je knjigu pod naslovom "Mostarski dragulji za sva vremena" i u njoj nije bilo mjesta za Primorca.

– Boru bih svrstao u dragulje, a Muhameda Mujića, Duška Bajevića, Ivana Ćurkovića, Vahida Halilhodžića, Franju Vladića ili Dražena Dalipagića u dragulje za sva vremena – kaže nam Josip Muselimović, koji je poznavao Primorčevu obitelj, dok je s Borom davno izgubio kontakt.

– Boro se negdje izgubio u bijelom svijetu – dodaje Muselimović i nastavlja:

Govori šest jezika

– Ali, on je bio veliki, veliki nogometaš. Zvali smo ga Manda, po pokojnoj majci, i ne mogu se sjetiti da je Boro za Velež ikada odigrao lošu utakmicu. Imao je i dva brata, Slobodana i Ninu, nogometaša koji je imao beckenbauerovski potencijal.

Boro Primorac više ne svraća u Mostar, kažu nam neki njegovi poznanici. I dok Bajević ili Ćurković svake godine svrate u rodni grad, Boru Primorca odavno nitko nije tamo vidio. Ako i dođe, za to nitko ne zna, čak ni školski prijatelji...

Boro Primorac nerado se pojavljuje u medijima. Kad ga netko traži intervju, obično pruža otpor: "Nisam ja važan, pa ja sam samo običan pomoćni trener..." Posljednji put do njega smo doprli prije osam godina kada je Wenger kupio Eduarda da Silvu. Prethodno je Dudu morao proći i kroz Borin radar. Wenger nikada u šoping ne ide sam, Boro je uvijek pri ruci...

U Arsenalu kažu da ako Wenger ikada ode s klupe, jedini koga će povesti sa sobom je – Boro Primorac. Toliko mu vjeruje....

Primorac govori čak šest svjetskih jezika, francuski, engleski, japanski, njemački, španjolski i portugalski. I njegov sin, danas 34-godišnji Jure, pokušao je graditi nogometnu karijeru. Zaustavljena je još prije šest godina u zeničkom Čeliku.

>> Uspomena na Emirates: Jednom sam već zaustavio Wengerove topnike

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije