TURIZAM Predstavnici HUP-a još čekaju hitan sastanak

Hotelijeri od Bajsa traže sto milijuna kuna

02.11.2008.
u 17:11

Navršavaju se dva tjedna otkako su hotelijeri od ministra Bajsa zatražili hitan sastanak, a još nikakva odgovora. Na razočaravajuću šutnju iz Bajsova kabineta branša odgovara da je situacija izvanredna i da zahtijeva hitne izvanredne mjere. Njih bi se, pak, dalo osmisliti sa sto dodatnih milijuna kuna iz državnog proračuna. Hotelijeri procjenjuju kako bi toliko dostajalo da se pojača planirana promocija i osnaži suradnja s ponajvećim europskim organizatorima putovanja.

Hitan sastanak
Brojke u pismu ministru nema, ali bit će mu podastrijeta kada udovolji zahtjevu za hitan sastanak.

– Nitko u ovom trenutku ne može predvidjeti koliki minusi prijete u 2009., ali kriza je i znamo da će biti posljedica za turizam. Važno je aktivno se postaviti jer štete i od minimalnih podbačaja koji bi se vrtjeli, recimo, samo oko dva-tri posto zapravo će biti puno veće i za privatni sektor i za državni proračun – upozorava Veljko Ostojić, čelnik porečke hotelske kuće Rivijera.

Inače, bilo je planirano da se u nacionalni promidžbeni budžet iz državne blagajne za 2009. slije koliko i ove godine – 90 milijuna kuna. Glavni ured HTZ-a bi, pak, ukupno trebao raspolagati s oko 240 milijuna kuna, desetak milijuna više zahvaljujući ponajprije prenesenim prihodima iz 2008., a potom i blagom rastu boravišne pristojbe. Hoće li biti ekstraprihoda, zasad je neizvjesno. Ministar turizma kaže da će u roku od dva tjedna biti predstavljene redovite i dodatne mjere za pripremu iduće sezone. Odgovora hoće li biti i dodatnih novaca, ili će se preraspodjeljivati ono što je sigurno na raspolaganja – nema.

Legitimni zahtjevi
– Priprema 2009. trenutačno nam je apsolutni prioritet. Predstavnici HUP-a dobit će uskoro termin za sastanak, a to će biti samo jedan od susreta s predstavnicima cijelog turističkog biznisa. Dopunske su aktivnosti s naše strane svakako u planu, očekujemo da se tako postave i gospodarski subjekti – odgovor je ministra Bajsa, koji je za traženu svotu od sto milijuna samo rekao: “Svi su zahtjevi, naravno, legitimni.”

Do 2006. strani su organizatori putovanja u Hrvatskoj imali više povlastica. Na ponudu su im bile subvencije za prijevoz organiziranih turističkih grupa iz inozemstva, a na njih se do tada obračunavala i nulta stopa PDV-a. Touroperatori se, otkako toga nema, tuže da ih u drugim turističkim zemljama puno više maze nego u Hrvatskoj. U Turskoj, recimo, po svakom aviogostu u izvansezoni dobivaju između 75 i sto eura.


Gubitak 52 milijuna eura

Hotelijerski je sektor prošle godine zabilježio gubitak od 52 milijuna eura. Gotovo 40 posto hotelskih kuća poslovalo je s gubitkom, a jaz između uspješnijih i manje uspješnih hotelijera se povećao. S nešto više efikasnosti poslovala su poduzeća u privatnom vlasništvu od onih u državnom. Ove su godine poskupljenja hrane i energenata dodatno otežala poslovanje i negativni su trendovi nastavljeni. Prema analizama iz Hrvatske udruge hotelijera, u idućoj godini mogu se očekivati daljnja pogoršanja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?