Ispitan na sudu

Kapetan Dragan negirao je krivnju i odbio odgovarati na pitanja tužitelja

dragan
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/8
10.07.2015.
u 17:45

Obrana
 - Najavio je da će otkazati punomoć odvjetniku po službenoj dužnosti

Na prvom ispitivanju pred Državnim odvjetništvom u Splitu Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, zanijekao je krivnju za kaznena djela koja mu se istražnim zahtjevom stavljaju na teret, odnosno za ratni zločin protiv civila i vojnika na području Dalmacije i Banije tijekom 1991. i 1992. godine. Nije odgovarao na pitanja.

Prenio je to novinarima Darko Stanić, njegov odvjetnik po službenoj dužnosti, koji je bio na ispitivanju pred istražiteljima iz Šibenika, koji su do sada vodili postupak. Vasiljković je istražiteljima najavio da će otkazati punomoć Staniću i u idućih nekoliko dana angažirati svoj odvjetnički tim. U međuvremenu, Stanić je uložio žalbu na mjeru pritvora koja je Vasiljkoviću izrečena. O tome će odlučivati Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu.

Istragu proglasili tajnom

“Rješenjem Županijskog državnog odvjetništva u Splitu od 11. svibnja 2015. je, s obzirom na veliki interes javnosti u ovom kaznenom predmetu, određena tajnost istrage radi osiguranja zaštite žrtava i drugih svjedoka”, izvijestili su iz DORH-a. Stanić opovrgnuo je napise da je Vasiljković tražio prevoditelje s hrvatskog na srpski jezik. – Nije tražio prevoditelja i ne treba mu – poručio je Stanić.

Vasiljković je pod jakim osiguranjem dovezen u zgradu splitskog suda u petak, 15 minuta prije podneva, nakon što je proveo noć u zatvoru na Bilicama. Vozilo u kojem je prevezen pratili su jedan policijski terenac i dva vozila s upaljenim sirenama i rotacijskim svjetlima. Uoči njihova dolaska specijalci su okružili zgradu, a Vasiljkovića su uveli na zadnji ulaz. U zgradi splitskog suda zadržao se 40-ak minuta, nakon čega je vraćen u zatvor na Bilicama.

Vinko Ljubičić, poznati splitski odvjetnik, potvrdio nam je da je Dragan Vasiljković posredno stupio s njim u kontakt i ponudio mu preuzimanje njegove obrane, ali o toj će ponudi, kaže, morati razmisliti nekoliko dana.

Aktivna obrana

– Još nisam odlučio. Razlog mom premišljanju je moja zauzetost već preuzetim predmetima, a ne neki drugi motiv. Spreman sam braniti Dragana Vasiljkovića, ali moram se detaljno upoznati s predmetom, vidjeti stanje u uredu i upoznati se s dinamikom – kaže Ljubičić.

Savjetovao je Vasiljkovića da prvo ispitivanje bude samo načelno, imajući na umu okolnosti i zahtjevnost predmeta. – Ja sam za aktivnu obranu, ali onda kada to bude odgovaralo optuženome – kaže Ljubičić.

>> Putnik iz aviona svjedoči: Kapetan Dragan djeluje kao oronuli starac

Komentara 50

DU
Deleted user
13:14 10.07.2015.

Molio bih da navedenom srpskom zločincu više ne tepate nazivajući ga kapetanom Draganom. On je Dragan Vasiljković, Srbin, ratni zločinac.

77
777CRO
13:22 10.07.2015.

Čiji kapetan? Mislio sam sa se grcic toga odrekao kao i ostali SDP ...

VN
vratite nam posavinu
13:26 10.07.2015.

Ovo je zlotvor a takvih je Puna Srbija.Svi trgovi,skole,fabrike nose imena tih groznih koljaca,tih srpskih heroja koji su preplavili euro-zatvore.Nije cudo sto je Srbija najveci izvoznik koljaca u svijetu jer u osnovnim skolama uce djeca iz knjiga Koje su napisalii autori pokolja na ovim prostorima. Nije kriv,ma kakvi, ko to bre kaze da si ti kriv ali za nagradu morat ces do kraja zivota druziti se sa palicom hrvatskog policajca i skupljati balvane koje si sjekao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije