02.09.2011. u 12:00

Već je razvijen scenarij prema kojem bi se premijerka Kosor mogla dogovoriti s Orbanom da MOL Inine dionice ne kupuje dok ne prođu parlamentarni izbori.

Ili je premijerka Kosor već na tragu političkog dogovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o Ini i mogućnosti da mađarski MOL od listopada kupi još manje od jedan posto potrebnih dionica i postane stvarni gazda "naše" naftne kompanije, ili pak naivno vjeruje u navodna prijateljstva sazdana na političkim temeljima. Kao da je zaboravila kako je završilo njezino veliko prijateljstvo s dragim Ivom... Jer kako drukčije objasniti premijerkine riječi da će Vlada, kada je o Ini riječ, i dalje štititi nacionalne interese svim sredstvima, a da će to njezin prijatelj mađarski premijer Orban sigurno razumjeti. Ma, neće on baš ništa razumjeti ako zauzvrat neće debelo dobiti! Premijerka, čini se, zaboravlja da je mađarska vlada 25-postotni vlasnik MOL-a i da joj je interes te najveće mađarske kompanije, koja je u njihovoj javnosti praktično nedodirljiva, iznad interesa hrvatske Vlade ili pak Ine.

Štoviše, zaboravlja da je mađarsko državno odvjetništvo šefa MOL-a Zsolta Hernadija proglasilo osobom od nacionalnog interesa te ga je odbilo ispitati na zahtjev DORH-a o navodnom mitu od 10 milijuna eura koje je isplatio dragom Ivi kako bi MOL u Ini dobio većinska upravljačka prava iako nema 50 posto dionica te kompanije! Dakle, MOL i Hernadi ne samo da imaju zaštitu mađarske vlade nego i njihovih pravosudnih tijela. A naša premijerka i dalje očekuje da će dragi Viktor imati razumijevanja... Ma, razumjet će on, kako ne, ali će to i pošteno naplatiti... Već je razvijen scenarij prema kojem bi se premijerka Kosor mogla dogovoriti s Orbanom da MOL Inine dionice ne kupuje dok ne prođu parlamentarni izbori. Da, spasio bi tako Mađar HDZ-ovu Vladu velikih neugodnosti da joj maltene usred izborne kampanje MOL preotme Inu, najvažniju energetsku kompaniju u Hrvatskoj. Ali, što poslije? Poslije – gaće na štap... slikovito.

Umjesto da se premijerka uzda u Orbanovo razumijevanje, ali i u skoro DORH-ovo podizanje optužnice protiv Hernadija zbog navodnog mita, o zaštiti najvažnije energetske kompanije u Hrvatskoj morale su promišljati sve vlade prije nego što su Inu na ovaj ili onaj način servirale MOL-u. Jedan od prijedloga koji se Vladi sugerira uvođenje je privremenog zakona koji bi branio da itko stekne više od 49,99 posto dionica Ine dok se ne razbistri situacija s optužnicama. Problem će biti ako MOL postane većinski vlasnik Ine prije nego što DORH zaista i optuži Hernadija da se prava u toj kompaniji domogao mitom. MOL će tada u punom smislu riječi zagospodariti Inom, teško će mu itko osporiti vlasništvo, a ta će se kompanija lako riješiti Hernadija pa neka se on gomba po sudu. Briga ih, Ina je njihova, a on nek' se snalazi i dokazuje je li podmićivao ili nije. Mađarska je vlada, iako su tada već bili članica EU, svojedobno donijela zakon o MOL-u kojim je zabranjivala navodno neprijateljsko preuzimanje te kompanije, a zapravo je priječila da MOL dospije u bilo čije ruke osim u mađarske. Taj osporavani zakon, za koji su Mađari tvrdili da je u skladu s odredbama EU, ipak je preživio, a ruski Surgut, koji je imao 20 posto MOL-a i nikakva prava u toj kompaniji, na kraju je dionice bio prisiljen prodati upravo – dragom Viktoru.

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
12:35 02.09.2011.

Vratite nam austrougarsku... Hrvati su očito preglupi, prenesposobni i prekorumpirani da vode svoje poslove sami...

RU
Rumba
12:51 02.09.2011.

Ovako kolosalan uspjeh zaštite hrvatskih nacionalnih interesa iziskuje i adekvatno honoriranje istoga

OB
-obrisani-
20:33 02.09.2011.

Ne zaboravimo da su rasprodaju najvažnije hrvatske kompanije inicirali naši \"dragi\" levaci sdp & co.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?