Miroslav Vasilj/VLM
Autor
Miroslav Vasilj/VLM

Hrvati raspisali natječaj – Tražimo novog tutora!

sestorka
VL FOTO
31.05.2010. u 11:49

Nakon Istanbula, Beča, Pešte, Beograda i Zagreba, tutore traže po Sarajevu i Banjaluci

Hrvati u BiH raspisali su natječaj – Tražimo novog tutora. Zagreba im je dosta. Kažu da im je uzeo sve: od demografske, gospodarske, intelektualne i svake druge supstance. Dogovor Kosor-Milanović i šprdanje s pravima Hrvata u BiH navodno je kap koja je prelila čašu. Razočarani su, frustrirani, ranjeni pa traže nekog novog političkog mecenu. U optjecaju je nekoliko centara, no čini se da su Banjaluka i Sarajevo najizgledniji kandidati. Banjaluci prevagu donosi Milorad Dodik, a Sarajevu potreba hrvatskih kvazi-političkih elita da se uhljebe u vlasti. Draganu Čoviću je tako bliži Dodik nego bilo koja hrvatska stranka, a Božo Ljubić i Zvonko Jurišić u Sulejmana Tihića gledaju kao u mesiju. No kada ih Banjaluka ili Sarajevo sažvaču i ispljunu, poput Zagreba, vjerojatno će se okrenuti nekom novom centru. I tako začarani krug nikako da stane.

Zanimljiv je taj mentalitet hrvatskoga naroda u BiH. Nakon što su godinama istinski trpjeli pod Turcima, Austrougarskom, prvom i drugom Jugoslavijom, sada imaju kakvu-takvu priliku sami odlučivati o sebi. Ali ne. Vječito su u potrazi za nekim tko će od njih praviti budale.

Korijene takvoga sluganskoga ponašanja svakako treba tražiti u nedostatku vlastite političke vizije i lidera na hrvatskoj političkoj sceni. Umjesto toga katastrofalnu inferiorno-podaničko-slugansku politiku godinama su poticali sami hrvatski političari u BiH. Jadno je da je dva desetljeća nakon prvih višestranačkih izbora predsjednik stranke koja se predstavlja relevantnom svome narodu nedavno epohalno poručio: „Okrenimo se sebi“. Dobro jutro, gospodine Božo Ljubiću! Dragan Čović se navodno već prije okrenuo sebi, ali ne zbog vizije da Hrvati u BiH sami moraju odlučivati o svojoj sudbini, nego zbog Ive Sanadera koji ga je pod svaku cijenu rušio.

Treća stranka Hrvata u BiH, HSP Zvonke Jurišića i po ovom pitanju luta pa bi malo glumili bh. patriote, a malo po pamet odlazili u Zagreb kod Ante Đapića. Lijanovići bi zbog privatno-poslovnih razloga dizali zidove prema Dalmaciji.

Samo je jedna politička figura svih ovih godina počevši od prvih višestranačkih izbora pa do danas nenametljivo poručivala da Hrvati u BiH moraju voditi vlastitu politiku. Zbog takvoga stava predsjednik jedne male stranke - HNZ-a Miljenko Brkić gurnut je po strani. Vjerojatno da ne bi kvario idilu na relaciji Mostar – Zagreb. Brkićeve ideje tako su dočekane na nož ne samo među političarima i intelektualcima, nego i među narodom. „To je izdaja“, godinama su zapjenjeno vikali HDZ-ovi bukači koji su primali masne mirovine iz Hrvatske.

Niti Hrvatima u BiH treba tutor, niti zidovi prema Zagrebu, Banjaluci ili Sarajevu. Hrvatima u BiH trebaju strateški partneri kako bi s leđa skinuli bošnjačku nacionalističko-unitarističku politiku zamotanu u građansko koja ih melje iz dana u dan.

I tako su Hrvati u BiH nakon što se s njima stoljećima upravljalo iz Istanbula, Beča, Pešte, Beograda i Zagreba odlučili potražiti tutore u Sarajevu i Banjaluci. Naravno, hrvatskim političkim genijalcima neće pasti na pamet da pokušaju sami odlučivati o sudbini svoga naroda. Neka. Drugi će. Lakše je tako.

Ključne riječi

Komentara 2

MI
mitar
12:47 31.05.2010.

Pa su izabrali sramotnu koaliciju sa m.dodikom.Opet se ide po pamet u Beograd,ali sta se moze ocekivati od d.covica covjeka koji se 70-tih godina prosloga stoljeca podpisivao cirilicom pa da on predstavlja Hrvate iz BiH jadna majko.

GR
Gradinar
09:56 04.06.2010.

Moj Vasilj, upiši svakako tečaj smislenoga pisanja. Zapravo, prije toga moraš koncizno misliti, a onda to znati ispisati. Samo par sitnica: 1. Naričeš o pravima Hrvata u BiH uz naznaku da se Kosor i Zagreb šprdaju s tim pravima. Kojimim pravima? Ovim izbornim? Ja bih očekivao od razumnoga čovjeka da kaže kako to pravo ( mislim na pravo glasa na hrvatskim izborima) doslovno ništa nikada nije onijelo Hrvatima u BiH izuzev mogućnost jednomne djelu političara da se uhljebe u hrvatskom Saboru. Ili, prevedeno, to je bila mrkva kojom je HDZ iz Zagreba držao u poslušnosti vrh HDZ-a BiH. Kako Sabor ne odlučuje ni o čemu relevantnom u BiH, niti će ikada moći, čitav niz tih tipova koji su kao zastupali Hrvate samo su navlačili gnjev građana Hrvatske na Hrvate BiH. Ni krive ni dužne! I, naravno, ostvarivali sebi benefite. Dakle, pusti \"pravo\" a drži se stvarnih prava. Ne ostvaruju se u Hrvatskoj, a svatko tko je to očekivao, radio je to isključivo zbog osobnih interesa koje sa Hrvatima nemaju veze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?