22.01.2012. u 23:20

Političari su krivci za slab odziv, ali i zaslužni što ćemo poslije tolikih muka 1. srpnja biti u Europskoj uniji

Da je ostala stara ustavna odredba, referendum ne bi uspio. Dakle, političari koji su krivci za slab odziv ipak su, promijenivši Ustav, zaslužni što ćemo poslije tolikih muka 1. srpnja iduće godine biti u Europskoj uniji. Riječ je, dakle, mnogo više o političkom inženjeringu nego o volji naroda, mnogo više o sili zakona nego o snazi demokracije, mnogo više o težnji elita nego o želji puka. Imali smo dva referenduma. Prvi o izlasku Hrvatske iz Jugoslavije, drugi o ulasku Hrvatske u EU. Za uspjeh prvoga nisu bile potrebne zasluge politike, bili su potrebni samo glasači, za uspjeh drugoga bile su presudne zasluge politike jer glasača nije bilo dovoljno. Stoga će povijest praviti temeljnu razliku između ta dva referenduma – prvi je bio narodni, drugi politički.

Ta dva obilježja karakteriziraju i Hrvatsku u posljednjih dvadesetak godina: od prvoga referenduma, prvih godina samostalnosti i rata do danas značenje naroda sve je više slabilo, a politika o njemu sve neovisnija sve više je jačala. Da je narod pitan, sve ono što nam je pokupovala Europa (banke, strateške državne tvrtke...) bilo bi i danas hrvatsko, ali odlučivala je politika. S rasprodajom Hrvatske, i materijalnom i moralnom, raslo je nepovjerenje i prema političarima i prema EU, pa je Ustav morao biti promijenjen da bi referendum uspio. Stoga bi moglo biti dobro što smo ušli u Uniju, možda će političari baš po europskim kriterijima početi raditi za nacionalne interese koje su naveliko krčmili da bi se Europi približili. Vjerujmo u to čudo!

Ključne riječi

Komentara 48

OB
-obrisani-
23:30 22.01.2012.

Ivkosicu, svaka tebi cast. Mi Srbi volimo izdajice.

Avatar pukafraza
pukafraza
23:42 22.01.2012.

E Ivkošiću, već tjednima pričaš da ćeš ZA i sada već moliš za čudo! E moj narode!

MR
mravac8
09:01 23.01.2012.

oziRis Dakle, nekolicina hrvatskih političara - komunista, pretvoriti će kapitalističku EU u komunističku? Bome sposobni ti komunisti, nema šta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?