PONOS

Hrvati su u modi! Naši igrači nikad nisu bili toliko traženi, važni, moćni i skupi

Trening hrvatska reprezentacija
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/9
15.06.2016.
u 18:56

Presjek naših nastupa na velikim natjecanjima kroz dvadeset godina otkriva kako je rejting hrvatskih nogometaša pratila samo uzlazna krivulja

U modi su Hrvati, naš raskošni nogometni butik magnetski privlači najmoćnije i najsolventnije europske klubove. Nikada, čak ni u slavno ‘brončano’ doba, u Europi nije vladala takva pomama za hrvatskim nogometašima.

Presjek naših nastupa na velikim natjecanjima kroz dvadeset godina otkriva kako je rejting hrvatskih nogometaša pratila samo uzlazna krivulja da bismo na kraju mogli konstatirati kako je upravo na Euru u Francuskoj na djelu najuzbudljivija i najmoćnija kockasta generacija u povijesti.

Pogledajte to bogatstvo, samo iz klubova liga petice: Rakitić, Modrić, Perišić, Brozović, pa Vrsaljko, Kovačić, Jedvaj, Subašić...

Primjerice, prva hrvatska reprezentacija koja se bila plasirala na EP prije dvadeset godina u Engleskoj nije imala ovakav potencijal premda je bila predvođena genijalcima poput Bobana, Šukera i Prosinečkog. Njih trojica, plus Bokšić i Jarni, bila su u to vrijeme top igrači, dok glavnina engleske ekspedicije nije bila ni blizu razine kojoj naginju brojni Čačićevi izabranici iz ‘zaleđa’ prvih violina, Modrića, Rakitića i Mandžukića.

Posvetimo se za početak upravo njima. Luka Modrić s 28 godina s Real Madridom osvojio je prvi europski naslov i tek u razdoblju nakon toga prometnuo se u nezamjenjivoga lidera igre velikoga kluba. Pa je s trideset pridodao i drugu europsku titulu, ušao u idealnu momčad godine u Europi, izrastao u jednoga od najboljih veznih igrača svijeta. Što je stariji, Modrić djeluje sve moćnije. Jedan od najozbiljnijih kandidata za najboljega igrača EP-a.

Ili primjer Ivana Rakitića: s 28 godina odigrao je čak 57 utakmica u briljantnoj sezoni Barcelone i zacementirao se u najatraktivnijoj momčadi današnjice, uz bok Neymaru, Messiju i Suarezu.

Čarli ide u Bayern

Idemo dalje: Mandžukić je između svoje 26. i 29. godine potpisao ugovore s tri europska diva, Bayernom, Atleticom i Juventusom, i u svakome osvojio najmanje jedan trofej, ali i pridobio naklonost navijača, trenera, suigrača. Usponu karijere ratobornoga Brođanina ne nazire se kraj.

Ne zaboravimo i kako Vedrana Ćorluku u 31. godini uskoro očekuje potpis za Bayern, dok europska nogometna krema na radaru ima Brozovića, Perišića i Vrsaljka. Zamislite koliko je Hrvatska jaka kada si može dopustiti da joj nogometaš Real Madrida bude tek petnaesti igrač u kadru. Mateo Kovačić, kad je potpisivao za kraljeve, vjerojatno nije tako zamišljao razvoj svoje reprezentativne karijere...

Nismo zaboravili ni još jednoga velikana, Dejana Lovrena, čiji je klizeći start jezikom ostavio predubok ožiljak na izbornikovoj taštini. Malo je svjetskih reprezentacija koje bi se odrekle braniča takvoga formata. A opet, je li se netko, gledajući na djelu Ćorluku i Vidu protiv Turaka, uopće sjetio stopera Liverpoola?

Nijedan krivi potez

Vjerojatno ćete se zapitati kako se u taj dojmljivi mozaik nogometnih celebrityja iz Reala, Barcelone, Juventusa i Intera uklapa izbornik regrutiran iz – Lokomotive. Ne ulazeći u razloge zbog kojih je i kako je Ante Čačić odabran za ovu prestižnu funkciju, ne preostaje nam ništa drugo nego konstatirati kako naš izbornik, gledajući zanatski, nije povukao nijedan provokativan, polemičan, ne daj Bože pogrešan potez. Dapače, priprema za utakmicu s Turcima bila je besprijekorna.

Zašto se onda našemu Anti ne bi moglo posrećiti kao svojedobno šutljivome, introvertiranome Francuzu Rogeru Lemerreu, koji se godinama potucao po malim francuskim klubovima, potom s pozicije pomoćnog trenera reprezentacije avansirao u izbornika tricolora i onda 2000. godine, s neponovljivom generacijom Zidanea, Vieire, Henrya, Trezegueta..., osvojio europski naslov. Reklo bi se – ni kriv ni dužan. Jednostavno, nije mogao omanuti.

Dakle, Ante, može se!

Komentara 6

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
00:38 16.06.2016.

što bi rekjle komšije " fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu " a njih nigdje godinama

MO
mobitel20
21:54 15.06.2016.

Ante Cacic je , uz Bilica i Kopica, najbolji trener u Hrvatskoj. Naravno, neznalice to ne znaju, ali jaako dobro znaju popiti fore jugonacionalista. Tako je to...u Hrvatskoj je jako lukarativno i "ugledno" biti Frljic,Jergovic,Tomic, Rudan, Pusic,Mazic,Bosanac, Terselic, Jovanovic, Maras,Puhovski,Zakosek,Klasic, Goldstein,Neven Budak,Jokic,Sarnavka...ali nije ugodno biti Cacic,Aralica ili Hasanbegovic. Zato ova drzava nema buducnosti.

NE
nenasjedajte
23:10 15.06.2016.

ako jedvaj zaigra ovo prvenstvo, ode on u spanjolsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije