Pripremanje starih istarskih jela kao svojevrsno lobiranje protiv zaborava često se koristi u raznim programima u turističkoj sezoni Istre. Zadnjih godina gastrofešte na poluotoku postale su tako brojne da gotovo i nema mjesta koje nema neku kulinarsku zabavu.
To je, naravno, dobro za sliku Istre koju nisu zaobilazili jelovnici s ćevapčićima i ražnjićima. Da ljubav prolazi kroz pun želudac, pa i kada je turizam u pitanju, dosjetila su se i agroturistička domaćinstva.
Ove je godine u turističkom domaćinstvu "Stancija 1904" u Smoljancima otvorena i mala škola kuhanja istarskih pučkih jela. Ondje je već dvadesetak gošći iz europskih zemalja naučilo kako se na starinski način spravlja tjestenina poput pljukanca, fuži ili njoki, a uči se čak i pravilno rezanje pršuta. Vlasnica Draženka Mol uči goste i spravljanju čajeva od istarskog ljekovitog bilja.
Gastroturizam na svakom je koraku. Pored tradicionalnog nadmetanja u kuhanju brodeta u Medulinu, nedavno je u Oprtlju održana manifestacija posvećena crnom tartufu. Načelnik općine Oprtalj Aleksander Krt navodi da je dan posvećen crnom tartufu ujedno lobiranje kako bi se ta gljiva i zakonom registrirala kao komercijalna vrsta.
Bijeli tartuf, kojeg kilogram stoji oko 1000 eura, uvršten je u Zakon, a crni, deset puta jeftiniji, nije uvršten. Osim tartufa, najpoznatije i najskuplje istarske gljive, gljive se često spravljaju u Savičenti. Ondje će zadnja pobjednica gastrofestivala jela od gljiva Marija Vorić potkraj sezone pripremiti feštu sa oko 40 vrsta jela od gljiva toga kraja.
U Fažani nadomak Brijuna, pak, slave jednostavnija, ali ukusna jela. Ondje je poznata Fešta od srdela, a nedavno je održana Fešta od kužine. Nakon izložbe opreme i alata istarske kuhinje održano je natjecanje u kuhanju maneštre, a turisti su se natjecali u pripremanju istarskih fuži.
Kulinarstvo Istre odavno je velika pozivnica gostima, posebice Talijanima i Slovencima, koji znaju vikendom skokunti na objed u neki od restorana poluotoka. Dobrom zalogaju užitak kvari zakon o nula promila alkohola za vozače, ali i za to Istrijani traže izlaz.
Primjerice, Sindikat Istre i Kvarnera najavljuje prosvjed kojim će tražiti ukidanje zakona o nula promila. Predsjednik toga sindikata Bruno Bulić drži da dobar zalogaj ne ide bez dobre kapljice. Gurmani bi se s njim vjerojatno složili.